Όσα μας αποκαλύπτουν οι μετοχές άμυνας για τις γεωπολιτικές εντάσεις
Shutterstock
Shutterstock

Όσα μας αποκαλύπτουν οι μετοχές άμυνας για τις γεωπολιτικές εντάσεις

Στην πρόσφατη διόρθωση των αγορών με επίκεντρο την κρίση στη Μέση Ανατολή ένας από τους κλάδους με τη μικρότερη έως ελάχιστη υποχώρηση των τιμών ήταν ο κλάδος της Άμυνας. Πολλές μετοχές μάλιστα του κλάδου, όπως για παράδειγμα η Lockheed Martin ενισχύθηκαν.

Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος Άμυνας έχει αποδειχθεί κλασική αξία τα τελευταία χρόνια, πόσο μάλλον τις περιόδους που οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται.

Η αύξηση των αποτιμήσεων είναι σε συνάρτηση με τη μεγέθυνση του ισολογισμού, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όσον αφορά τις Ευρωπαίες εκπροσώπους του κλάδου, η Αirbus ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα, ενώ η πλειοψηφία ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα, με τη γαλλική Thales και τη γερμανική MTU Aero Engines να ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 30 Απριλίου, την ιταλική Leonardo στις 7 Μαΐου και τη γερμανική Rheinmetall στις 14 Μαΐου.

Στις ΗΠΑ όμως ο leader του κλάδου ανακοίνωσε ήδη αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία μας δίνουν μια πρώτη εικόνα για την πορεία του κύκλου εργασιών.

Τα λειτουργικά έσοδα της Lockheed Martin λοιπόν για το πρώτο τρίμηνο, ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς καθώς η εταιρεία παρέδωσε περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα. Και οι τέσσερις επιχειρηματικές μονάδες σημείωσαν αύξηση πωλήσεων στο τρίμηνο, ενισχύοντας τα συνολικά έσοδα κατά 14%.

Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 17,2 δισ. δολάρια, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν πέριξ των 1,5 δις δολαρίων και τα κέρδη ανά μετοχή στα 6,39 δολάρια ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις που τα τοποθετούσαν πέριξ των 5,78 δολαρίων. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές παρέμειναν δυνατές στα 1,3 δις δολάρια, ενώ 1,8 δισ. επιστράφηκαν στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει μονοψήφια αύξηση πωλήσεων χάρη στο πακέτο βοήθειας προς Ουκρανία και Ισραήλ που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή και η Γερουσία.

Για την Lockheed για παράδειγμα, μόνο η έγκριση του πακέτου βοήθειας που προορίζεται για το Ισραήλ μεταφράζεται σε ενίσχυση των παραγγελιών για μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-35.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το κείμενο που συνόδευσε τα αποτελέσματα και την επιβεβαίωση των προοπτικών για το 2024- πωλήσεις 68,5 έως 70 δις δολαρίων, με

μετριασμένα κέρδη ανά μετοχή στα 25,65 έως 26,35 δολάρια- μέρος του οποίου παραθέτουμε:

«Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν σημαντικά από έτος σε έτος και δημιουργήσαμε ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ την ίδια στιγμή επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια σε έργα Ε&Α και επιστρέψαμε σημαντικά κεφάλαια στους μετόχους μας μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών. Παραμένουμε δεσμευμένοι να προσφέρουμε σημαντική αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών ανά μετοχή μακροπρόθεσμα.

Το ανεκτέλεστο των 159 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιβεβαιώνει το εύρος του χαρτοφυλακίου μας, το βάθος της τεχνικής μας εξειδίκευσης και την κατανόηση των αναγκών των πελατών μας. Αυτές οι δυνατότητες μας καθιστούν ηγέτες στα συστήματα διαχείρισης μάχης, διοίκησης και ελέγχου τα οποία ενσωματώνονται σε πολλούς τομείς και στρατιωτικές υπηρεσίες. Παραμένουμε εστιασμένοι στην εκτέλεση του προγράμματος F-35, συνεργαζόμενοι με τους πελάτες και τους προμηθευτές μας για την υλοποίηση των δυνατοτήτων του TR-3. Η καινοτομία και οι λύσεις ανοιχτής αρχιτεκτονικής σε όλο το χαρτοφυλάκιό μας επιτρέπουν στους πελάτες σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν προετοιμασμένοι και ευέλικτοι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλής».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ενώ το F-35 είναι το πιο δαπανηρό αμυντικό πρόγραμμα στον κόσμο, εντούτοις η διεθνής ζήτηση αυξάνεται.

