«Ομοβροντία» υποβαθμίσεων της βρετανικής οικονομίας
Αγορές

«Ομοβροντία» υποβαθμίσεων της βρετανικής οικονομίας

Μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο του Ρίσι Σούνακ ως πρωθυπουργού της Αγγλίας. Μετά τους S&P και Fitch, ήρθε η σειρά της Moody's να υποβαθμίσει τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας.  Ο Ρίσι Σούνακ αναλαμβάνει πρωθυπουργός και έχει μπροστά του να λύσει ένα δύσκολο οικονομικό γρίφο. Τις εξελίξεις με την απόσυρση του Μπόρις Τζόνσον και της Πένι Μόρνταντ υποδέχτηκαν θετικά οι αγορές, με τη στερλίνα να ανακάμπτει, τον FTSE να γυρνά σήμερα σε θετικό πρόσημο και την απόδοση των βρετανικών ομολόγων να πέφτει. 

 

Αποδόσεις βρετανικών ομολόγων

 

 

Ωστόσο, φαίνεται πως οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν περισσότερα προκειμένου να δώσουν θετικό «outlook» για τη βρετανική οικονομία. H Μoody's επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας με «Aa3»,υποβάθμισε όμως τις προοπτικές σε αρνητικές, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην πολιτική σκηνή. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές «η πολιτική κατάσταση στο Λονδίνο είναι ρευστή και απρόβλεπτη. Παράλληλα, ο πληθωρισμός φαίνεται πως επιμένει και οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα». 

Το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού του βρετανικού δημοσίου έχει αυξηθεί, κάτι που περιπλέκει την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την ώρα που ο πληθωρισμός ίπταται περί το 10% —είναι ο υψηλότερος στην G7— και το Λονδίνο προεξοφλείται πως θα επιδιώξει περαιτέρω κρατικό δανεισμό. Είναι πιθανή η «φθορά της αξιοπιστίας των πολιτικών» της Βρετανίας με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, προειδοποίησε ο Moody’s.  Παράλληλα προβληματίζει η διολίσθηση της στερλίνας. 

 

Ισοτιμία της βρετανικής λίρας

Είχε προηγηθεί η Fitch η οποία είχε υποβαθμίσει την προοπτική του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου από σταθερή σε αρνητική. Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο του δημοσίου της Βρετανίας στη βαθμίδα ΑΑ-, ένα επίπεδο πιο κάτω απ’ ό,τι ο S&P. Όπως αναφέρουν αναλυτές «υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στην επιστοσύνη στων χρηματαγορών και στη φερεγγυότητα του πολιτικού πλαισίου, που δεν είναι σταθερό». 

Από τη μεριά της η Goldman Sachs αναμένει το 2023 ύφεση 1%, από πρόβλεψη 0,4% προηγουμένως, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η οικονομική επιβράδυνση θα αναγκάσει την τράπεζα της Αγγλίας να υιοθετήσει πιο ήπια νομισματική πολιτική. Ειδικότερα, προβλέπει αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης, από 100 μονάδες βάσης προηγουμένως. 

Capital Economics και Pantheon Macroeconomics αναμένουν σημαντική συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας, ενώ σημειώνουν πως η BoE βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι. Από τη μία πρέπει να αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, από την άλλη όμως τα σημάδια για ύφεση πυκνώνουν. Άλλοι αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν πως για τη μείωση του πληθωρισμού πρέπει το παρεμβατικό επιτόκιο να φτάσει το 5%, ενώ η Nomura εκτιμά πως ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με παρεμβατικό επιτόκιο 4,5%.

Aπό την πλευρά του το ΔΝΤ χαιρετίζει την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στη δημοσιονομική πειθαρχία. «Οι πρόσφατες πολιτικές ανακοινώσεις των βρετανικών αρχών μαρτυρούν τη δέσμευσή τους στη δημοσιονομική πειθαρχία και βοηθούν να ευθυγραμμιστούν καλύτερα η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αναμένουμε με ανυπομονησία το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο», σχολίασε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή παρά τις παρεμβάσεις της BoE ο πληθωρισμός στη Μ. Βρετανία επιμένει και τον Σεπτέμβριο έφτασε σε υψηλό 40 ετών στο 10,1%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 10,0% από 9,9% τον Αύγουστο. H ONS ανέφερε ότι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο ήταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων. Συγκεκριμένα τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν κατά 14,5 % το Σεπτέμβριο στη μεγαλύτερη αύξηση που κατέγραψαν από τον Απρίλιο του 1980.  «Ο  κίνδυνος από τον αυξημένο πληθωρισμό παραμένει υψηλός, με την βρετανική οικονομία να είναι πιο αδύναμη», δήλωσε ο Πωλ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος στη Μ. Βρετανία στην εταιρεία συμβούλων Capital Economics.


Εξέλιξη πληθωρισμού από 10/2021 έως 09/2022