Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μπορεί η πτώση του τριημέρου να τρόμαξε πολλούς στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό και επενδυτικό σύστημα, κυρίως λόγω του εύλογου φόβου μιας γενικευμένης «σύρραξης» με όπλα τους δασμούς αλλά και τα νομίσματα των δύο ισχυρότερων οικονομικών του πλανήτη, όμως σήμερα οι αγορές δείχνουν διάθεση άμυνας και ανασύνταξης.
Παρά την εξαιρετικά κακή παρακαταθήκη που άφησε χθες η Wall Street όπου κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του 2019, εντούτοις οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν διάθεση σταθεροποίησης και ψυχραιμότερης προσέγγισης, ενώ και το Χ.Α., παρ' ότι ξεκίνησε με «ουρά» πωλήσεων από χθες, γύρισε θετικά.
Το «έργο» έχει ξαναπαιχτεί στις αγορές πολλάκις μάλιστα εδώ και περίπου δέκα μήνες όπου και ξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος.
Ασχέτως με την αιχμηρότητα της πτώσης, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι «φορτωμένες» με ιστορικά μεγάλα κέρδη από το υπερδεκαετές bulll market, οπότε σε κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή, εύλογα βγαίνουν ρευστοποιήσεις και μάλιστα με επιθετικό τρόπο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πεμπτουσία στα χρηματιστήρια, είναι η κατοχύρωση των κερδών και το «κλείδωμα» της κερδισμένης ρευστότητας. Όταν γίνεται αυτό, σημαίνει ότι τα κέρδη παύουν να είναι λογιστικά και πλέον αποκτούν πραγματική υπόσταση, δίνουν κεφαλαιακή δυναμική σε όποιον τα έχει, ανατροφοδοτούν το σύστημα, την οικονομία, την κατανάλωση.
Αυτό που μένει να δούμε – και στην τωρινή συγκυρία – είναι αν μετά την… καθιερωμένη και απαραίτητη διόρθωση οι αγορές θα «επιστρέψουν», όπως επέστρεψαν και μετά τη μεγάλη πτώση του φθινοπώρου του 2018, όταν και πρωτοξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος.
Ειδικά το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει ιλιγγιώδες ράλι το πρώτο 7μηνο του 2019, με κέρδη που καμιά άλλη γνωστή και οργανωμένη αγορά δεν είχε! Εύλογο λοιπόν να υπάρξουν και ρευστοποιήσεις και μάλιστα με ένταση, αμεσότητα και αποφασιστικότητα.
Μπορεί λοιπόν το τελευταίο τριήμερο ο Γ.Δ. να διορθώνει σε ποσοστό 5,41% και ο τραπεζικός δείκτης σε ποσοστό 12,66% το ίδιο διάστημα, όμως το πρώτο 7μηνο του 2019 είχαν άνοδο 46,74% και 88,39% αντίστοιχα!
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ξεκινώντας πτωτικά «χτύπησε» στο χαμηλό των 840,58 μονάδων με απώλειες περί το 1,2%, όμως πολύ γρήγορα άρχισε να περιορίζει την πτώση, γυρνώντας και σε θετικό έδαφος σταδιακά.
Πλέον ο Γ.Δ. βρίσκεται σε προσπάθεια επανάκτησης της ζώνης των 850 – 860 μονάδων, ευρισκόμενος στις 852 μονάδες με άνοδο 0,20%, ενώ σε καλό τέμπο κινείται και σήμερα η αξία συναλλαγών διαμορφούμενη στα 28 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε πως στις δύο πτωτικές τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος του Χ.Α. ήταν αυξημένος, καθώς χθες έφτασε στα 87,16 εκατ. ευρώ ενώ την Παρασκευή στα 80,5 εκατ. ευρώ. Επιδόσεις, πολύ μεγάλες για Αύγουστο.
Στις τράπεζες γίνεται προσπάθεια ανασύνταξης με μεικτά προς το παρόν πρόσημα, με την Πειραιώς (που χθες υποχώρησε κατά 10,24%) να ενισχύεται κατά 2,27%, τη Eurobank +0,65%, Alpha Bank +0,26%, ενώ ήπια πτώση 0,34% καταγράφει η Εθνική.
Στον ευρύτερο Large Cap, θετικά κινούνται μετοχές όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Motor Oil, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Fourlis και ΟΛΠ, ενώ υποχωρούν οι ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.
Στο χώρο του Mid Cap αρχικά υπήρξε έντονα πτωτική εικόνα, όμως υπάρχουν και εδώ τάσεις βελτίωσης, καθώς έχουν γυρίσει θετικά τίτλοι όπως Attica Bank, MIG, Κέκροπας, Κρι Κρι, Ικτίνος και Intralot. Αντιθέτως, διόρθωση άνω του 1% έχουν οι Profile (κέρδη κοντά στο 204% το πρώτο 7μηνο), AVAX, Quest Συμμετοχών, Έλτον, Intracom Holdings, Intrakat, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Νηρέας.
Στην ευρύτερη αγορά και στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις, οι εξάρσεις συνεχίζονται! Η Αλουμύλ που έχει άνοδο κοντά στο 700% το 7μηνο, κερδίζει επιπλέον άνω του 7% με όγκο, η Κορδέλλου στο +18% με υψηλό όγκο, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Reds, Μοτοδυναμική, Εβροφάρμα και Γενική Εμπορίου.
Στον αντίποδα, υποχωρούν τίτλοι όπως Δρομέας, Inform Λύκος, Μουζάκης, Ιντερτέκ, Unibios κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 31 μετοχές ενισχύονται έναντι 52 που υποχωρούν.