Πώς τα ομόλογα προμηνύουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού
Shutterstock
Shutterstock

Πώς τα ομόλογα προμηνύουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Η γενναία είσοδος της Fed στο νέο κύκλο νομισματικής πολιτικής πήρε το «πράσινο φως» από το δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος επιβράδυνε τον περασμένο μήνα στο 2,2% ετησίως από το 2,5%, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών που προέβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 2,3%. 

Στη σύγκριση Αυγούστου - Ιουλίου, ο PCE έδειξε οριακή αύξηση κατά 0,1%, όπως αναμενόταν, μετά το 0,2% της περασμένης σύγκρισης.

Το δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, σε ετήσιο επίπεδο, εμφάνισε την οριακή αύξηση που αναμενόταν, αλλά με τη μηνιαία αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, ο δομικός PCE έτρεξε τον Αύγουστο με ετήσιο ρυθμό 2,7% όπως αναμενόταν μετά το 2,6% του Ιουλίου, αλλά στη μηνιαία σύγκριση εμφάνισε οριακή αύξηση 0,1% έναντι εκτίμησης για 0,2%.

Τα παραπάνω στοιχεία στάθηκαν αρκετά για να δώσουν το «πράσινο φως» στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να ορίσει ως προτεραιότητα της πλέον την προστασία των ρυθμών ανάπτυξης και να εγκρίνει τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της. 

Επιπλέον, η Fed παρουσίασε ένα επιθετικό dot plot, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι αν το επιτρέψει η πορεία του πληθωρισμού, τα επιτόκια θα κινηθούν σημαντικά χαμηλότερα στο μέλλον.

Αν παρατηρήσει όμως κανείς πώς κινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις των ομολόγων, θα δει ότι εν τέλει μετά τις ανακοινώσεις των αποφάσεων της Fed, κινήθηκαν υψηλότερα, ιδιαίτερα οι πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις.

Ας δούμε την αμερικανική δεκαετία, που θεωρείται και το σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση της από το 4,75% τον Απρίλιο υποχώρησε έως το 3,55% στις 16 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε έχει αναρριχηθεί στο 3,75%. Τουτέστιν, η απόδοση έχει ενισχυθεί κατά 20 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Είναι προφανές ότι το αμερικανικό treasury, όχι μόνο είχε ήδη προεξοφλήσει τις αποφάσεις της Fed, αλλά και έναν πολύ πιο επιθετικό κύκλο χαλάρωσης.

Πράγματι, η αγορά τιμολογούσε μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι υπέδειξαν οι αξιωματούχοι της Fed. 

Σύμφωνα με το dot plot, θα έχουμε άλλες 50 μονάδες βάσης μείωσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλες 100 έως το τέλος του 2025. Σύμφωνα με το FedWatch του Ομίλου CME όμως, οι αγορές αναμένουν άλλες 200 μονάδες βάσης περικοπής την ίδια περίοδο.

Για κάποιους, λοιπόν, η αγορά δεν επιβεβαίωσε απλά τη γνωστή χρηματιστηριακή ρήση, «Αγόραζε στη φήμη και πούλησε στο γεγονός», αλλά κρύβει και μια μικρή απογοήτευση.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση.

Ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν την εστίαση της Fed στην υποστήριξη εφεξής της αγοράς εργασίας ως μια έμμεση παραδοχή ότι είναι πρόθυμη να ανεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό από τα μέχρι πρότινος αποδεκτά επίπεδα, προκειμένου να προλάβει τα «χειρότερα».

Βλέπετε, υπάρχουν τα ζητήματα του χρέους και του ελλείμματος.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει ωθήσει το κόστος χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος πάνω από το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά. 

Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της επιβάρυνσης, όμως η αγορά αυτή τη στιγμή ίσως μας προετοιμάζει για το γεγονός ότι οι επενδυτές των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας θα μπορούσαν να φοβηθούν να επενδύσουν σε μια δημοσιονομική κατάσταση όπου το έλλειμμα πλησιάζει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ένα μέγεθος σχεδόν ανήκουστο κατά τη διάρκεια των οικονομικών επεκτάσεων των ΗΠΑ.

Η ανησυχία και μόνο για το χρέος των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού ανεξάρτητα από το τι κάνει η Fed. Βλέπετε, τα πάντα στις αγορές χρέους είναι πρωτίστως θέμα εμπιστοσύνης. 

Εστιάζοντας στην καμπύλη

Ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξάνεται, τα ομόλογα που βρίσκονται στο μικρότερο άκρο της καμπύλης, συμπεριλαμβανομένου του 2ετούς ομόλογου, έχουν μετακινηθεί ελάχιστα.

Ως εκ τούτου, η διαφορά μεταξύ των ομολόγων, δέκα και δύο ετών έχει διευρυνθεί σημαντικά, ήτοι περίπου 12 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αυξάνονται ταχύτερα, σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων αναμένει υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.

Αυτό το συναίσθημα είναι εμφανές στη διαφορά μεταξύ των τυπικών αποδόσεων των Τίτλων του Δημοσίου και των Προστατευόμενων από τον πληθωρισμό Τίτλων του Δημοσίου. (Treasury inflation-protected securities, TIPS). 

Το λεγόμενο breakeven inflation rate παρέχει μια ματιά στις πιθανές τάσεις του πληθωρισμού και είναι στην ουσία η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής απόδοσης μιας επένδυσης σταθερού επιτοκίου και της πραγματικής απόδοσης μιας επένδυσης συνδεδεμένης με τον πληθωρισμό, παρόμοιας διάρκειας και πιστωτικής ποιότητας.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αποδόσεων είναι το ποσοστό πληθωρισμού που θα έπρεπε να υπάρχει κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου για να κερδίσει ένας επενδυτής την ίδια απόδοση.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η απόδοση ενός πενταετούς ομολόγου είναι 5%, ενώ η απόδοση ενός πενταετούς τίτλου που συνδέεται με τον πληθωρισμό είναι 3%. Σε αυτήν την περίπτωση, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Εάν ο μέσος όρος του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερος από το breakeven inflation rate,  η επένδυση που συνδέεται με τον πληθωρισμό θα υπερβαίνει την απόδοση του σταθερού επιτοκίου.

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε πως έχει διαμορφωθεί το breakeven inflation rate, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα μέτρο του αναμενόμενου πληθωρισμού όπως αυτό υποδεικνύεται από τους τίτλους ληκτότητας 10 ετών με σταθερό κουπόνι (BC_10YEAR) και εκείνους με δείκτη πληθωρισμού (TC_10YEAR). 

Το 10ετές TIPS/Treasury Breakeven Rate είναι στο 2,15%, ποσοστό υψηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 2,09%.

Το breakeven inflation rate χρησιμοποιείται επίσης για τη σύγκριση του τρέχοντος πληθωρισμού και των μελλοντικών προσδοκιών. 

Σε ακανόνιστα πληθωριστικά περιβάλλοντα, το breakeven inflation rate μπορεί να δείξει το κλίμα της αγοράς ως προς την κατεύθυνση και τη διάρκεια του ακραίου πληθωρισμού. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τους επενδυτές που επιθυμούν να προστατεύσουν το χαρτοφυλάκιό τους από τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καλό είναι εφεξής να αρχίσουμε να το παρακολουθούμε.

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Μαίρη Βενέτη

[email protected]