Μια σημαντική αλλαγή εικόνας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες πέντε ημέρες στη Wall Street. Παρατηρείται κατακόρυφη άνοδος του δείκτη των μετοχών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης του Russell 2000 και ταυτόχρονα το «φρενάρισμα» του S&P 500 και του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq.
Η τάση αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές στο γεγονός ότι οι επενδυτές, βλέπουν στις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης σημαντικές ευκαιρίες, χωρίς, βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται η δυναμική των Big Tech και κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των microchips. Απλά αυτήν τη στιγμή έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.
Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν δύο πρόσωπα. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ και ο πρώην πρόεδρος και νυν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο πρώτος μιλώντας με έναν μάλλον ήπιο τόνο στις τελευταίες του δηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα αναγνώρισε ότι οι πρόσφατες εκθέσεις για τον πληθωρισμό ενισχύουν την εμπιστοσύνη για την επιστροφή στον στόχο του 2%, και υπονόησε, ουσιαστικά, επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων.
Έτσι, ο δείκτης εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 οδηγήθηκε σε ένα ράλι καθώς η προοπτική μείωσης επιτοκίων δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για τις εταιρείες αυτές.
Μάλιστα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group, τα προθεσμιακά συμβόλαια Fed δείχνουν τώρα πλήρη πιθανότητα 100% για μείωση των επιτοκίων σε σχεδόν δύο μήνες, σηματοδοτώντας, μάλιστα, την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού από το 2020.
Σε ό,τι αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά μάλιστα και την πανηγυρική του ανακήρυξη ως υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, στο Μιλγουόκι, μόλις τρεις ημέρες μετά την απόπειρα εναντίον του, όλα δείχνουν ότι έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος στην «κούρσα» για την προεδρία των ΗΠΑ.
Η πιθανή ανάδειξή του στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ για την οικονομία θα σημάνει δύο πράγματα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους αλλά και του αναλυτές της Wall Street. Το πρώτο είναι η χαλαρή νομισματική πολιτική και το δεύτερο είναι η πολιτική προστατευτισμού, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις περιλαμβάνει και επιβολή δασμών, η οποία μάλιστα στην πρώτη περίοδο προεδρίας Τραμπ είχε οδηγήσει στον εμπορικό «πόλεμο» μεταξύ ΗΠΑ - Κϊνας.
Σήμερα, λοιπόν, τη στιγμή που σύμφωνα με το Bloomberg η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας ευρείας σαρωτικής καταστολής για να περιορίσει τις εταιρείες που εξάγουν τον κρίσιμο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη του στο ίδιο μέσο έκανε λόγο για περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ.
Η πολιτική δασμών κίνδυνος για την παγκόσμια αγορά «τσιπς»
Αναφερόμενος στην Ταϊβάν ο Τραμπ, είπε ότι η χώρα έχει πάρει περίπου το 100% των δραστηριοτήτων με ημιαγωγούς. Μάλιστα, πρόσθεσε, ότι η Ταϊβάν «πρέπει να μας πληρώσει για την άμυνα». «Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από μια ασφαλιστική εταιρεία. Η Ταϊβάν δεν μας δίνει τίποτα», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC )είναι ο κυρίαρχος κατασκευαστής προηγμένων ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων και εφαρμογών, από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τα smartphone και τα μαχητικά αεροσκάφη, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι οποιαδήποτε σύγκρουση για την Ταϊβάν θα αποδεκάτιζε την παγκόσμια οικονομία.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσο Γιουνγκ-τάι, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, έκανε αναφορά στις καλές σχέσεις των δυο χωρών παρά την έλλειψη επίσημων δεσμών και είναι αφοσιωμένη στην ενίσχυση της άμυνάς της.
«Η Ταϊβάν ενίσχυσε σταθερά τον αμυντικό της προϋπολογισμό και έδειξε την ευθύνη της στη διεθνή κοινότητα», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ταϊπέι. «Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες· υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και διασφαλίζουμε την ασφάλειά μας»., πρόσθεσε.
Η μετοχή της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), του μεγαλύτερου στον κόσμο κατασκευαστή ημιαγωγών με συμβόλαια, με κορυφαίες εταιρείες στο πελατολόγιό της όπως η Apple και η Nvidia, έκλεισε με πτώση 2,4%νωρίς την Τετάρτη, μετά τις δηλώσεις Τραμπ, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν ως ωμές και ως πολιτική ρητορική από τους οικονομικούς αναλυτές της Ταϊβάν.
Εκτός από την TSMC, oι δηλώσεις Τραμπ επηρέασαν αρνητικά και τις τιμές των μετοχών των εταιρειών της αρκετά δημοφιλούς για την δραστηριοποίησή της στον τομέα της τεχνητής Νοημοσύνης Nvidia και της ολλανδικής ASML.
Μάλιστα η πτώση της τιμής της μετοχής της ASML, κατά 7,5%, ήρθε ακόμη και όταν τα κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, το 49% των πωλήσεών της κατά τη διάρκεια της περιόδου πραγματοποιήθηκε στην Κίνα — υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την εταιρεία, σε περίπτωση αυστηρότερων περιορισμών.
Η ASML κατασκευάζει τα μηχανήματα που απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο και τα σχόλια του Τραμπ, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς πρόσθεσαν περαιτέρω αρνητικό κλίμα στις μετοχές των ημιαγωγών, γενικότερα.