Το Bitcoin είναι η επένδυση που προτιμούν 7 στους 10 επενδυτές στην Τουρκία. Το ποσοστό των χρηστών/ επενδυτών κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία που ολοκλήρωσαν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι 11 φορές μεγαλύτερο μέσα στο τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε.Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή δεν υπόκειται σε ηλικιακούς προορισμούς, ωστόσο η συμμετοχή των millennials προφανώς ξεπερνά τα υπόλοιπα ποσοστά. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο αριθμός των γυναικών που διαπραγματεύονται κρυπτονομίσματα αυξήθηκε και διπλασιάστηκε από 20% πέρυσι σε 40% φέτος.
Τα αποτελέσματα προέρχονται από την έρευνα «Crypto Money Awareness and Perception Research-2021», που διεξήχθη από την Akademetre Research Company για λογαριασμό της Paribu, καθιστούν την Τουρκία σε μία από τις σημαντικότερες αγορές στην Μέση Ανατολή και πιθανώς στην Ευρώπη.
Ενώ το ενδιαφέρον αυξάνεται, τον Απρίλιο, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις πληρωμές σε bitcoin και οι πολίτες θα μπορούσαν να κατέχουν κρυπτονομίσματα, αλλά να μην τις χρησιμοποιούν για πληρωμές. Απαγορεύτηκαν επίσης και τα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων που δραστηριοποιούνταν εκτός συνόρων.
Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από δύο exit scam τουρκικών ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, με σημαντικό πλήγμα στις αγορές. Το Bitcoin είναι η βασική προτίμηση των επενδυτών στην Τουρκία, με 7 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα να δηλώνουν ότι ανταλλάσσουν BTC, σε σύγκριση με το Ethereum, το οποίο μόνο 2 στα 10 επενδυτές δείχνουν ενδιαφέρον. Ωστόσο αυτό κινείται αντίθετα από τις αυξητικές τάσεις και τον όγκο συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ο πληθωρισμός της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα το BTC να αποτελεί την μοναδική διέξοδο των επενδυτών, έπειτα και από κατασχέσεις χρυσού το προηγούμενο διάστημα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έχει μειωθεί στη χώρα από 34,2% πέρυσι σε μόλις 25,3% φέτος, λόγω διάφορων απαγορεύσεων από την τουρκική κυβέρνηση.
Η μεταβλητότητα και ο κίνδυνος είναι οι δύο κύριοι λόγοι για την απαγόρευση, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν υπόκεινται σε ρύθμιση ή εποπτεία από μια κεντρική ρυθμιστική αρχή, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κλοπής, ενώ οι συναλλαγές τελικές. Τέλος τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παράνομες ενέργειες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος λόγω της ανωνυμίας που προσφέρουν.
Το τουρκικό ενδιαφέρον για το bitcoin αυξήθηκε επίσης καθώς οι πολίτες φοβόταν ότι η χώρα θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς μια ακόμα κρίση του νομίσματος.