Μετά από ένα επιθετικά ανοδικό άνοιγμα την πρώτη μέρα της εβδομάδας, εν τέλει το πετρέλαιο επέστρεψε κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου εβδομαδιαίου κλεισίματος, μιας και η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, δεν δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή.
Οι τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, στηρίχτηκαν και από τις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία στην τελευταία της έκθεση αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του πετρελαίου το 2021 και το 2022, δεδομένης της απόφασης του OPEC+ να επεκτείνει τους υφιστάμενους περιορισμούς στην παραγωγή του μέχρι και τον Απρίλιο.
Έτσι η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας-EIA- προχώρησε σε αναβάθμιση των στόχων για το Brent, σε μια μέση τιμή πέριξ των 60,67 δολαρίων/βαρέλι για το 2021- ανοδική αναθεώρηση κατά 14%- και στα 58,51 δολάρια/βαρέλι για το 2022, όπερ μια ανοδική αναθεώρηση της τάξης του +6%.
Για το WTI αναθεώρησε τη μέση τιμή για το 2022 κατά+ 6,2%, στα 54,75 δολάρια/βαρέλι, ενώ αναθεώρησε την εγχώρια παραγωγή κατά +1,2% , πέριξ των 11,15 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα για το 2021 και κατά +4,3%, πέριξ των 12,02 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το 2022.
Προφανώς, η πιο μετριοπαθής ανοδική αναθεώρηση των τιμών του αμερικανικού αργού σε σχέση με το Βrent, σχετίζεται από τη μια από την παραδοχή της αύξησης της εγχώριας παραγωγής από ένα χρονικό σημείο και μετά, και από την άλλη....από τον μεγάλο άγνωστο Χ της προσφοράς πετρελαίου, που δεν είναι άλλος από τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τα επίπεδα της παραγωγής και κατ' επέκταση τα επιθυμητά επίπεδα τιμών.
Η αλήθεια είναι ότι η Σαουδική Αραβία αυτή τη φορά όχι μόνο κρατά τον έλεγχο των τιμών στα χέρια της, αλλά αποτελεί και έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, καθώς ενδεχόμενες υψηλές πτήσεις των πετρελαϊκών τιμών κάθε άλλο παρά θα κατευνάσουν τις πληθωριστικές ανησυχίες.
Ταυτόχρονα η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο για τους εισαγωγείς πετρελαίου, με τον Ινδό Υπουργό Πετρελαίου, Dharmendra Pradhan, να προβαίνει πρώτος στο Reuters σε αυστηρή κριτική, εκφράζοντας τις ανησυχίες του ότι «... τέτοιες δράσεις από χώρες-παραγωγούς έχουν τη δυναμική να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της κατανάλωσης και να πλήξουν τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε μια αγορά που επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών».
Πόσο πιθανόν είναι όμως να δούμε δραματικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου από τα 74 δολάρια/βαρέλι, που είναι και ο επόμενος εμφανής ανοδικός στόχος;
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι η εξής: Πάρα πολλές.
Όπως καταθέσαμε στις 22 Φεβρουαρίου, τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας, η οποία την δεδομένη χρονική στιγμή έχει την απόλυτη ευελιξία κινήσεων.
Ας εξετάσουμε όμως τα πιθανά σενάρια με την βοήθεια των προβλέψεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ΙΕΑ.
Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η ζήτηση θ' ανακάμψει ικανοποιητικά ως τα μέσα του 2021, με αποτέλεσμα να απορροφώνται από την αγορά πέριξ των 98,2 mbpd, ήτοι μόλις 4 mbpd κάτω από τα κανονικά επίπεδα ζήτησης.
Δεδομένου ότι οι σχιστολιθικοί χρειάζονται τον χρόνο τους να επαναφέρουν την παραγωγή, η σταδιακή αύξηση της ζήτησης θα καλυφθεί αρχικά κυρίως από την Βραζιλία και τον OPEC+.
Και ενώ για την Βραζιλία μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι θα αυξήσει την παραγωγή της, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την κατεύθυνση που θα δώσουν οι Σαουδάραβες στις αποφάσεις του OPEC. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τις υψηλές τιμές πετρελαίου προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της και να επιταχύνει την χρηματοδότηση του ενεργειακού της μετασχηματισμού.
Οι παραπάνω υποθέσεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν συνυπολογίσουμε μια λεπτομέρεια η οποία όμως δεν είναι υπόθεση, αλλά γεγονός.
Τον Φεβρουάριο η ΙΕΑ εντόπισε «μια μαύρη τρύπα» στην προμήθεια πετρελαίου, ήτοι μια διαφορά μεταξύ ζήτησης και προσφοράς της τάξης των 3,1 mbpd.
Προς το παρόν, η αγορά καλύπτει αυτή την όχι και τόσο μικρή « τρύπα» από το αποθέματα αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων.
Αν όμως δεν ανεβάσουν την παραγωγή οι Σαουδάραβες από τον Απρίλιο και μετά, τότε η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, θα μας οδηγήσει νομοτελειακά σ' ένα συνεχές έλλειμμα 3 mbpd, το οποίο σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να εξαντλήσει γρήγορα τα εναπομείναντα πλεονάζοντα αποθέματα.
Μόλις γίνει αυτό, οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης θα αναλάβουν τα ηνία των τιμών, με την δεύτερη να αναμένεται να τραβήξει τις τιμές προς τα πάνω, αν πράγματι η παγκόσμια οικονομία ανεβάσει ταχύτητες καθώς τελειώνει η πανδημία και η προσφορά δεν προλάβει ή δεν «θελήσει» να ανοίξει τις κάνουλες.
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, οι πιθανότητες να δούμε «τριψήφιες» συγκινήσεις στο πετρέλαιο είναι αρκετές, με τις αποφάσεις του OPEC+ τον Απρίλιο να αποτελούν το σημείο ορόσημο για την εξέλιξη των τιμών.
Ο μπαλαντέρ και η τεχνική εικόνα
Οι αγορές είναι ένας θαυμαστός κόσμος με πλουραλισμό δυνάμεων που αλληλεπιδρούν η μια με την άλλη. Για αυτό ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτος και πάντα πρέπει να εξετάζεις και το ...άλλο σενάριο. Είναι ο μόνος τρόπος να μπορείς να αναγνωρίζεις έγκαιρα τα σημάδια αλλαγής πλεύσης και να προσαρμόζεις τις επενδυτικές σου θέσεις.
Η Μέση Ανατολή είναι μια πολύπλοκη περιοχή με πολύπλοκους συσχετισμούς δυνάμεων και ισορροπιών, με τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών να έχουν την δυναμική να αλλάξουν το παιχνίδι ανά πάσα στιγμή.
Αν για παράδειγμα οι ΗΠΑ κάτω από τον φόβο των πληθωριστικών πιέσεων ζητήσουν μια εξομάλυνση των τιμών, με την ανάλογη «ανταπόδοση» φυσικά, τότε η Σαουδική Αραβία θα μπορεί και πάλι να βάλει νέους όρους και σταθμά στην αγορά του πετρελαίου.
Οι τιμές θα αντικατροπτίσουν φυσικά όλες αυτές τις επιρροές γι’αυτό και όσοι ασχολούνται με την αγορά του πετρελαίου θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την ειδησιογραφία αλλά και τα τεχνικά διαγράμματα.
Προς το παρόν, σημειώνουμε την πρώτη αντίσταση για το Brent όπως αυτή αποκαλύπτεται από το μηνιαίο διάγραμμα- πέριξ των 74 δολαρίων/βαρέλι- ενώ το ωριαίο διάγραμμα μας σηματοδοτεί τα 65 δολάρια/βαρέλι σαν το επίπεδο που διατηρεί ζωντανό το ανοδικό momentum.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.