Η έντονα αρνητική συνεδρίαση της 8 Ιουλίου (-2,02%) που ακολούθησε το πτωτικό σερί των 12 στις 16 επίσης καθοδικών και η μετέπειτα τεχνική επιβεβαίωση μοιάζει να έβαλε ταφόπλακα στην πολύμηνη ανοδική τάση.
Έκτοτε, και με δεδομένο ότι το κλίμα διεθνώς δεν βοήθησε καθόλου, ο Γενικός έχανε τη μία στήριξη πίσω από την άλλη, και κινήθηκε με ευκολία προς την περιοχή των 835 μονάδων, έχοντας απωλέσει συνολικά 9,9%, με τον μήνα να τρέχει ήδη με απώλειες 5,5% παρότι διατηρεί κέρδη 6,07% από τις αρχές του έτους.
Και χωρίς καμία σημαντική προσπάθεια απορρόφησης των πωλήσεων, με τελικό αποδέκτη τη βαριά συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Δείκτης έχασε ακόμα και το επίπεδο των 857 μονάδων με εξαιρετική ευκολία, δημιουργώντας πλέον ένα αρνητικό μοτίβο.
Ο τελικός στόχος στην πτωτική κίνηση φαίνεται να είναι η περιοχή των 815 μονάδων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και το τοπικό -μεσοπρόθεσμο- χαμηλό, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν θα προέκυπτε κάποιο εξαιρετικό γεγονός που θα άλλαζε τα δεδομένα στα μακροοικονομικά, κυρίως από τη διεθνή σκηνή.
Η τρέχουσα ανοδική προσπάθεια των τελευταίων τριών συνεδριάσεων (+0,68%, +1,83% και +0,46%) είναι ένα θετικό στοιχείο, αλλά ο τρόπος με τον οποίον εξελίσσεται δεν πείθει για τη συνέχεια.
Τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της εξαιρετικά χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας (48, 42 και 32 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), τουλάχιστον τόσης ώστε να διαφανεί η απορρόφηση των ρευστοποιήσεων που οδήγησαν το προηγούμενο διάστημα την τιμή του Δείκτη εδώ.
Έτι περαιτέρω, και η εικόνα των περισσότερων δεικτοβαρών είναι παρόμοια, ήτοι σε αρνητικό έδαφος και εν μέσω ασθενούς ανοδικής αντίδρασης με χαμηλούς όγκους, κάτι που αποτελεί τον ορισμό της δευτερεύουσας κίνησης.
Mytilineos
OTE
ΟΠΑΠ
Και μάλιστα, οι ίδιες μετοχές που έδωσαν νωρίς σήματα εξόδου από αγοραστικές θέσεις προλαβαίνοντας τον Δείκτη, ο οποίος καθυστέρησε λόγω της καλύτερης εικόνας των τραπεζικών μετοχών, είναι εκείνες που έχουν αυτήν την καθαρή εικόνα που περιγράφηκε.
Η δεύτερη ταχύτητα εκπλήσσει θετικά
Στον αντίποδα βεβαίως βρίσκονται μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που συνεχίζουν είτε να καταγράφουν νέα ιστορικά/πολυετή υψηλά, είτε να διατηρούν την επαφή τους με αυτά, αναφέροντας ενδεικτικά αυτές των εταιρειών πληροφορικής (Space, Epsilon, Performance, Ideal, BYTE, Ιλυδα κ.λπ.), των Πλαστικών Θράκης, Reds, κ.α.
Για τη συνέχεια, το θετικό τέμπο θα μπορούσε να επανέλθει εύκολα, με μια καλή -σε όγκο- ανοδική συνεδρίαση.
Μάλιστα, το πιο αισιόδοξο σενάριο υπονοεί κίνηση τύπου «V» που θα αφήσει πίσω της πολύ κενό, παίρνοντας δύναμη από την επανατροφοδότηση με ενδεχόμενο κλείσιμο θέσεων πώλησης.
Πολλά φυσικά θα εξαρτηθούν και από το διεθνές περιβάλλον, έχοντας υπόψη ότι ο Γενικός ήδη υποαποδίδει αισθητά έναντι όλων των μεγάλων Χρηματιστηριακών Δεικτών.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ελληνική αγορά είναι τόπος για αισιόδοξους επενδυτές δεδομένης της αναμενόμενης μεγέθυνσης της οικονομίας, με τις γενναίες εισροές ποιοτικών κεφαλαίων, κάτι που μεταφράζεται σε επικείμενες αυξήσεις των αποτιμήσεων των εταιρειών, και δη των εισηγμένων. Και επιλέγοντας μετοχές με καλή πρότερη συμπεριφορά και υγιή χρηματοοικονομική βάση, η πιθανότητα κερδοφορίας είναι ιδιαίτερα υψηλή ειδικά για όσους εκμεταλλευτούν πιθανές ευκαιρίες που θα προκύψουν από μια μεγαλύτερη διόρθωση.