Παγκόσμιο sell off στις αγορές από τη μετάλλαξη Δέλτα – Χαμηλά 4μήνου με βουτιά 3,88% για το ΧΑ

Παγκόσμιο sell off στις αγορές από τη μετάλλαξη Δέλτα – Χαμηλά 4μήνου με βουτιά 3,88% για το ΧΑ

Ισχυρό σοκ στις διεθνείς κεφαλαιαγορές προκαλούν πλέον οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στην παγκόσμια οικονομία, με τα χρηματιστήρια να δέχονται ισχυρούς κλυδωνισμούς από τους πωλητές, και την ευάλωτη ελληνική αγορά να πρωτοπορεί σήμερα στην πτώση κλείνοντας με τις μεγαλύτερες απώλειες του έτους (-3,88% στις 833,16 μονάδες) και διασπώντας κρίσιμες στηρίξεις με αυξημένες συναλλαγές. Η καταπακτή μιας βαθύτερης διόρθωσης στο εν εξελίξει bull markets φαίνεται πως έχει ανοίξει και το ερώτημα είναι που θα βρεθεί ο πάτος του βαρελιού.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας βίωσε μετά από αρκετό καιρό μια από τις κλασικές «Μαύρες Δευτέρες» καθώς οι περιορισμένοι αμυντικοί μηχανισμού της αγοράς δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τις ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε όλο το εύρος του ταμπλό, σε μια καταιγίδα ρευστοποιήσεων που πλήττει μέχρι αυτή την ώρα τόσο τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπου οι απώλειες προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν το 3%, όσο και τη Wall Street η οποία ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες άνω του 1,7% για τoν S&P 500 και το 2% για τον Dow Jones.

Ενδεικτικό της πίεσης που εκδηλώθηκε σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό ανεβάζοντας τις απώλειες από τα φετινά υψηλά στο -10%, είναι πως ούτε μια μετοχή από τον FTSE Large Cap δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό πρόσημο, ενώ οι απώλειες ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο ξεπέρασαν το 6,5% στο κλείσιμο και για την υψηλή κεφαλαιοποίηση το 4,10%. Στο σύνολο της αγοράς μόλις 5 τίτλοι της «περιφέρειας» έκλεισαν με κέρδη ενώ 109 μετοχές βρέθηκαν στο βαθύ κόκκινο.

Οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση με απώλειες 7,4%, ακολούθησε η Viohalco με -6,85%, η Alpha και η Τέρνα Ενεργειακή με πρώση κοντά στο 6%, ενώ πάνω από 4% υποχώρησαν οι τίτλοι των Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Lamda κ.α.

Η σημαντική αύξηση του τζίρου στα 85,3 εκατ. ευρώ που συνόδεψε το σημερινό sell off στην αγορά της Αθήνας δεν αποτελεί θετική ένδειξη για τη συνέχεια, αν και στα χαμηλά ημέρας στις 830 μονάδες βγήκαν αγοραστικές εντολές που απορρόφησαν εν μέρει την υπερβάλλουσα προσφορά, ποντάροντας ενδεχομένως σε μια τεχνική αντίδραση είτε από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, είτε από λίγο χαμηλότερα επίπεδα εφόσον οι τιμές συνεχίσουν να πιέζονται προς την επόμενη περιοχή στήριξης των 820 μονάδων.

Επιμέρους, επικίνδυνα κοντά βρέθηκε η μετοχή της Alpha στην περιοχή στήριξης, που συνάδει με την τιμή της ΑΜΚ. Οι δεικτοβαρείς των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, και Mytilineos, παρέα με πάμπολλες τόσο του 25 άρη (λ.χ ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ) όσο και της μικρομεσαίας, όντας ήδη εκτός ανοδικής κίνησης πολλές συνεδριάσεις νωρίτερα, απλά ακολούθησαν άκοπα την πτώση, μην έχοντας σοβαρά αναχώματα. Στο live παρακολουθούμε όλο το ταμπλό και μπορούμε να δούμε αναλυτικότερα τα επίπεδα, ωστόσο είναι προφανές ότι η κίνηση σήμερα ήταν το άχτι του πολυήμερου αργόσυρτου μοτίβου.

Για τη συνέχεια, χρειάζεται αρχικά υπομονή για την ενδεχόμενη προσέγγιση των 820 μονάδων, που συνιστά πολύ ενδιαφέρον επίπεδο όπου αρχικά μπορεί να αρχίζει να κατακάθεται η επιθετικότητα των πωλητών και έπειτα να βγει κάποια σοβαρή αντίδραση έως τις 860 μονάδες. Οι μετοχές των Σαράντη, Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Motor Oil έχουν την πιο «ομαλή» συμεριφορά, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον υπάρχει αφενός για αυτές των Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΕΛΒΑΛ και Viohalco, αφετέρου για εκείνη του Ελλάκτορα, εν μέσω ΑΜΚ.

Για τον Τραπεζικό, ως γνωστόν, υφίσταται έντονη μεταβλητότητα που καθιστά τις μετοχές του ριψοκίνδυνες, επομένως και με μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, ταιριάζοντας ωστόσο κυρίως σε επιθετικά χαρτοφυλάκια.

H διάσπαση της στήριξης του Εκθετικού Κινητού Μέσου Όρου των 100 ημερών έφερε ελεύθερη πτώση στον Γενικό Δείκτη