ΟPEC+ και αποθέματα κρίνουν την τιμή του πετρελαίου
Εμπορεύματα

ΟPEC+ και αποθέματα κρίνουν την τιμή του πετρελαίου

Το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων, των επενδυτών και των καταναλωτών είναι εστιασμένο στο φυσικό αέριο. Οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις μεταβολές των τιμών για να υπολογίσουν το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων τους και την γενικότερη μεταβολή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οι επενδυτές ακολουθούν τη μεταβλητότητα της πορείας του φυσικού αερίου, διότι προσφέρει συγκινήσεις και κέρδη. Οι δε καταναλωτές, παρακολουθούν μέσω των λογαριασμών τους, τα απόνερα από τα κεντρικά συστήματα προσδιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου και του LNG. 

Έτσι σήμερα το φυσικό αέριο έχει εκτοπίσει το πετρέλαιο από τα πρωτοσέλιδα του τύπου και των υπολοίπων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο οι εξελίξεις στον χώρο του μαύρου χρυσού είναι πιο σημαντικές, καθώς το πετρέλαιο παραμένει η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. 

Η αγορά προς το παρόν έχει επικεντρωθεί στη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που αποφασίστηκε στην τελευταία συνάντηση των χωρών του OPEC+. H μείωση αυτή που ελήφθη με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από τον Λευκό Οίκο, αντιστοιχεί στο 2% της παγκόσμιας ζήτησης που τον Αύγουστο του 2022 βρισκόταν στα 99,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στο ακόλουθο διάγραμμα παρακολουθούμε την πορεία της παραγωγής πετρελαίου κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Την τελευταία εβδομάδα το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την απελευθέρωση 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, τα γνωστά σαν SPR (Strategic Petroleum Reserve). Ο αριθμός αυτών των βαρελιών, που θα φτάσει στην κατανάλωση των ΗΠΑ σε περίπου 15 ημέρες, εκτιμάται πως θα οδηγήσει την τιμή της βενζίνης στις αντλίες των πρατηρίων κάτω από την τρέχουσα τιμή των $3,35 το γαλόνι. Σύμφωνα με την Energy Information Administration, οι ποσότητες αυτές μόλις που επαρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες των ΗΠΑ.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της Αμερικανικής κυβέρνησης, υπάρχει ένα εδάφιο στο οποίο αναφέρεται πως η αναπλήρωση των 15 εκατ. βαρελιών θα γίνει σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από τις σημερινές στα επίπεδα των $67 - $72 το βαρέλι, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρονικός ορίζοντας για την  επαναγορά τους. Σήμερα ωστόσο οι τιμές βρίσκονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο των τιμών του  Brent κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου.

Τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, βρίσκονται αποθηκευμένα σε τέσσερις προστατευμένους ειδικούς χώρους. Στο Bryan Mound έχουν αποθηκευτεί 170,9 εκατ. βαρέλια, στο West Hackberry 121,4 εκατ. βαρέλια, στο Big Hill 70,1 εκατ. βαρέλια και στο Bayou Choctaw 34,4 εκατ. βαρέλια. Η τρέχουσα δυνατότητα αποθήκευσης στις ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα στα 727 εκατ. βαρέλια.

Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο διάγραμμα, τα σημερινά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, που με βάση τις εκθέσεις Ιουλίου της US Energy Information Administration είναι 468 εκατ. βαρέλια, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985.

Η μεγαλύτερη ποσότητα αποθήκευσης είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο του 2009, καλύπτοντας πλήρως τις δυνατότητες των αποθηκευτικών χώρων. Έκτοτε τα SDR ακολουθούν, μια πτωτική πορεία δίχως να εμφανίζονται διαδικασίες αναπλήρωσης. Για να αντιληφθούμε καλύτερα την υπερδεκαετή μη αναπλήρωση των ποσοτήτων που απελευθερώνονται, η μέση τιμή κτήσης αυτών των αποθεμάτων βρίσκεται στα $29,70 το βαρέλι.

Η απελευθέρωση των 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου και η διοχέτευση στην αγορά με σκοπό την υποχώρηση των τιμών, ακολουθεί την γενικότερη απόφαση του Προέδρου Μπάιντεν που είχε ληφθεί τον Μάρτιο του 2022, που σκόπευε στην απελευθέρωση συνολικά 180 εκατ. βαρελιών.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, οι αμερικανικοί κολοσσοί εξόρυξης και διύλισης πετρελαίου, πιέζουν την κυβέρνηση να τους διαθέσει περισσότερες εκτάσεις για εξόρυξη, να εκδώσει περισσότερες άδειες για τη δημιουργία νέων δικτύων αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και να μην προχωρήσει στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Αντιθέτως, ο Λευκός Οίκος κινούμενος στα πλαίσια της πολιτικής των μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050, δεν εκδίδει καινούριες άδειες γεωτρήσεων, δεν μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές και χειραγωγεί την αγορά καυσίμων μέσω της απελευθέρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων.  

Επομένως, πέρα από τη παρακολούθηση των αποφάσεων του OPEC+ που προσδιορίζουν την πορεία του πετρελαίου, οι επενδυτές οφείλουν να παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που διατηρούν ένα διπλό ρόλο. Αυτόν του παραγωγού, αλλά και αυτόν του καταναλωτή.