Η παγκόσμια επενδυτική διάθεση για ρίσκο, αυξάνεται σε όλα τα σημεία του πλανήτη και σε όλα τα επενδυτικά εργαλεία. Ποιος δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα ράλι στο οποίο έχουν βάλει πλάτη τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι κεντρικοί τραπεζίτες. Η άνοδος των επιτοκίων, η περαιτέρω διόγκωση του παγκόσμιου κρατικού και ιδιωτικού χρέους, ο φόβος για την εμφάνιση του πληθωρισμού, η ανησυχία για την αύξηση των εταιρικών φόρων και των φόρων υπεραξίας, δεν αρκούν για να βάλουν φρένο στις συνεχείς εισροές νέων κεφαλαίων στα χρηματιστήρια.
Η πορεία του παγκόσμιου χρέους
Το παγκόσμιο χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ
Ο Δείκτης Φόβου CBOE VIX καταγράφει τις χαμηλότερες τιμές δωδεκαμήνου.
O Δείκτης Fear & Greed Index, βρίσκεται στο 64 (Greed), με δυνατότητα περαιτέρω ανόδου του κοντέρ προς το 100 (Extreme Greed)
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι στα χρηματιστήρια κυριαρχεί το ψυχολογικό φαινόμενο του FOMO, (Fear Of Missing Out). Το φαινόμενο που στα ελληνικά το ερμηνεύουμε σαν «τον φόβο να μην χάσουμε κάτι που συμβαίνει». Δηλαδή οι επενδυτές έχουν την ψυχολογική ανάγκη να μη βρεθούν, έξω από τη χρηματιστηριακή δράση, που στην παρούσα περίοδο προσφέρει κέρδη.
Άλλοι αναλυτές που εστιάζουν στον παράγοντα του ρίσκου, όπως είναι οι αναλυτές της Validus RM από το Λονδίνο, εστιάζουν στο φαινόμενο του “right tail risk”. Ως «tail risk» στον χώρο της διαχείρισης ρίσκου, ορίζουμε την περίπτωση μιας έκτακτης μεταβολής της αξίας ενός χαρτοφυλακίου, από ένα σπάνιο συμβάν, έξω από τα στατιστικά δεδομένα και την κατανομή των πιθανοτήτων. Αποφεύγοντας να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες της στατιστικής επιστήμης και της θεωρίας των πιθανοτήτων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στη συνείδηση των επενδυτών το «tail risk», είναι συνδεδεμένο με απρόβλεπτα συμβάντα.
Μέχρι σήμερα οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι διαχειριστές ρίσκου, εστίαζαν κυρίως στο “left tail risk”, δηλαδή στις ζημίες που προκύπτουν από αναπάντεχα και ξαφνικά γεγονότα, όπως είναι οι λεγόμενοι μαύροι κύκνοι (Black Swans)
Όμως τo σημερινό ρίσκο των αγορών, δεν αφορά ούτε κινδύνους, ούτε ζημίες. Αφορά το “right tail risk”. Δηλαδή το ρίσκο να μην έχει καταφέρει να ακολουθήσει ένας επενδυτής, τις απότομες ανόδους, τα περίφημα “gaps up”. To “right tail risk” είναι το ρίσκο της απώλειας της ευκαιρίας, που είναι εξίσου σημαντικό με το ρίσκο αποφυγής της ζημίας.
Για να αντιληφθούμε την αξία του “right tail risk”, ας αναλύσουμε το διάγραμμα του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Στο ακόλουθο διάγραμμα απεικονίζεται με μαύρο χρώμα η πορεία του S&P 500 από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι σήμερα. Με γαλάζιο χρώμα εμφανίζεται η πορεία ενός παθητικού χαρτοφυλακίου που ακολουθεί τον S&P. Ενός χαρτοφυλακίου που έχασε τη ευκαιρία να συμμετάσχει στα 20ήμερα (με πορτοκαλί χρώμα) κατά τη διάρκεια των οποίων ο S&P 500, έδωσε τις πιο εκρηκτικές και ακραίες θετικές αποδόσεις, μέσω “gaps up”. H διαφορά στις αποδόσεις είναι οφθαλμοφανής.
S&P
Με την ανάκαμψη της αμερικανική οικονομίας, να λαμβάνει σάρκα και οστά, όλο και λιγότεροι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο να παραμείνουν εκτός αγοράς (φοβούμενοι την πτώση) και να αρνηθούν τις ακραίες ανοδικές μεταβολές που θα τους ανταμείψουν με το επαρκές κέρδος που θα λειτουργήσει ως λίπος, για τις δύσκολες ημέρες που κάποια στιγμή θα εμφανιστούν. Παράλληλα ελάχιστοι επενδυτές λαμβάνουν το ρίσκο να μη συμμετάσχουν στα “gaps up – days”.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.