Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εννέα συνεδριάσεις πριν το φινάλε μιας εκπληκτικής χρονιάς για το ελληνικό χρηματιστήριο – της καλύτερης από το (έτσι κι αλλιώς στρεβλό) 1999 - πλέον ο Γενικός Δείκτης φαίνεται πως θα έχει την ευκαιρία για μια ακόμη «επιχείρηση» υπέρβασης των 900 μονάδων, κάτι που θα σημάνει την τεχνική και ψυχολογική απελευθέρωση της αγοράς από το στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων μηνών.
Οι οιωνοί που διαμορφώνονται είναι αναφανδόν ξανά υπέρ των long, αν και ποτέ δεν έπαψαν να είναι υπέρ τους στην τρέχουσα χρονιά, δεδομένου ότι εξ αρχής η προεξόφληση πολιτικής αλλαγής, έδωσε «φτερά» στο momentum οδηγώντας σ'' ένα ιστορικών διαστάσεων ράλι.
H αγορά μετά τη διόρθωση του πρώτου δεκαημέρου του Δεκέμβρη, που ήρθε φυσιολογικά ύστερα από την… υπερφόρτωση στο κλείσιμο του Νοέμβρη και του 11μήνου, κράτησε τη ζώνη των 860 μονάδων και με συνοπτικές διαδικασίες και αύξηση των συναλλαγών κάλυψε σχεδόν όλη την απόσταση, προσεγγίζοντας εκ νέου τις 900 μονάδες.
Η εμφατική «επιστροφή» των διεθνών αγορών ύστερα από τη (νέα) συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου ΗΠΑ και Κίνας, είναι ο κεντρικός καταλύτης που αλλάζει εκ νέου τα δεδομένα και δείχνει πως το κλείσιμο έτους θα συνοδευτεί με νέα ρεκόρ και τις αγορές «φορτωμένες».
Παράλληλα, η μεγάλη νίκη των συντηρητικών στην Αγγλία, λύνει ένα Γόρδιο Δεσμό για όλο το ευρωπαϊκό σύστημα και δείχνει πως βάζει ένα τέλος στις διαρκείς παλινδρομήσεις και στην... ερμαφρόδιτη κατάσταση που επικρατούσε την τελευταία διετία αναφορικά με το timing της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Μέσα σ'' αυτό το ευνοϊκό διεθνές κλίμα, υπήρξε και σε εγχώριο επίπεδο μια ροή γεγονότων που στήριξε την επιστροφή της αισιοδοξίας στην ελληνική αγορά. Η κατάθεση του σχεδίου Ηρακλής στη Βουλή είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τη φυγή προς τα εμπρός του τραπεζικού κλάδου, που δικαιούται να πιστεύει ότι μπορεί σε δύο – τρία χρόνια να έχει «καθαρίσει» σε σημαντικό βαθμό από τα τοξικά.
Επίσης, καταγράφηκε δυναμική παρουσία της χώρας στο 21ο συνέδριο της Capital Link στην Νέα Υόρκη, όπου με τον υψηλής σημειολογίας τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει» έγιναν εξαιρετικές παρουσιάσεις από στελέχη της κυβέρνησης, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Παράλληλα, υπάρχει και μια σειρά άλλων εξελίξεων, όπως η μεγάλη κινητικότητα στη ΔΕΗ ενώ επίκειται το νέο οργανόγραμμα τη Δευτέρα κάτι που έδωσε ράλι 19% στη μετοχή σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ενώ η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Lamda Development αποφόρτισε εκ νέου τις συναλλαγές, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο τριήμερο.
Σ'' ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, μολονότι o δρόμος της εξυγίανσης είναι μακρύς και επίπονος, με μεγάλο βραχνά τον δυσβάστακτο δανεισμό, το +200% που έχει κάνει η μετοχή το 2019 μαρτυρά ξεκάθαρα ότι η αγορά πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα... επιτύχει ένα από τα πολύ δύσκολα στοιχήματα άμα της ανάληψης των καθηκόντων της. Και ασφαλώς, η περίπτωση της ΔΕΗ, είναι τεράστιας σημειολογίας για την οικονομία, την κοινωνία και την κυβέρνηση.
Πως το τζίρος «μαρτυρά» το momentum
Εν μέσω όλων των ανωτέρω λοιπόν και με κυριότερο ποιοτικό στοιχείο τη μεγάλη αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, οι long με συνοπτικές διαδικασίες σε μόλις τρεις συνεδριάσεις κάλυψαν σχεδόν όλη την «απόσταση» της πρόσφατης διόρθωσης, φέρνοντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη σε απόσταση βολής από τις 900 μονάδες.
Θυμίζουμε – για ακόμη μια φορά – πως κύριο χαρακτηριστικό των πτωτικών - διορθωτικών συνεδριάσεων ήταν η μεγάλη μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που μαρτυρούσε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε διάθεση να «σηκωθούν» σοβαρά κεφάλαια από την αγορά, ενώ αντιθέτως, στις τρεις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφηκε σημαντική αύξηση του τζίρου!
Όπως όλοι οι παλαιοί χρηματιστές και οι καλοί γνώστες της αγοράς ξέρουν, η διακύμανση της αξίας συναλλαγών μαρτυρά πολλά για την «ποιότητα» και την ανθεκτικότητα της εκάστοτε κίνησης, είτε πτωτικής, είτε ανοδικής. Όταν αυξάνεται (αξιοσημείωτα) ο τζίρος, τότε ενισχύεται η εκάστοτε πορεία της αγοράς, είτε πτωτική, είτε ανοδική.
Την προηγούμενη διορθωτική εβδομάδα όπου ο Γ.Δ. του Χ.Α. υποχώρησε 3,15% και οι τράπεζες 6,57%, o μέσος τζίρος κατήλθε μόλις στα 58 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 33,6% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Νοέμβρη! Αυτό έδειξε πως η διόρθωση ήταν... ρηχή, ήταν πρωτίστως τεχνική διαδικασία αποφόρτισης και ελεγχόμενη κατοχύρωση κερδών και όχι δομική αλλαγή του momentum.
Στον αντίποδα, αυτή την εβδομάδα που η αγορά γύρισε εκ νέου ανοδικά, ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 26,1% έναντι της προηγούμενης! Παράλληλα, ο μέσος τζίρος των τριών ανοδικών συνεδριάσεων (Τετάρτης, Πέμπτης και Παρασκευής) ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, στοιχείο που επιβεβαιώνει την κυριαρχία των αγοραστών.
Στο ράλι της περασμένης Τετάρτης (+2,59%) όπου είχαμε την πιο ποιοτική συνεδρίαση των τελευταίων μηνών, η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 87,70 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 90 εκατ. ευρώ, ένας από τους μεγαλύτερους του τελευταίου 5μήνου!
Μέσα σ'' αυτό το ενδιαφέρον περιβάλλον, ο Γ.Δ. του Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,05% την περασμένη εβδομάδα, ο FTSE 25 κέρδισε 2,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,63%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου τα κέρδη ανέρχονται στο +45,29% για το Γ.Δ., στο +39,47% για τον FTSE 25 και στο +99,07% για τις τράπεζες. Αυτό που μένει να δούμε λοιπόν δεν είναι το αν η αγορά θα υπερβεί τις 900 μονάδες, αλλά το... timing αυτής της εξέλιξης.