Ο OPEC αλλά και οι χώρες παραγωγοί εκτός οργανισμού ετοιμάζονται να επεκτείνουν τον περιορισμό της παραγωγής αργού την Πέμπτη, ενδεχομένως και κατά 12 μήνες, ώστε να μειωθούν τα παγκόσμια πλεονάσματα και να ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου, όπως μετέδωσε το Reuters.
Συγκεκριμένα, ο οργανισμός των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο (OPEC) πρόκειται να συζητήσει στη Βιέννη, εάν θα παρατείνει τη συμφωνία που επετεύχθη τον Δεκέμβριο, κατά την οποία τα μέλη του, αλλά και 11 μη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Η πλειοψηφία των αρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων των χωρών που συναντώνται «βλέπουν» μια παράταση εννέα μηνών, αντί για την αρχικώς προτεινόμενη παράταση των έξι μηνών, ωστόσο εκφράζονται και αντίθετες απόψεις, όπως της Ρωσίας, που προτείνουν μια ασυνήθιστα μεγάλη παράταση 12 μηνών.
«Θεωρώ πιο πιθανό είναι των εννέα μήνες (παράτασης)», δήλωσε για το θέμα ένας εκπρόσωπος του OPEC, ενώ άλλοι 4 συμμετέχοντες συμφώνησαν με την άποψη αυτή.
Ο de facto ηγέτης του OPEC, η Σαουδική Αραβία, καθώς και ο κορυφαίος παραγωγός εκτός OPEC, η Ρωσία, δήλωσαν ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των περικοπών για την εξισορρόπηση της αγοράς, καθώς και για να επανέλθει η τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι.
Πηγές από τον OPEC ανέφεραν ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα επισημανθεί η ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με χώρες - παραγωγούς εκτός του οργανισμού. Παράλληλα, ενδέχεται να σταλεί μήνυμα στην αγορά ότι θα επιχειρηθεί ο περιορισμός των εξαγωγών πετρελαίου, καθώς δεν έχουν περιοριστεί με την ίδια ένταση, όσο η παραγωγή.
Εντούτοις, η απόφαση για «ψαλίδισμα» των περικοπών στην παραγωγή είναι απίθανο να υπάρξει σήμερα, ανέφεραν οι πηγές του OPEC.
Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές που είχαν αποφασιστεί βοήθησαν το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 50 δολάρια φέτος, προσφέροντας σημαντική δημοσιονομική ώθηση στους παραγωγούς, οι οποίοι βασίζοντας σε μεγάλο βαθμό στα ενεργειακά έσοδα.
Πάντως, η φετινή άνοδος των τιμών έφερε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, που δεν συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Στόχος του OPEC είναι να μειώσει τα αποθέματα πετρελαίου από το ρεκόρ των 3 δισ. βαρελιών στο μέσο όρο των 2,7 δισ.
Διαβάστε ακόμα: - «Στο τραπέζι» οι νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου