Πρόβα τζενεράλε για το 2022 οι τελευταίες ημέρες του 2021;
Αγορές

Πρόβα τζενεράλε για το 2022 οι τελευταίες ημέρες του 2021;

Οι αγορές δεν υποδέχθηκαν την εβδομάδα των Χριστουγέννων με το πιο γιορτινό πνεύμα. Οι τελευταίες συνεδριάσεις των Κεντρικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ήδη προβληματίσει τους επενδυτές, καθώς δόθηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα βάση του οποίου θα αρχίσει να αποτραβιέται η τεράστια ρευστότητα που δόθηκε, προκειμένου οι οικονομίες να αντιμετωπίσουν το πανδημικό κύμα της Covid 19. (σ.σ: σχετική ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Όμως αυτή την εβδομάδα ο ελαφρύς προβληματισμός φαίνεται να παραχώρησε τη θέση του σε μια πρώτη μείωση της επενδυτικής διάθεσης για ρίσκο. Καταρχήν, η «πρώτη ανάγνωση» της πιο επιθετικής στάσης της Federal Reserve - αποφάσισε την επιτάχυνση του tapering και εκτίμησε πως θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 -φαίνεται ότι παραχωρεί τη θέση της σε μια πιο «μίζερη δεύτερη ανάγνωση». Όπως θα δούμε όμως παρακάτω, επιπλέον λόγοι προστίθενται σαν «λιθαράκια» στην επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος.

Για άλλη μια φορά λοιπόν το ζητούμενο είναι να κρατηθούν και αυτή τη φορά οι στηρίξεις εκείνες που διατηρούν το ανοδικό momentum ζωντανό.

Η διατήρηση αυτών των στηρίξεων θα κρίνει και έναν κομβικό συντελεστή των αγορών, ήτοι την ψυχραιμία των χιλιάδων μικροεπενδυτών που έχουν εισέλθει στον μαγικό κόσμο των αγορών τους τελευταίους μήνες, πολλές φορές χωρίς γνώση, χωρίς μέτρο και χωρίς επενδυτική στρατηγική.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει ίδιο με την προηγούμενη εβδομάδα: Πώς θα αντιδράσουν οι στρατιές των επενδυτών αν η αγορά αυτή τη φορά δεν ακολουθήσει το πεπατημένο μοτίβο μιας διόρθωσης της τάξης του 3,5% έως 5% και εν συνεχεία μιας νέας εκτόξευσης τιμών;

Οι επόμενες εβδομάδες θα μας δώσουν την απάντηση, μέχρι τότε όμως θα παραθέσουμε:

- τα κομβικά πρώτα σημεία των στηρίξεων εκείνων που αν διακρατηθούν, θα αποσύρουν τα «επικίνδυνα» ερωτήματα από τα χρηματιστηριακά ταμπλό και

- τα σύννεφα που προστέθηκαν στον ορίζοντα των αγορών πέραν της απόσυρσης της ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Η τεχνική εικόνα

Τα νούμερα δεν έχουν αλλάξει δραματικά από τον τελευταίο μας συναγερμό περί της διακράτησης των κομβικών στηρίξεων της αγοράς.

Έτσι η πρώτη στήριξη για τη μητέρα των αγορών τοποθετείται στη ζώνη των 4400 -4460 μονάδων, για τον γερμανικό δείκτη Dax στις 15080-15230 μονάδες-επίπεδο που τέσταρε ήδη μια φορά χθες- και για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η γνωστή πλέον στήριξη των 866 μονάδων.

Στα παρακάτω διαγράμματα είναι εμφανείς και οι επόμενες στηρίξεις σε περίπτωση που η τρέχουσα εβδομάδα ολοκληρωθεί με διάσπαση των άνω σημείων.

Αν έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, πιθανότατα να οδηγηθούμε σε μια συνεχιζόμενη μεταβλητότητα που θα διαμορφώσει ένα πραγματικά δύσκολο σκηνικό, ειδικά για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Οι υπόλοιποι λόγοι που θέτουν σε κίνδυνο το year end rally

-Η εξάπλωση της Όμικρον οδηγεί σε νέα μέτρα

Από το βράδυ της Κυριακής πολλές χώρες αναγκάστηκαν να επαναφέρουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Όμικρον.

Το γεγονός αυτό όμως εντείνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να δέχεται για άλλη μια φορά άμεσο πλήγμα από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την επιβολή νέων lockdowns.

H Ολλανδία βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown από το βράδυ της Κυριακής καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το κλείσιμο των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου.

Στη Γερμανία από χθες Δευτέρα, μόνο οι Γερμανοί πολίτες, οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και  επιβάτες transit θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν επίσης για τις αφίξεις από Δανία, Νορβηγία και Γαλλία.

Από χθες επίσης η Αυστρία θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα μόνο σε ταξιδιώτες που έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ δεν είναι απίθανο να ανακοινωθούν μέτρα και από άλλες χώρες μέσα στην εβδομάδα.

Υπόψιν ότι τα νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ανακοινώνονται εν μέσω της συνεχιζόμενης αποδιοργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων, οι οποίες αναμένεται να αποσυντονιστούν εκ νέου, πυροδοτώντας πιθανότατα νέες ανησυχίες για την πορεία των τιμών.

Και όλα αυτά μετά το σοκ των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή για άλμα 19,2% στις τιμές παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, για τον μήνα του Νοεμβρίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μετά τη FED δυσάρεστες εκπλήξεις και από τη Γερουσία

H ανακοίνωση από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζο Μάντσιν ότι δεν θα εγκρίνει το πρόγραμμα Build Back Better- το θεωρεί πολυδάπανο για μια περίοδο πληθωριστική όπως αυτή που διανύουμε- ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το σχέδιο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Αμερικανού Προέδρου.

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να κατάπιε το πικρό ποτήρι στωικά απαντώντας ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να προσπαθεί να τον πείσει να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και τελοσπάντων θα βρεθεί ο τρόπος να προχωρήσει το νομοσχέδιο, εντούτοις η καθυστέρηση της έγκρισής του από τη Γερουσία είναι κάτι που θορύβησε τις αγορές.

Η Goldman Sachs μάλιστα ενημέρωσε τους πελάτες της την Κυριακή ότι δεν θεωρεί πια ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του Μπάιντεν θα περάσει από το Κογκρέσο, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2022. Πιο συγκεκριμένα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 στο 2% από το 3% προηγουμένως, κατά το δεύτερο τρίμηνο στο 3% από 3,5% και για το τρίτο τρίμηνο στο 2,75% από το 3%. 

Και είναι λογικό αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο ύψους 1,75 δισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει σημαντικές πράσινες επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων, αλλά και εκπτώσεις φόρων για τα αμερικανικά νοικοκυριά και άλλες σημαντικές κοινωνικές δαπάνες.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο πέρασε από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ όσον αφορά την έγκρισή του από τη Γερουσία τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς από τη στιγμή που υπάρχει ισοκατανομή δυνάμεων, αν οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρωθούν, κάθε Δημοκρατικός έχει μια μορφή δικαιώματος βέτο σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Ο τομέας των ακινήτων παρασύρει την κινεζική οικονομία

Με σημαντικές απώλειες ξεκίνησαν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, κάτω από το βάρος όχι μόνο των ανησυχιών για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στην οικονομικής ανάκαμψη αλλά και της είδησης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο αναφοράς χορήγησης δανείων ενός έτους – LPR-για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Το γεγονός αυτό μεταφράστηκε από την επενδυτική κοινότητα ως εξής: Η επιβράδυνση είναι ήδη εδώ. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει εδώ και μήνες την ύφεση στον τομέα των ακινήτων.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη φορά που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε το LPR ήταν τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν η οικονομία επλήγη από την πανδημία.

Το αγκάθι της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη αρχίζει να εξελίσσεται σε Γολγοθά

Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι με το μέρος μας, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να προετοιμάζεται ακόμα και για ελλείψεις ενέργειας, καθώς οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν που αναμένονται αυτή την εβδομάδα εκ των πραγμάτων θα αυξήσουν τη ζήτηση σε μια συγκυρία που η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. 

Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλές ταχύτητες ανέμου, ενώ ήρθαν να προστεθούν και οι σοβαρές διακοπές πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία.

Την ώρα που οι βραχυπρόθεσμες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πήραν την ανηφόρα-στη Γαλλία η ηλεκτρική ενέργεια παράδοσης τη Δευτέρα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ενώ οι τιμές στη Γερμανία είναι οι τρίτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ -  η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες το Σαββατοκύριακο μέσω της οδού διαμετακόμισης προς τη Γερμανία.

Η στήλη φοβάται ότι η αγορά ακόμα και αν στραφεί περαιτέρω στο πετρέλαιο θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «σφιχτή» προσφορά. Βλέπετε οι παγκόσμιες επενδύσεις σε upstream πετρελαίου και Φ.Α μειώθηκαν σε χαμηλό 15 ετών το 2020, με μικρή μόνο ανάκαμψη το 2021 και είναι περίπου 30% χαμηλότερες από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Υπόψιν ότι η άνοδος των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη έχει ήδη αναγκάσει τα μεταλλουργία και τους παραγωγούς λιπασμάτων να περιορίσουν την παραγωγή, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη. Είναι δε πολύ πιθανό να ακούσουμε τις επόμενες μέρες παρεμφερείς ανακοινώσεις και από άλλες βιομηχανικές μονάδες.

Αχτίδα φωτός στέλνει η χαμηλή ζήτηση από την Ασία για υγροποιημένο φυσικό αέριο, κάτι που ίσως βοηθήσει να ενταθούν οι εκτροπές φορτίου προς την Ευρώπη, όμως αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο τουλάχιστον εως τον Ιανουάριο. Εντούτοις είναι ένα αισιόδοξο σενάριο που μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από μια πραγματικά δύσκολη θέση.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.