Τα hedge funds που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων, μειώνουν ολοένα και περισσότερο την έκθεσή τους στο Tether (USDT) σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal. «Υπήρξε μια πραγματική άνοδος στο ενδιαφέρον από τα παραδοσιακά hedge funds που διαβλέπουν μια ευκαιρία να λάβουν θέση short στο USDT», δήλωσε ο Leon Marshall, επικεφαλής θεσμικών πωλήσεων στη Genesis Trading.
Σύμφωνα με τον Marshall, οι θέσεις αυτές ανέρχονται σε τουλάχιστον «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια». Η Genesis σχολίασε ότι οι θέσεις short αυξήθηκαν μετά την κατάρρευση του UST. Στα μέσα Ιουνίου, οι επενδυτές εξαργύρωσαν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Tether μόνο σε μια εβδομάδα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Tether έχει πέσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα μέσα Μαΐου.
Funds όπως το Fir Tree Partners και το Viceroy Research LLC έχουν στοιχηματίσει στο παρελθόν εναντίον του Tether, επικαλούμενα αδιαφάνεια σχετικά με τα αποθεματικά του κρυπτονομίσματος.
Τον Ιούνιο, το Tether δήλωσε πως οι φήμες ότι «το 85% του χαρτοφυλακίου της υποστηρίζεται από κινεζικά ή ασιατικά εμπορικά χαρτιά» ήταν «εντελώς ψευδείς» και πιθανότατα διαπράχθηκαν από όσους θέλουν να δημιουργήσουν «πρόσθετα κέρδη από μια αγορά που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από παντού».
Σύμφωνα με τον CTO του Tether, Paolo Ardoino, και τον μοναδικό εκπρόσωπο της ομάδας που σχολιάζει δημόσια, ο ίδιος ήταν ενήμερος και είχε αναφερθεί στις προσπάθειες από ορισμένα hedge funds που προσπαθούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω πανικό στην αγορά μετά την κατάρρευση του TERRA/LUNA. «Πραγματικά φαινόταν από την αρχή μια συντονισμένη επίθεση, ένα νέο κύμα FUD (παραφιλολογίας), και επιθέσεις παραπληροφόρησης από ψεύτικους λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα» ανέφερε ο ίδιος.
Όπως εξηγεί (και αυτό φαίνεται να έχει βάση), πλέον οι επενδυτές που λαμβάνουν θέσεις short, δεν χρειάζεται να έχουν δίκιο, αρκεί να μπορέσουν να χειραγωγήσουν με τα κατάλληλα εργαλεία την αγορά. Αυτή τη στιγμή, εφαρμογές decentralized finance δημιουργούν ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα σε όσους λαμβάνουν θέσεις short στο USDT.
Ένας μηχανισμός είναι να χρησιμοποιούν τα διηνεκή επενδυτικά συμβόλαια USDt/USD, να πωλούν σε ρηχές αγορές spot και να οδηγούν τις δεξαμενές ρευστότητας σε πτώση. Ο στόχος να δημιουργήσουν αρκετή πίεση στους επενδυτές, να βλάψουν την ρευστότητα του Tether και να αγοράσουν πίσω τα κρυπτονομίσματα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Ο Paolo Ardoino θεωρεί ότι αυτά τα hedge funds δημιούργησαν όλο το FUD που διαδόθηκε όλα αυτά τα χρόνια με κατηγορίες πως τα αποθεματικά του Tether δεν υποστηρίζονται 100%, ότι το Tether είχε έκθεση στην Evergrande, ή πιο πρόσφατα ότι το Tether είχε τοποθετήσει το 85% των αποθεματικών του σε επισφαλή κινεζικά εμπορικά αξιόγραφα.
Άλλες πρόσφατες κατηγορίες είναι ότι δανειολήπτες λάμβαναν σημαντικά δάνεια από το Tether χωρίς εξασφαλίσεις, ωστόσο το ψηφιακό νόμισμα έχει προχωρήσει σε φιλότιμες προσπάθειες για συνεργασία μας με τις ρυθμιστικές αρχές, για διαφάνεια, αλλά και σταδιακά να καταργήσει την έκθεση σε εμπορικά χρεόγραφα, και να μεταφέρει τα αποθεματικά σε ομόλογα των ΗΠΑ.
Ο CTO του Tether επιβεβαιώνει πως το ψηφιακό νόμισμα έχει στην πραγματικότητα περισσότερο από 100% των αποθεματικών, δεν απέτυχε ποτέ να προχωρήσει σε εξαργύρωση, και όλα τα USDt εξαργυρώνονται με 1$. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «σε 48 ώρες το Tether εξαργύρωσε 7 δισεκατομμύρια, με μέσο όρο το 10% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, κάτι σχεδόν αδύνατο ακόμη και για τραπεζικά ιδρύματα».
Σε περισσότερο από ένα μήνα το Tether εξαργύρωσε 16 δισεκατομμύρια (19% των συνολικών αποθεματικών). Το Tether μείωσε επίσης την έκθεσή της σε εμπορικά χαρτιά από 45 δισ. δολάρια σε 8.4 δισ. δολάρια και πρόκειται να τα καταργήσει πλήρως τους επόμενους μήνες. Όταν τα εμπορικά αξιόγραφα λήγουν μεταφέρονται σε ομόλογα του Δημοσίου των Η.Π.Α.
Μάλιστα, ο Paolo Ardoino δηλώνει πως το χαρτοφυλάκιο του Tether είναι πιο δυνατό από ποτέ και πιστεύει πως ούτως ή άλλως, αυτά τα hedge funds, που δανείστηκαν δισεκατομμύρια USDt θα χρειαστεί να τα αγοράσουν πίσω. Μάλιστα θεωρεί πως τότε θα δημιουργηθεί πιθανώς ένα short squeeze, με πολλά από αυτά τα hedge funds να οδηγούνται ακόμα και σε χρεοκοπία.
Στη συνέχεια, δεν αφήνει στο απυρόβλητο ακόμα και τους ανταγωνιστές, ρωτώντας εάν μπορούν και άλλα stablecoin να επιβιώσουν την ίδια δοκιμασία. Όπως αναφέρει πρόκειται για ζημιογόνες εταιρείες, που συνεχίζουν να καίνε χρήματα και επιβιώνουν απλώς και μόνο επειδή έχουν μετόχους με βαθιά τσέπη. Κάθε εταιρεία που δεν παράγει κέρδος, βρίσκεται πάντα ένας γύρο χρηματοδότησης μακριά από την πτώχευση, δημιουργώντας εντυπώσεις πως κάποιο άλλο stablecoin πιθανώς να βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας…με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους επενδυτές.