Πέντε μετοχές για να βγει η χρονιά χωρίς πολύ άγχος

Πέντε μετοχές για να βγει η χρονιά χωρίς πολύ άγχος

Ο Ιανουάριος είναι μια κλασική περίοδος έντονης δραστηριότητας των επαγγελματιών διαχειριστών στην αγορά. Είναι η περίοδος εκείνη που τα «πονταρίσματα» στην αγορά λαμβάνουν υπόψη τους καταλύτες και τις προοπτικές της χρονιάς, η στρατηγική έχει μια «μεσομακροπρόθεσμη» οπτική όπως επανειλημμένα έλεγε και ο Νίκος Σαμοΐλης στις ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές ροής τιμών του Χρηματιστηρίου.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αν και σε ποσοστό δείκτη έμεινε πίσω το 2021, σε επίπεδο μετοχών δεν πήγε άσχημα. Για να το πούμε διαφορετικά, η φετινή χρονιά είναι πιο δύσκολη αφού το «εύκολο χρήμα» για τα περισσότερα χαρτιά έχει βγει. Οι αποτιμήσεις δεν βγάζουν μάτι, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν προσδοκίες όχι μίας αλλά πολλών χρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για το ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς επενδύοντας σε τριψήφιους πολλαπλασιαστές εταιρικών κερδών.

Οι μετοχές αυτών των εταιρειών θα έχουν πρώτη τύχη σε μια διόρθωση και σίγουρα θα πρέπει να δείξουν χαρακτήρα με το καλημέρα (βλέπε αποτελέσματα τριμήνου ή εξαμήνου 2022) προκειμένου να δικαιολογήσουν την θέση τους. 

Επομένως, οι επιλογές της χρονιάς φέτος θα πρέπει εκτός της πλήρωσης των απαραίτητα αναγκαίων συνθηκών (μερίσματα, σχετικές και απόλυτες αποτιμήσεις, προοπτικές) να λάβουν υπόψη και τον παράγοντα «πόσο μπορεί να διορθώσει η αποτίμηση αν κάτι δεν πάει καλά».

Από την άλλη μεριά το σχετικά συντηρητικό προφίλ ρίσκου μπορεί να θεωρηθεί ανάχωμα για μια υπεραπόδοση και στη συμπόρευση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη, το οποίο δεν είναι και απαραίτητα κακό. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν η αγαπημένη πεντάδα μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου για φέτος είναι η εξής:

Εθνική Τράπεζα

Και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα βρίσκονται σε μονοψήφιο νούμερο στο τέλος του 2021 με κάλυψη πρόβλεψης 70% και την «προίκα» αφάγωτή θα έχει η τράπεζα στους δείκτες φερεγγυότητας (CET-1 στο 17.8%).  Αν η Εθνική Τράπεζα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (λέμε τώρα) θα την κάνει για να μειώσει την αναβαλλόμενη φορολογία εξαγοράζοντας κάτι με προστιθέμενη αξία. Αλλιώς ρευστότητα για να δίνει δάνεια έχει και μάλιστα υπεραρκετή. Η αποτίμηση στις 0,5 φορές την ενσώματη καθαρή θέση.

Καταλύτες: Η διάθεση του 20% του ΤΧΣ (ή και περισσότερο) σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, επενδυτική βαθμίδα και οι εισροές από το ταμείο ανάκαμψης. 

Τι μπορεί να πάει άσχημα: Το οικονομικό περιβάλλον να επιδεινωθεί λόγω νέων μεταλλάξεων που θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν το πιστωτικό ρίσκο.  

ΟΠΑΠ

Με 260 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη προίκα κάθε χρόνο και δέσμευση για διανομές μερισμάτων όχι λιγότερες από ένα ευρώ κάθε χρόνο έως το 2029 δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την ανάδειξη της μετοχής ως την απόλυτη μερισματική επιλογή του ΧΑ. Η δεσπόζουσα θέση στο διαδίκτυο μετά την εξαγορά της Stoiximan περιόρισε τον κίνδυνο απωλειών μεριδίου. Στα τρέχοντα επίπεδα η μερισματική απόδοση είναι τουλάχιστον 8%. 

Καταλύτες: Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, αποτιμήσεις εξαγοραζόμενων εταιρειών, μεγαλύτερη διείσδυση των παραδοσιακών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.