Όμως το Πεντάγωνο διέκοψε τις παραδόσεις του αεροσκάφους με το πιο σύγχρονο λογισμικό TR-3, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των δοκιμών. Καθώς η κυβέρνηση παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, η Lockheed αντιμετωπίζει λοιπόν έναν «κόντρα άνεμο» περίπου 700- 840 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά για το 2024 σύμφωνα με το Bloomberg.

Όσον αφορά τη ζήτηση για τους πυραύλους της Lockheed, αναμένεται να παραμείνει επίσης ισχυρή. Η εταιρεία «τρέχει» συμβόλαια 17 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη νέων αντιβαλλιστικών κεφαλών μέχρι το τέλος του 2028.

Πώς μεταφράζονται όμως όλα αυτά τα συμβόλαια στη γλώσσα της γεωπολιτικής; Οι εντάσεις δεν αναμένεται να αποκλιμακωθούν σύντομα.

Ιστορική έγκριση από ΗΠΑ - Κοινό εξοπλιστικό πρόγραμμα Γερμανίας - Βρετανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικύρωσε χθες τον νόμο με τον οποίο θα χορηγηθεί η βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, άλλα 26 δις στο Ισραήλ, 1 δισ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 8 δις δολάρια για να αντισταθμιστεί η στρατιωτική ισχύς της Κίνας.

Η έγκριση του νόμου από το Κογκρέσο σηματοδότησε μια σπάνια διακομματική νίκη και τερμάτισε την πολύμηνη αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικάνους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, πρόκειται για έναν νόμο που θα καταστήσει «πιο ασφαλή την Αμερική και τον κόσμο», ενώ η ομιλία του μετά την ψηφοφορία είναι ενδεικτική των μπλοκ στα οποία είναι χωρισμένος πια ο κόσμος μας:«Πρόκειται για μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια...Δεν θα υποκλιθούμε σε κανέναν. Σε κανέναν. Και σίγουρα όχι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας, τους στηρίζουμε. Δεν αφήνουμε τους τυράννους να κερδίσουν, τους αντιστεκόμαστε. Δεν παρακολουθούμε ως θεατές τις εξελίξεις στον κόσμο, εμείς τις διαμορφώνουμε (…) Αυτό σημαίνει να είσαι παγκόσμια υπερδύναμη».

Μετά τις ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία είναι οι σημαντικότεροι προμηθευτές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Κάτω από αυτό το πρίσμα έχει ιδιαίτερη σημασία ότι χθες ήταν η μέρα που επιβεβαιώθηκε η περαιτέρω στενή συνεργασία Γερμανίας-Βρετανίας στον τομέα της ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσαν την από κοινού ανάπτυξη τηλεκατευθυνόμενου οβιδοβόλου για μελλοντικές χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης ότι θα στηρίξουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου την αποστολή συστήματος Taurus, ακόμη και μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διαθέσουν στην Ουκρανία σύστημα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.(σ.σ: Kατασκευάζεται από την Lockheed Martin).

To Τaurus είναι ένας υπερσύγχρονος γερμανοσουηδικής κατασκευής μεγάλου βεληνεκούς πύραυλος αέρος-εδάφους, ο οποίος ανιχνεύεται δύσκολα από τα εχθρικά ραντάρ. Κατασκευάζεται από την Taurus Systems GmbH, η οποία αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της MBDA Deutschland GmbH (πρώην LFK) και της Saab Bofors Dynamics.

Η MBDA Deutschland GmbH είναι μια γερμανική εταιρεία πυραυλικών συστημάτων και μαζί με τις 100% θυγατρικές της Bayern-Chemie και TDW και διάφορες Κοινοπραξίες, σχηματίζει τη MBDA Γερμανίας. Η εταιρεία είναι νομικά ανεξάρτητη 100% θυγατρική της MBDA που ανήκει στις Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Αν και θεωρείται από το Κίεβο κρίσιμης σημασίας το Taurus για την ουκρανική αντεπίθεση, η Γερμανία απορρίπτει συνέχεια το σχετικό ουκρανικό αίτημα, υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου με τη Ρωσία αν πληγούν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας, καθώς η εμβέλεια του συστήματος είναι 500 χλμ.

Παρά την άρνηση για το Τaurus, τόσο ο κ. Σούνακ όσο και ο κ. Σολτς υπογράμμισαν την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να μην περιμένει τα πάντα από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα ο Σολτς αναφέρθηκε στην αποδέσμευση από το Κογκρέσο του πακέτου των 61 δις δολαρίων για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν απαλλάσσει την Ευρώπη από την αποστολή να διευρύνει περαιτέρω τη στήριξη στην Ουκρανία.

Απευθυνόμενος μάλιστα στις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν Patriot- κατασκευάζονται από τη Raytheon - απηύθυνε έκκληση να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν τέτοια συστήματα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως έκανε άλλωστε και η Γερμανία.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.