Η προοπτική λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακούφισαν τους επενδυτές, ωθώντας τις αξίες των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα στη σημερινή συνεδρίαση. Η ειδησεογραφία ήταν θετική από νωρίς και βοήθησε τις αγορές. Αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι, «ορισμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στο να συμφωνηθούν, με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο υπό σοβαρή εξέταση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και η ελευθερία του λόγου». Ο Ουκρανός πρόεδρος επίσης, δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας γίνονται πιο ρεαλιστικές, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Σύμφωνα με πληροφορίεςυπάρχει σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός και απόσυρση των Ρώσων. Έτσι οι αγορές της Ευρώπης κατέγραψαν ισχυρή άνοδο, συμπαρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο. Το ράλι ανόδου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, αλλά η ανοδική κίνηση διαχύθηκε σε όλο το ταμπλό και η πλειονότητα των μετοχών ενισχύθηκε αυξάνοντας ξανά τον τζίρο στα 113 εκατ. ευρώ περίπου.
Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και με άνοδο 10,02% με τη Eurobank και την Εθνική να έχουν άνοδο άνω του 10%, αλλά και τις περισσότερες συστημικές να κλείνουν στο υψηλότερο σημείο της ημέρας.
Ακόμα και η μετοχή της Coca Cola, η οποία επηρεάστηκε από την έκθεση της Eurobank Equities λόγω της συνεισφοράς των αγορών στη Ρωσία και την Ουκρανία στα αποτελέσματα, κατάφερε να καταγράψει ανοδική κίνηση και μάλιστα κατά 5,24%. Η χρηματιστηριακή μείωσε την τιμή στόχο στα 19 ευρώ από 31,40 ευρώ διατηρώντας τη σύσταση διακράτησης.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,68% και έκλεισε στις 871,99 μονάδες με τις ανοδικές μετοχές να είναι συντριπτικά περισσότερες από τις καθοδικές (10 ανοδικές για κάθε 1 πτωτική). Καμία μετοχή από την υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν έκλεισε με απώλειες. Με τη μικρότερη άνοδο αλλά πάνω από 2% έκλεισε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, και ακολούθησε η Jumbo και η Ελλάκτωρ. Σημειώνεται επίσης το κλείσιμο της Τέρνα Ενεργειακής σε ιστορικά υψηλά, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας και το ακριβό φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τις εταιρείες που επενδύουν σε ΑΠΕ και θα φέρει περισσότερες επενδύσεις.
Ενδιαφέρον επενδυτικό υπήρξε και για μικρομεσαίες εταιρείες όπως η Κέκροψ η οποία είχε άνοδο 20,35%, η Frigoglass με 19,59%, η CPI, η Byte και άλλες. Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης θα δίνει την ευκαιρία για επιλεκτικές τοποθετήσεις.