Ένα Χρηματιστήριο που έχει περάσει τα πάνδεινα για πολλά συναπτά έτη είναι πολύ δύσκολο να πείσει τους επενδυτές να τοποθετούνται στις εισηγμένες του. Είναι, όμως, άθλος αυτό το Χρηματιστήριο να στέκεται αξιοπρεπώς σε μια πτωτική παγκόσμια συγκυρία.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται εν μέρει κοιτώντας τα στατιστικά μιας δύσκολης χρηματιστηριακής εβδομάδας: ο S&P 500 έχασε 2,51%, ο Dow30 1.58%, o DAX40 0.73%. To XA, απεναντίας, βρέθηκε και με εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 0,91%.
Αυτή η παρατήρηση από μόνη της, υποδεικνύει μια καλύτερη συμπεριφορά του ελληνικού, όμως η βαθύτερη ανάλυση θα αναδείξει σημαντικότερες παραμέτρους, με κυριότερη τη μικρότερη μεταβλητότητα που είχε σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια. Με απλά λόγια, το καθημερινό εύρος διακύμανσης ήταν αισθητά πιο ελεγχόμενο, με την πλειονότητα των τίτλων να βγάζουν χαμηλούς όγκους, τουλάχιστον συγκριτικά με την κρισιμότητα της κατάστασης, κάτι που αμβλύνει τους επενδυτικούς κινδύνους.
Και μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των διστακτικών αγορών είχαν χαρακτήρα υποστηρικτικό σε υφιστάμενες θέσεις, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στη συμπεριφορά των επιμέρους μετοχών όσο και στο σύνολο της αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται σε έναν φαινομενικά χαμένο μεσοπρόθεσμο σχηματισμό με τη βίαιη απώλεια των 870 μονάδων την προηγούμενη Παρασκευή.
Κι ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι τα χαμηλά εκείνης της βαριάς συνεδρίασης (858 μονάδες) δεν απειλήθηκαν ξανά, καθώς δοκιμάστηκαν εις μάτην την Τρίτη. Για να γίνει κατανοητό αυτό, ο S&P500 έγραψε χαμηλό της μαύρης Παρασκευής στις 4.585 μονάδες (-2,67%), ενώ αυτήν την εβδομάδα να κατέρρευσε πολύ χαμηλότερα, έως και τις 4.492.
Η διάχυση της ρευστότητας στο ταμπλό ήταν επίσης αξιόλογη. Και αυτό διότι οι εν λόγω υποστηρικτικές αγορές δεν απευθύνθηκαν σε λίγες εισηγμένες ή κλάδους, αλλά στην πλειονότητα των μετοχών που ούτως ή άλλως οδήγησαν τον Δείκτη εδώ. Από τον τραπεζικό κλάδο, και κυρίως την ανοδική (;) ΕΤΕ, την Eurobank και την αμυντική Alpha, μέχρι τις μικρές της πληροφορικής, με πρωταγωνιστή την Epsilon που κατέγραψε και πάλι ιστορικά υψηλά με εβδομαδιαία κέρδη 8,40%. Βοήθησαν οι δεικτοβαρείς Mytilineos (+1.88%), OTE (+1.58%), ΟΠΑΠ (+1,38%), ΔΕΗ (+2,29%), και ο κατάλογος συνεχίζεται, ενώ μόνο η ΕΕΕ απετέλεσε το σημαντικό βαρίδι στο ΧΑ (-1,18%).
Εντύπωση προκάλεσαν οι δύο "μικρές" mezz που βρήκαν την ευκαιρία τους, με τη Phoenix Vega στο +32,30% και την Cairomezz στο +12,17%, αμφότερες με πολύ καλούς όγκους συναλλαγών.
Είναι προφανές ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη σε σχέση με την Όμικρον, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα με τους κλυδωνισμούς που έφερε η επέλευση τέτοιας ειδησεογραφίας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Και με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν πλέον ανοιχτά το πληθωριστικό τους πρόβλημα (6,2% τρέχων σε υψηλά 30ετίας) με τον Πάουελ να αποσύρει πλέον το αφήγημα της αυτοδιόρθωσης και να κινείται προς άμεση παρέμβαση στα επιτόκια, η εξίσωση της κατεύθυνσης των χρηματιστηρίων δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Πάντως, οι αγορές ακόμα αντέχουν, με το "choppy" σενάριο να είναι και το πιο πιθανό, ώστε να παρακολουθήσουμε μια συσσώρευση κάποιων μηνών. Στο ΧΑ, αναμένουμε τα καλύτερα, κυρίως από μια βεντάλια μετοχών που έχουν αναδειχθεί σε υπερπρωταθλητές και που αναλύουμε και καθημερινά στη στήλη του live.