Οι αγρότες που ψήφισαν τον Τραμπ τα πρώτα θύματα των δασμών της Κίνας
AP
AP
CNN

Οι αγρότες που ψήφισαν τον Τραμπ τα πρώτα θύματα των δασμών της Κίνας

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα επιστρέφει με νέα ένταση, και τα πρώτα θύματα δεν είναι άλλοι από τους Αμερικανούς αγρότες, πολλοί από τους οποίους στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ και στις εκλογές του 2024.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών 145% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, παρά την πρόσφατη αναστολή των αντίστοιχων μέτρων για άλλες χώρες. Η Κίνα απάντησε άμεσα και σκληρά: όχι μόνο επιμένει ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους», αλλά προχώρησε στην αύξηση των δικών της δασμών σε όλα τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, φτάνοντας συνολικά το 135%.

Η νέα κλιμάκωση επηρεάζει άμεσα έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς τομείς των ΗΠΑ: τα προϊόντα σόγιας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως για ζωοτροφές. Ήδη από τον πρώτο εμπορικό πόλεμο της προεδρίας Τραμπ, το Πεκίνο είχε στραφεί προς άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή. Τώρα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα ενδέχεται να πέσουν σχεδόν στο μηδέν.

Η σόγια είναι το βασικό προϊόν που επηρεάζεται, και οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταστροφικές. Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, ενίσχυσε σημαντικά τις εξαγωγές της προς την Κίνα από το 2010 έως σήμερα, ενώ οι αμερικανικές παρέμειναν στάσιμες. Μόνο το 2024, το 73% των βραζιλιάνικων εξαγωγών σόγιας κατέληξαν στην Κίνα.

Στο μεταξύ, το κινεζικό ενδιαφέρον για νέες εμπορικές συνεργασίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης εντείνεται, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής απομάκρυνσης από τις ΗΠΑ. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε πρόσφατα με αξιωματούχους της ΕΕ για την επανεκκίνηση εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενίσχυσε τις σχέσεις με τη Βραζιλία.

Οι οικονομικές απώλειες για τους Αμερικανούς αγρότες είναι ήδη καταγεγραμμένες. Κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου του 2018, ο αγροτικός τομέας των ΗΠΑ υπέστη ζημίες ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων — το 71% των οποίων αφορούσε αποκλειστικά τη σόγια. Και η νέα κρίση προμηνύεται ακόμη χειρότερη.

Το πολιτικό βάρος της κρίσης είναι εξίσου μεγάλο. Οι περισσότεροι από τους μεγάλους παραγωγικούς πολιτείες — όπως το Ιλινόις και η Μινεσότα — είχαν στηρίξει τον Τραμπ. Πολλοί από τους αγρότες βλέπουν τώρα τις εξαγωγές τους να απειλούνται και τις τιμές να πιέζονται, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιδιώκει να κλείσει το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο, το οποίο ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια ετησίως.

Το ερώτημα πλέον είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος. Προς το παρόν, τα οικονομικά δεδομένα και η διεθνής στροφή της Κίνας δείχνουν ότι το Πεκίνο έχει εναλλακτικές. Το εάν και κατά πόσο οι Αμερικανοί παραγωγοί — και κατ’ επέκταση ο Τραμπ — θα αντέξουν το κόστος, μένει να φανεί.

Τη Δευτέρα η εξειδίκευση των μέτρων

Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 20 κατηγορίες προϊόντων, όπως ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στην ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή, αλλά η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη. Θα ωφελήσει επίσης τους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα iPhone και άλλα κορυφαία προϊόντα της στην Κίνα, και η Dell Technologies. Τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Κίνας, Τζεράρντ ΝτιΠίπο.

Οι λόγοι 

Ερωτηθείς το Σάββατο για τους λόγους που οδήγησαν στις εξαιρέσεις και τα σχέδια για τους ημιαγωγές, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Θα σας δώσω αυτή την απάντηση τη Δευτέρα. Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος τη Δευτέρα».

Ο Νταν Ιβς, αναλυτής της Wedbush Securities, δήλωσε ότι η ανακοίνωση είναι η πιο θετική είδηση που θα μπορούσε να ακούσει κάποιος αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και μεταβλητότητα με αυτές τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα…Οι μεγάλοι κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Nvidia, η Microsoft και η ευρύτερη τεχνολογική βιομηχανία μπορεί να πάρει μια μεγάλη ανάσα αυτό το Σαββατοκύριακο προς Δευτέρα», ανέφερε ο Ιβς σε σημείωμά του.

Οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο πολύ τις επιπτώσεις που οι δασμοί μπορούν να έχουν στους καταναλωτές. Ακόμα και με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple μπορεί να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια από τα 1.599 δολάρια. Με δασμολογικό συντελεστή στο 125%, οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει φρένο στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ήταν το βασικό εισαγόμενο προϊόν των ΗΠΑ από την Κίνα το 2024, συνολικού ύψους 41,7 δισ. δολαρίων, με τα laptops κινεζικής κατασκευής να έρχονται δεύτερα, στα 33,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την αμερικανική στατιστική υπηρεσία. Η Apple πρόσφατα ναύλωσε εμπορευματικά αεροσκάφη για να μεταφέρει 600 τόνους iPhones, ή περίπου 1,5 εκατ. κινητά τηλέφωνα, στις ΗΠΑ από την Ινδία, αφότου αύξησε την παραγωγή της εκεί σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους δασμούς του Τραμπ.