Οι επιλογές είναι σαφείς!
Eurokinissi
Eurokinissi
Α. Γραβάνης

Οι επιλογές είναι σαφείς!

Μας προσάπτουν κάποιοι προοδευτικοί την αμαρτία ότι είμαστε της ΝΔ. Ποτέ δεν ψηφίσαμε ΝΔ πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποτέ δεν ήμασταν ούτε τώρα είμαστε μέλη του κόμματος αυτού, ούτε είχαμε ευεργετήματα οποιασδήποτε φύσης. Σε κάποια ο κ. Μητσοτάκης δεν τα κατάφερε, σε 5 χρόνια κανείς δεν μπορεί να αλλάξει παθογένειες πολλών δεκαετιών. Θα πούμε παρακάτω ποια είναι τα πιο σημαντικά κατά τη γνώμη μας. Όμως, η Ελλάδα σήμερα, μετά από 12 πέτρινα χρόνια γενικής χρεοκοπίας, συμπεριλαμβανομένης και της επικίνδυνης περιπέτειας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:

  1. Έχει διεθνώς σεβαστή ηγεσία, έχει προωθήσει σημαντικές νέες συμμαχίες (Αίγυπτος, Ισραήλ, Ινδία), καθώς και τη σημαντική συνεργασία με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ με την ενεργό παρουσία τους στη χώρα. Η άμυνα ισχυροποιείται με ότι πιο σύγχρονο σε επίπεδο αεροπορίας, ναυτικού, αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, drones, ηλεκτρονικού πολέμου, αναδιοργάνωσης του προσωπικού. Μετά από πολλά χρόνια αναπτύσσεται μια εγχώρια καινοτόμος αμυντική παραγωγή με προοπτικές μεγέθυνσης, σε συνέργεια με Γαλλία (φρεγάτες), Ισραήλ (ηλεκτρονικός πόλεμος, πυραυλικά συστήματα) και ΗΠΑ (αεροπορική τεχνολογία). Γιατί όλα αυτά είναι σημαντικά; Μα γιατί απέναντι μας έχουμε έναν γείτονα που θέλει κομμάτια της χώρας μας, όπως το δηλώνει δημόσια όλη ανεξαιρέτως η ηγεσία της. Ευημερία δίχως εθνική ανεξαρτησία δε νοείται. Και βέβαια ανοιχτά σύνορα και η θάλασσα ανήκει στα ψάρια και δεν έχει σύνορα δεν είναι σοβαρή εξωτερική πολιτική.

  2. Έχει σταθεροποιήσει την οικονομία της ώστε να θεωρείται από τους κορυφαίους διεθνώς οικονομικούς φορείς, επιτυχής χώρα και παράδειγμα δημοκρατίας, ως μέλος των μόλις 23 διεθνώς χωρών με πλήρη δημοκρατία. Η φοροδιαφυγή επιτέλους περιορίζεται και φέρνει σημαντικά έσοδα στο κράτος, το ηλεκτρονικό κράτος αυξάνει και περιορίζει τη γραφειοκρατία, ενισχύοντας τη διαφάνεια, η ανεργία πέφτει σημαντικά στο 8,6% (χαμηλότερη από αυτή των Σουηδίας, Ισπανίας, ενώ ήταν στη χρεοκοπία 30%). Ο τιμάριθμος φαίνεται επιτέλους να ελέγχεται με πληθωρισμό κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό. Ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί κατά περίπου 30%, συμπαρασύροντας και άλλους μισθούς και επιδόματα. Μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικότατες επενδύσεις στη χώρα με την εγκατάσταση υποδομών τους υψηλής τεχνολογίας (Microsoft, Pfizer, Google μερικές μόνο εξ άλλων).

Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης καθυστέρησε ή απέφυγε κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, απογοητεύοντας εύλογα κάποιους πολίτες, ιδιαιτέρα τους ορθολογιστές, αντιλαϊκιστές κεντρώους.