Τι μπορεί να πάει άσχημα: Με κλειστά τα μαγαζιά για δύο μήνες και με ελάχιστους αγώνες ο ΟΠΑΠ είχε το πρώτο τρίμηνο του 2021 κέρδη 10 εκατ. ευρώ. Ειλικρινά, τι άλλο πρέπει να γίνει για να πάει άσχημα;

Μυτιληναίος

Όταν το αλουμίνιο χτύπησε για πρώτη φορά τα 3.000 δολάρια η συγκυρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στιγμιαία. Τώρα μετά από πολλά χρόνια η τιμή έχει σταθεροποιηθεί για πολλούς μήνες πάνω από τα 2.500 δολάρια ο τόνος με ευνοϊκότερη συγκυρία ευρώ/δολαρίου και σχεδόν διπλάσια παραγωγική δυναμικότητα. Το νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου θα ανεβάσει παραγωγή, κέρδη και μερίδιο αγοράς στην λιανική. Οι ΑΠΕ τέλος φαίνεται να πατάνε γκάζι και να αυξάνουν την συμμετοχή τους στην κερδοφορία του 2022. Η οποία εκτιμάται ότι δεν θα είναι μικρότερη από 220 εκατ. ευρώ. 

Καταλύτες: Αύξηση χρηστικότητας αλουμινίου, MSCI, παρουσία στις κατασκευές στην Ελλάδα, εξαγορές (καιρό έχουμε να δούμε μια μεγάλη συναλλαγή). 

Τι μπορεί να πάει άσχημα: Γεωπολιτικές αναταράξεις, δασμοί, καθυστερήσεις διαγωνισμών και αδειοδοτήσεων.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αφού ο όμιλος δεν λύγισε από την ζημιά του Τέξας, δύσκολα θα βρεθεί σε τόσο δυσμενή θέση ξανά. Η αξία των εγκατεστημένων έργων αλλά και αυτών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα αποτίμηση, το μεγάλο έργο του Καφηρέα που έρχεται στο τέλος της φετινής χρονιάς θα αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα από τις ΗΠΑ. Στα 68 εκατ. ευρώ η κερδοφορία φέτος αλλά το 2023 τα καθαρά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Η αξία των 1,7MW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής ή αδειοδότησης για τα επόμενα πέντε χρόνια αποτιμάται λιγότερο από 250 χιλ. ευρώ το MW. Οι υπομονετικοί θα έχουν και το τακτικό μερισματάκι τους, περίπου 34 λεπτά ανά μετοχή. 

Καταλύτες: Αμφιλοχία, Ταμείο Ανάκαμψης, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων, υδρογόνο.

Τι μπορεί να πάει άσχημα: Αύξηση χρηματοοικονομικού κόστους, καθυστερήσεις στην απονομή αδειών να μην ξαναφυσήξει ποτέ, να σβήσει ο ήλιος κλπ.

Quest Συμμετοχών

Η «πανάκριβη» εταιρεία συμμετοχών φροντίζει κάθε φορά να φθηναίνει εκ των έσω με την κερδοφορία των θυγατρικών της. Η πώληση της Cardlink έστειλε τους μετόχους ταμείο με ένα γενναιόδωρό 1,25 ευρώ ανά μετοχή στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το τακτικό μέρισμα της χρονιάς. 

Η ACS με το νέο κέντρο διανομής θα αποκτήσει τριπλάσια δυναμικότητα, τα νέα έργα ψηφιοποιήσης του Δημοσίου θα ενισχύσουν την Unisystems ενώ ο νέος κλάδος της ψύξης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη με καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας από την παραδοσιακή λιανική των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Η κερδοφορία θα κάνει μεν κοιλιά μετά την πώληση της Cardlink ωστόσο τα 2/3 της συνεισφοράς της θα καλυφθούν με την αύξηση των άλλων υφιστάμενων δραστηριοτήτων.

Καταλύτες: Ψηφιακές ταυτότητες, ψηφιακά ληξιαρχεία, ψηφιακά υποθηκοφυλάκια, αύξηση free float, νέες εξαγορές σε ΑΠΕ.  

Τι μπορεί να πάει άσχημα: Ανταγωνισμός (αν υπάρχει), να χαθεί το Internet, να κλείσει η Apple.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.