Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης Shanghai Composite έγραψε νέα χαμηλά για το 2023, στις 2923 μονάδες, λίγες μόλις μονάδες πάνω από την εξαιρετικά σημαντική στήριξη των 2860 μονάδων.
Oμοίως και ο Hang Seng, την προηγούμενη Τρίτη σημείωσε χαμηλό στις 16858 μονάδες, επίπεδα που είχε να καταγράψει από τον Νοέμβριο του 2022.
Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα τον Σεπτέμβριο επανήλθε έστω οριακά σε περιοχή επέκτασης σύμφωνα με τον επίσημο PMI της NBS Manufacturing, ο οποίος αυξήθηκε στις 50,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 49,7 τον Αύγουστο.
(σ.σ: Yπόψιν ότι σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού τομέα η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο.Ο PMI της Caixin/S&P Global υποχώρησε στο 50,6 τον Σεπτέμβριο από 51,0 τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 51,2. Σύμφωνα με τον Caixin PMI, η εργοστασιακή παραγωγή και οι νέες παραγγελίες παρέμειναν σε επεκτατικό έδαφος τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η εξωτερική ζήτηση παρέμεινε ασθενής με τον δείκτη παραγγελιών εξαγωγών να συρρικνώνεται για τρίτο μήνα).
Η πτώση των ακινήτων, των εξαγωγών και η υψηλή ανεργία των νέων εξακολουθούν να «συγκρατούν» την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, συμπαρασύροντας εμβληματικούς κολοσσούς όπως η Evergrande και η Country Garden σε σπειροειδή προβλήματα χρέους.
Οι «πόλεις-φαντάσματα» είναι διάσπαρτες στην κινεζική ύπαιθρο, η ανεργία των νέων βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και οι προβλέψεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχουν μειωθεί. Αν δε σκεφτεί κανείς ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κατοικιών εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών, κατανοεί ότι η αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων κάνει τους ανθρώπους να κρατούν τα μετρητά τους αντί να τα ξοδεύουν.
Η αδύναμη ζήτηση όμως για μια χώρα που προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ισορροπία της οικονομίας της και να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη με γνώμονα την κατανάλωση, αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα, εξίσου σημαντικό με την κρίση στην αγορά των ακινήτων.
Άλλωστε, τα δύο αυτά προβλήματα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, κάτι που εξηγεί γιατί η κατανάλωση δεν επανήλθε μετά την απομάκρυνση της Κίνας από την πολιτική «zero Covid». Στην ουσία η συνεχιζόμενη κρίση των ακινήτων πλήττει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και φυσικά τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.
Ο φαύλος κύκλος μεγαλώνει ακόμα περισσότερο αν προσθέσουμε τη γήρανση του πληθυσμού που καταγράφουν τα δημογραφικά στοιχεία και την επιβράδυνση της αστικοποίησης, γεγονότα που μειώνουν ακόμα περισσότερο την υποκείμενη ζήτηση για διαμερίσματα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί μήνες τώρα να μετριάσει την πίεση του κλάδου με την υιοθέτηση μέτρων όπως η μείωση των ελάχιστων προκαταβολών και η προσαρμογή των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Τα αποτελέσματα όμως μέχρι τώρα δεν είναι ικανοποιητικά και από ότι φαίνεται στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αναμένεται να κάνουν την ανατροπή.
Μάλιστα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επικαιροποίηση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του Οκτωβρίου μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024 και χαρακτήρισε την κρίση ακινήτων στην Κίνα ως έναν από τους κύριους λόγους.
Το Ταμείο προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% για το 2024, ποσοστό μειωμένο κατά 0,1% από τις προβλέψεις του Ιουλίου, ενώ για την Κίνα μείωσε την πρόβλεψη του στο 4,2% από 4,5%. Υπόψιν ότι περιόρισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και για το 2023, από 5,2% σε 5%. Επικαλέστηκε ως λόγο των καθοδικών αναθεωρήσεων την απώλεια δυναμικής στην Κίνα εξαιτίας της μείωσης των επενδύσεων σε ακίνητα και του αδύναμου καταναλωτικού κλίματος.
Στην ουσία το παλιό οικονομικό μοντέλο της Κίνας που βασίζεται στις επενδύσεις σε ακίνητα έχει «εξαντλήσει τον κύκλο του», ενώ την ίδια στιγμή κρατάει δέσμιο το εναλλακτικό σχέδιο της αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης.
Τα σημάδια της καταναλωτικής κόπωσης έφτασαν και στον κλάδο των ταξιδιών, κάτι που υπέδειξε και η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η «Χρυσή Εβδομάδα» της Κίνας ή άλλιώς η εβδομάδα των μεγάλων διακοπών, αυξάνοντας τον προβληματισμό πολλών αεροπορικών εταιρειών, εταιρειών κρουαζιέρας κ.ο.κ.
Η κατανάλωση διαρκών αγαθών είναι επίσης πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη, ενώ πλέον προβλέπεται ότι ο τομέας της κατανάλωσης της χώρας θα αναπτυχθεί κατά περίπου 6% φέτος και 4% το 2024.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας ανάπτυξης και οποιαδήποτε εγχώρια ολίσθηση νομοτελειακά θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις αγορές σε όλο τον κόσμο.
Ήδη πολλές εταιρείες με δεσμούς με την Κίνα αισθάνονται τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης, ανακοινώνοντας χαμηλότερες πωλήσεις για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, ενώ ορισμένες έχουν μειώσει τις προοπτικές τους για το υπόλοιπο του έτους.
Οι εξαγωγείς εμπορευμάτων είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην επιβράδυνση της Κίνας, όπως και πολλές χημικές και μεταποιητικές εταιρείες.
Η Κίνα καταναλώνει σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, το μισό του εξευγενισμένου χαλκού, νικελίου και ψευδαργύρου και πάνω από τα 3/5 του σιδηρομεταλλεύματος.
Η επιβράδυνση του τομέα των ακινήτων της Κίνας συνεπάγεται ότι λιγότερες από αυτές τις προμήθειες θα καταλήγουν στην Κίνα, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για χώρες όπου οι εξαγωγές χαλκού, άνθρακα, σιδήρου και άλλων μετάλλων προς την Κίνα ανέρχονται σε ένα σημαντικό ποσοστό, όπως για παράδειγμα ισχύει για τη Ζάμπια ή την Αυστραλία.
Μεγάλες είναι οι απώλειες και για τη Γερμανία, καθώς η παραπαίουσα ζήτηση από την Κίνα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η οικονομία της χώρας έχει μείνει στάσιμη.
Ανοίγοντας το πλάνο, το 2021 οι 200 μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία πραγματοποίησαν το 13% των πωλήσεών τους στην Κίνα, κερδίζοντας 700 δισ. δολάρια. Από αυτές η Tesla είναι η πιο εκτεθειμένη, καθώς πραγματοποιεί περίπου το 1/5 των πωλήσεών της στην Κίνα, ενώ η Qualcomm, η γνωστή κατασκευάστρια τσιπ, πραγματοποιεί το εντυπωσιακό ποσοστό των δύο τρίτων.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» όμως, όπως έλεγαν οι προγόνοι μας. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας συνεπάγεται ταυτόχρονα μικρότερη ζήτηση για εμπορεύματα, κάτι που θα μειώσει την τιμή και το κόστος εισαγωγής τους, ανακουφίζοντας πολλές επιχειρήσεις και καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό με τη σειρά του θα διευκολύνει το έργο της Fed και άλλων Kεντρικών Τραπεζών.
Βέβαια αυτό το σενάριο αναφέρεται σε μια ήπια επιβράδυνση του κινεζικού γίγαντα. Οτιδήποτε άλλο, όπως μια κατάρρευση των ακινήτων ή μια πιο βαθιά επιβράδυνση θα μπορούσε να επηρεάσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και την οικονομική δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.