  1. Δεν έχει αλλάξει το βαθύ κράτος, επιβάλλοντας μια ουσιαστική αξιολόγηση με συνέπειες για τους φυγόπονους, επίορκους, ανίκανους δημόσιους υπαλλήλους. Δυστυχώς, δίχως ουσιαστική δημόσια διοίκηση η πρόοδος είναι δύσκολη αν όχι ακατόρθωτη.
  2. Παρά τις θετικές αλλαγές στη μέση εκπαίδευση με την ψηφιακή λειτουργία της, και την πρωτόλεια είσοδο στη χώρα της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης, στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση ο εξορθολογισμός του χάρτη της εκκρεμεί (κάθε χωριό και τμήμα κάθε πόλη και σχολή).Η αξιολόγηση της Α’/Β’θμιας εκπαίδευσης καρκινοβατεί λόγω της αντίστασης αντιδραστικών εκπαιδευτικών.
  3. Στην επιστημονική έρευνα και καινοτομία δεν έγιναν οι τόσο αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές: ένας συλλογικός επιτελικός, ανεξάρτητος από την εκάστοτε κυβέρνηση φορέας της με αυτοδιοίκητο από κορυφαίους επιστήμονες του εσωτερικού και εξωτερικού, σοβαρή και διαρκή χρηματοδότηση με αξιοκρατικά κριτήρια και ανανέωση του επιστημονικού προσωπικού. Δίχως ουσιαστική βασική έρευνα διεθνώς ανταγωνιστική καινοτομία δεν υφίσταται που θα συνέβαλλε στην αλλαγή της παραγωγικής βάσης της χώρας.
  4. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρήζει σοβαρής στήριξης με σημαντική αλλαγή του μισθολογίου των στελεχών του, περαιτέρω ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής και λειτουργικό εξορθολογισμό του χάρτη του.
  5. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς έγιναν σημαντικές βελτιώσεις με την αγορά και σταδιακή ενσωμάτωση 1000 ηλεκτρικών λεωφορείων. Όμως, στους σιδηροδρόμους υπήρξε ολιγωρία στην επιτάχυνση των βελτιώσεων μετά τα τραγικά Τέμπη. Βέβαια, η απίστευτη θεομηνία στη Θεσσαλία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις.

Αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι με όλα αυτά και δε συμπαθούν πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν άλλους:

  1. Το λαϊκό μέτωπο που πρότεινε ο σοσιαλιστής κ. Γερουλάνος, με τους κκ Ανδρουλάκη, Φάμελο, Κωνσταντοπούλου. Αυτοί που απορρίπτουν τώρα την καλπάζουσα εις βάρος των άλλων κα. Κωνσταντοπούλου ας σταματήσουν τις υποκρισίες, ψήφισαν μαζί της κατάθεση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
  2. Την κα. Κωνσταντοπούλου αυτοδύναμη, να κάνει κυβέρνηση ως πρωθυπουργός με τον κ. Μπιμπίλα και τον σύζυγο της κ. Καραναστάση. Ευτυχώς μας καθησυχάζει η ίδια ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς. Έτσι κι αλλιώς η χώρα αυτή έκανε πρωθυπουργό τον αδιανόητο κ. Τσίπρα, γιατί όχι μια υβριστή πολιτικό με πρόγραμμα δραχμής και εκτός Ευρώπης. Βέβαια η χώρα έχει εύκολες τις ύβρεις και τις μούντζες, ίσως ήρθε η ώρα αυτές να εκφραστούν στην κορυφή της.
  3. Τον κ. Ανδρουλάκη αυτοδύναμο ως πρωθυπουργό, όμως δυστυχώς τα ποσοστά του κόμματος του οδεύουν προς τα πίσω προς το 10% και ο ίδιος ως ‘πρωθυπουργήσιμος’ δεν ξεπερνά το 8%, μάλλον ούτε οι δικοί του δεν το πιστεύουν πλήρως.
  4. Τον κ. Κουτσούμπα, έτσι κι αλλιώς αυτή η χώρα έχει έρωτα ανεκπλήρωτο με τον Στάλιν. Ας γίνει επιτέλους ο έρωτας από πλατωνικός ενεργός. Η χώρα ούτως ή άλλως σε πολλά της έχει υστέρηση ιστορικής φάσης μιας γενιάς (30 χρόνια). Ας αναστήσει παγκόσμια τον σταλινικό κομμουνισμό, μέρες ανάστασης που έρχονται.
  5. Τον θεοπρόσιτο κ Βελόπουλο που επικοινωνεί με τον Θεό, με τον θεόπνευστο κ. Νατσιό με τους επί γης εκπροσώπους Του. Σε αυτή την περίπτωση ο θεός θα βάλει με σιγουριά το χέρι του και η χώρα θα μεγαλουργήσει. Εν τούτω Νίκα. Αντε θα βάλει λίγο χέρι και ο θεοσεβούμενος χριστιανός ορθόδοξος κ. Πούτιν, συμπάθια των δύο ανωτέρω.

Η κοινωνία μας έχει λοιπόν εναλλακτικές λύσεις. Δεν απομένει παρά να κάνει τη μεγάλη αλλαγή, βάζοντας τον κ. Μητσοτάκη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Βέβαια, το μόνο στοιχείο που θολώνει αυτήν τη μεγαλειώδη προοπτική είναι ότι όταν ερωτάται για την «πρωθυπουργησιμότητα» όλων των ανωτέρω, πλην του κ. Μητσοτάκη που αγγίζει το 30%, κανείς εκ των άλλων δεν ξεπερνά το 10%. Εδώ ίσως χρειάζεται μια επιπλέον προσπάθεια βοήθειας από την επιστήμη μου. Θα την έχει απλόχερα ως ιπποκράτεια χώρα που είναι, με τον κίνδυνο βέβαια να καταλήξει με ιπποκράτειο προσωπείο…


*O Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης