Την Τετάρτη (2/12) λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο «The Landmark Nicosia Hotel» (πρώην Χίλτον) η 28η δημοπρασία κυπριακών και ελλαδικών έργων τέχνης από τον Οίκο Δημοπρασιών Ψαθάρη. Για όσους ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στη διαδικασία προσφορών ο οίκος δίνει τη δυνατότητα για online bidding μέσω του invaluable.com, καθώς και για γραπτές και τηλεφωνικές προσφορές (00357 24621109, 00357 99 564131).
Η συλλογή που θα δημοπρατηθεί, αριθμεί σχεδόν 150 εκθέματα, με τα πιο πολλά να είναι έργα Κυπρίων αλλά και Ελλαδιτών καλιτεχνών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η σύνθεση με τίτλο «Συνομιλία κόσμου με Άγιο επίσκοπο» με τιμή εκτίμησης τις €40.000 – 60.000, η οποία αποδίδεται στον Jacopo Tintoretto (1518 - 1594) και στο εργαστήριό του.
Οι νέοι επενδυτές που θέλουν να κινηθούν με ασφάλεια, διαθέτοντας σχετικά μικρά ποσά, μπορούν να βρουν στον κατάλογο έργα καθιερωμένων Ελλήνων δημιουργών από το παρελθόν κι από τις μέρες μας. Με αυτό το κριτήριο, επιλέξαμε πέντε έργα με «βαριές» υπογραφές, που βγαίνουν με τιμή εκτίμησης γύρω στα 1000 ευρώ.
Ο «Άγγελος», ένα μικρό σε διάσταση γλυπτό (19x15x4 εκ.), μας έρχεται από τον μεγάλο Γιάννη Μόραλη. Μπορεί να ανήκει στα πολλαπλά έργα του Δασκάλου, αλλά απηχεί το μοναδικό ύφος του αγαπημένου δημιουργού που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής αγοράς. Υπογεγραμμένο στο κάτω μέρος, το μπρούτζινο γλυπτό βγαίνει στα 300 ευρώ.
Στην ίδια περίπου γενιά με τον Μόραλη, ο Γιάννης Μιγάδης καταξιώθηκε στην συνείδηση του φιλότεχνου κοινού, και η προσφορά του στην τέχνη αποτιμήθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική από τον εγχώριο εικαστικό χώρο. Μια ταπεινή σύνθεση με τα «λουλούδια στο ποτήρι», καμωμένη από παστέλ, μεταφέρει, κυρίως, το ήθος του έντιμου δημιουργού. Το «κλασικό» έργο που παραμένει φρέσκο στο βλέμμα του Μιγάδη, εκτιμάται στα €500 – 800.
«Το παζάρι στη Σπάρτη» είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που δύσκολα συναντάς. Ο δημιουργός της, ο Λυκούργος Κογεβίνας, αν κι ανήκει στους θεμελιωτές της ελληνικής χαρακτικής, αντιπροσωπεύεται με ένα λάδι που δείχνει την ικανότητα του ζωγράφου να συλλαμβάνει τον παλμό μιας πολύβουης σκηνής. Το έργο θα μπορούσε να είναι πρόδρομος της περίφημης «λαϊκής αγοράς» του Π. Τέτση, καθώς κι ο Κογεβίνας δείχνεται στη σκηνή τολμηρός για την εποχή του χρωματικά. Παρουσιάστηκε στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική έκθεση του 1938 και ξεκινά στα 800 ευρώ.
Στα 1000 ευρώ βγαίνει και μια σύνθεση του σύγχρονου Δασκάλου της ζωγραφικής Γιάννη Ψυχοπαίδη. Καμωμένο με μιχτή τεχνική σε χαρτί, στη διάσταση των 37x45 εκ., το έργο παρουσιάστηκε σε έκθεση του ζωγράφου το 1992. Είναι μια «ωδή στο τίποτα», όπου ακόμη και το αποτσίγαρο προσλαμβάνει στο χρωστήρα του Ψυχοπαίδη αξία εικαστική.
Την πεντάδα των επιλογών μας συμπληρώνει ο «διεθνής» Παύλος, που το έργο του κυκλοφορεί σε μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Ο «μάγος» του χαρτιού κατόρθωσε να δώσει στο ευτελές υλικό του (κυρίως από αφίσες) μοναδικές συνθέσεις, κατακτώντας μουσεία και συλλογές. Προσφιλές θέμα στη δουλειά του η γραβάτα, το έργο είναι ένα από τα πολλαπλά που κυκλοφόρησε (130/400) μέσα σε Plexiglas, στη διάσταση των 66x18 εκ. Εκτιμάται στα 800-1300 ευρώ.
Δείτε τον κατάλογο της δημοπρασίας στην ιστοσελίδα: www.psatharis-auctions.com.cy