Παροδική ή μόνιμη η ανοδική αντίδραση των κινεζικών χρηματιστηρίων;

Παροδική ή μόνιμη η ανοδική αντίδραση των κινεζικών χρηματιστηρίων;

Μετά από ένα 12μηνο, γενναίας υποχώρησης των δεικτών και των μετοχών στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας, εκδηλώθηκε την περασμένη Τετάρτη ένα βίαιο ανοδικό ξέσπασμα, που υπερέβη σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το ποσοστό του 20% μέσα στην εβδομάδα. Η άνοδος ήταν αποτέλεσμα της εκτίμησης, ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και τα ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος αντελήφθησαν έστω και καθυστερημένα, ότι το λειτουργικό, εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο των χρηματιστηρίων και των επενδύσεων, πρέπει να είναι διαφανές και προβλέψιμο. Αλλάζοντας πορεία κατά 180ο, οι κινεζικές αρχές θέτουν εκ νέου σαν προτεραιότητα, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών.

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών θεσμικών επενδυτών και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, μαζί με την εκ νέου προσέλκυση των ισχυρών Αμερικανών επενδυτών, που παρακολουθούν εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, αποτελούν τους κορυφαίους κινεζικούς στόχους για το 2022. Το αρνητικό παράδειγμα του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, αλλά και των ρωσικών μετοχών που διαπραγματεύονται σε δυτικά χρηματιστήρια, ξύπνησε τα κινεζικά αντανακλαστικά.

Φυσικά και η Κίνα δεν επιθυμεί να χαρακτηριστεί, σαν «uninvestable destination», δηλαδή σαν “μη επενδυτικός προορισμός”, όπως έχει συμβεί με τη Ρωσία. Ωστόσο το «αντιεπενδυτικό κλίμα», που έχει διαμορφωθεί στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές το τελευταίο 12μηνο, έχει οδηγήσει αρκετούς σημαντικούς επενδυτές σε αδρανοποίηση ή και σε αποχώρηση.

Στα ακόλουθα γραφήματα καταγράφεται η πορεία των σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών στην Κίνα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Shanghai (SSEC)

SHANGHAI 12M

China A 50 (FTXIN9)

CHINA A 50 12M

Shenzhen Component (SZI)

SHENZHEN 12M

Hang Seng

HANG SENG 12M

Όπως φάνηκε αυτήν την εβδομάδα, η 12μηνη υποχώρηση των τιμών των κινεζικών χρηματιστηριακών, πιθανότατα έλαβε τέλος μετά από την ανακοίνωση του Κινεζικού Συμβουλίου για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και Ανάπτυξη ( China Financial Stability and Development Committee / FSDC), ότι θα λάβει δραστικά μέτρα χαράσσοντας πολιτικές, που θα ευνοήσουν τις αγορές. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η συμφωνία με την κυβέρνηση για την υιοθέτηση μέτρων, με σκοπό την εκ νέου έκρηξη των ρυθμών αύξησης του Κινεζικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Ωστόσο στις αγορές υπάρχει διάχυτος προβληματισμός, για το αν η Κινεζική κυβέρνηση σκοπεύει πράγματι να αφήσει ελεύθερες τις αγορές και να αφήσει κατά μέρος τις περιοριστικές πολιτικές πάνω στον κλάδο της τεχνολογίας, των ψηφιακών εφαρμογών, των πνευματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα οι ξένοι επενδυτές αναμένουν το νέο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο καθώς και τις γενικότερες παρεμβάσεις του Πεκίνου, στο χώρο του real estate που έχει κτυπηθεί ιδιαίτερα.

Ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα, αποτελεί την επιτομή του κινεζικού μοντέλου ανάπτυξης, που φαίνεται ότι δεν θα είναι για πολύ καιρό διατηρήσιμο. Η συνολική αποτίμηση των ακινήτων στην Κίνα έχει υπερβεί το ύψος των $59 τρισ. Η οικιστική ανάπτυξη καλύπτει το 25% του ετήσιου ΑΕΠ, ποσοστό μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, πριν από την κρίση στην Ευρωζώνη. Σήμερα στην Κίνα, για την αγορά ενός απλού διαμέρισμα απαιτούνται περίπου 40 έτη εργασίας, από 8 έτη που ήταν το 2015.

Η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει μέσα στο 2022, τη φορολόγηση κατοχής ακινήτων, στα πλαίσια της εκστρατείας της, με σύνθημα: «τα ακίνητα προσφέρονται για κατοικίες και όχι για κερδοσκοπία». Ωστόσο, η υιοθέτηση της φορολογίας των ακινήτων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιφέρει αυξήσεις στις τιμές, την ίδια στιγμή που το φαινόμενο των “ghost cities", δηλαδή των πόλεων φαντασμάτων που παραμένουν ακατοίκητες, δεν φαίνεται να είναι αναστρέψιμο.

Για να αντιληφθούμε το πόσο κρίσιμος είναι ο τομέας των ακινήτων για την οικονομία της Κίνας και το πόσο μπορεί να επηρεάσει όλο το σύστημα, αρκεί να σκεφτούμε ότι 16% των κατοίκων των πόλεων απασχολείται στον κατασκευαστικό κλάδο, ότι τα στεγαστικά τραπεζικά δάνεια στην Κίνα ανέρχονται στο 30% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων και ότι το 60% των πάσης φύσεως τραπεζικών δανείων καλύπτονται από εγγυήσεις πάνω σε ακίνητα.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τις μετοχές των κινεζικών ψηφιακών και τεχνολογικών εταιρειών είναι αμφίβολο το αν θα τερματιστεί το πρόγραμμα “Operation Cyber Sword,” το οποίο καλύπτει το κανονιστικό πλαίσιο των τεχνολογιών αιχμής στην Κίνα. Μέσω αυτού του προγράμματος το κινεζικό κράτος ελέγχει τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις ψηφιακές εμπορικές πλατφόρμες, παρεμβαίνει σε περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού στο e-commerce, ελέγχει τις διαφημίσεις και τα διαδικτυακά παιχνίδια. Η «επιχείρηση κυβερνοξίφος», αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους, αποεπένδυσης των ξένων funds, από τις κινεζικές μετοχές τεχνολογίας.

Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να εντάξει τις ισχυρές ψηφιακές και τεχνολογικές εταιρείας, κάτω από ένα νέο μηχανισμό ελέγχου, στην πορεία για τον μεγάλο στόχο της, που είναι μέχρι το 2049, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα (Modern Socialist Country). Συμβαδίζει όμως αυτό το σχέδιο με την ανακοίνωση του Κινεζικού Συμβουλίου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και Ανάπτυξη ( China Financial Stability and Development Committee / FSDC), ότι θα λάβει δραστικά μέτρα χαράσσοντας πολιτικές που θα ευνοήσουν τις αγορές;

Στα ακόλουθα μηνιαία γραφήματα των σημαντικότερων κινεζικών χρηματιστηριακών δεικτών, βλέπουμε την ισχυρή αντίδραση της τελευταίας εβδομάδας. Το ερώτημα σχετικά με τη συνέχεια ή μη, αυτής της ανοδικής έκρηξης, εξαρτάται από τις κινεζικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Shanghai (SSEC)

SHANGHAI 1M

China A 50 (FTXIN9)

CHINA A 50 1M

Shenzhen Component (SZI)

SHENZHEN 1M

Hang Seng

HANG SENG 1M