Η πρόσφατη πανδημική κρίση, αφενός επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομία, αφετέρου δημιούργησε πολλές ευκαιρίες και υπερκέρδη. Κι ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ όχι μόνο προσπέρασαν γρήγορα τα προ πανδημίας επίπεδα, αλλά κατέγραφαν με μανία νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ επί 12 συνεχόμενους μήνες, ο Γενικός Δείκτης δεν έχει καν αγγίξει τις 949 μονάδες που είδε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Η πορεία του S&P 500
Είναι κοινός τόπος ότι πολλές μετοχές στο ελληνικό ταμπλό έχουν υπεραποδόσει, τόσο συγκρινόμενες με τη μέτρια απόδοση του ΓΔ, όσο και αναλύοντας την επιμέρους συμπεριφορά τους: Κάποιες, βρίσκονται στα απόλυτα ιστορικά υψηλά, με έναν καταιγιστικό ρυθμό (λ.χ Entersoft, Epsilon, Infoquest, Πλαστικά Θράκης κ.α.), ενώ άλλες, βρίσκονται σε πολυετή υψηλά (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos κ.α.).
Η υπεραπόδοση της ΔΕΗ
Ωστόσο, υπάρχουν δυστυχώς κι εκείνες που είτε παρέμειναν στάσιμες σε επίπεδα πέριξ της εξεταζόμενης περιόδου, είτε και χαμηλότερα από αυτά (λ.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Motor Oil).
Σε επίπεδο στάθμισης, όμως, είναι προφανές ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν 4 οι τραπεζικές μετοχές, ώστε να συνάγεται ασφαλώς το συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά τους κρίνει σε μεγάλο βαθμό και αυτήν του ΓΔ (όπως και του FTSE 25).
Και με δεδομένο ότι οι τράπεζες υποαπέδωσαν του Δείκτη, και μάλιστα έχοντας -μεσοσταθμικά-αναρρώσει κατά το ήμισυ από τα επίπεδα προ πανδημίας, η εικόνα του Δείκτη είναι σαφώς επιβαρυμένη, διότι δεν μπορεί να αποτυπώσει τα ισχυρά κέρδη πολλών, μικρότερων σε στάθμιση, μετοχών.
Γενικός Δείκτης vs Τραπεζών
Για τον λόγο αυτό, το ελληνικό Χρηματιστήριο υπολείπεται κατά πάρα πολύ των λοιπών βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.
Γενικός Δείκτης vs S&P 500
Και έτσι ενισχύεται η πεποίθηση της επιλογής τίτλων. Ακόμα και σε ένα τόσο ρηχό και μονοτασικό χρηματιστήριο όπως το δικό μας, αποδεικνύεται ευχερώς πως πολλές μετοχές έκαναν αυτό που έπρεπε οι επενδυτές τίμησαν τις επιδόσεις της εταιρείας και τις καλές αποφάσεις της διοίκησής τής οι προσδοκίες για τη συνέχιση της κερδοφορίας των εταιρειών μεταφράσθηκαν σε προσδοκίες των επενδυτών για την πορεία της τιμής της μετοχής αυτών.
Και ο μόνος τρόπος να υφίσταται ορθολογική επιλογή είναι η ορθολογική ανάλυση της εκάστοτε εταιρείας. Ο κανόνας είναι ότι ο επενδυτής αγοράζει μετοχή, αλλά επιλέγει εταιρεία: η τιμή της μετοχής θα εξαρτηθεί από την πορεία της εταιρείας, πρωτίστως.
Και ακόμα και σε περιόδους όπου οι εξωγενείς παράγοντες (λ.χ η κρίση) επιδρούν στην τιμή της μετοχής και τη στρεβλώνουν, τελικά φαίνεται να επιδρούν στην προσδοκία των επενδυτών για την πορεία της εταιρείας εν μέσω αυτών των περιόδων, οι οποίοι τελικά ενεργούν ανάλογα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.