Του Απόστολου Σκουμπούρη
Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης σε μια εβδομάδα γενικευμένης ανοδικής κίνησης σε όλες τις διεθνείς αγορές έδειξε αυτό το 5ήμερο το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας σταθεροποιητικά, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης δεδομένων, με γνώμονα τις διεθνείς εξελίξεις αλλά κυρίως τα εγχώρια τεκταινόμενα στην οικονομία.
Η αγορά αρχικά επηρεάστηκε από την έξαρση της διεθνούς κρίσης λόγω της εμφάνισης του ιού από την Κίνα διορθώνοντας άνω των 50 μονάδων από το υψηλό των 949 έως το χαμηλό των 897,39 μονάδων που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της περασμένης Δευτέρας, ενώ κατόπιν έβγαλε αντίδραση αλλά χωρίς ένταση και δυναμική.
Μετά λοιπόν την πτώση – διόρθωση σε ποσοστό 3,98% την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου αυτό το πενθήμερο ο Γ.Δ. έκλεισε χωρίς μεταβολή, όμως ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε εκ νέου σε ποσοστό 4,42%, ανεβάζοντας τις απώλειες από την αρχή του χρόνου στο 9,24%.
Πρόκειται για μια επιβεβαίωση της κόπωσης στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που επηρεάζει νομοτελειακά όλη την αγορά, δεδομένου ότι το Χ.Α. είναι ακραία τραπεζοκεντρικό, ενώ οι τράπεζες είναι η ατμομηχανή της οικονομίας αλλά και του χρηματιστηρίου.
Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 803,40 μονάδες, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά τεσσάρων περίπου μηνών - με νέα πτώση 3,64%, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 6 Νοεμβρίου 2019!
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «ο τραπεζικός έδωσε πτωτική λύση στον σχηματισμό και πλέον φλερτάρει με κίνηση στο επίπεδο των 780 μονάδων, ενώ οι 833 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση με την κύρια – που είναι και νέο stop στο ημερήσιο short - στις 846 μονάδες.
Ήταν η 8η πτωτική συνεδρίαση για τον τραπεζικό κλάδο στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνοντας την κόπωση αλλά και εν μέρει τον προβληματισμό που υπάρχει στον κλάδο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ η έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, βάρυνε σημαντικά το σκηνικό. Θυμίζουμε πως ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση του κλάδου, μειώνοντας τις τιμές – στόχους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, επηρεάστηκε ευρύτερα και η υπόλοιπη αγορά, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap να κλείσει πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 910,91 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,14% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 909,88 μονάδες (-1,26%), ενώ το υψηλό ήταν στις 921,42 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω διαμορφούμενη στα 52,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,20 εκατ. ευρώ, ήτοι το 12% του συνόλου να είναι πακέτα σε Eurobank, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.279,30 μονάδες με πτώση 1,16%, ο Mid Cap στις 1.254,89 μονάδες με πτώση 1,11%, ενώ όπως προαναφέρθηκε ο τραπεζικός έκλεισε στις 803,40 μονάδες με πτώση 3,64%.
Στην κορυφή των πιέσεων έκλεισε η Πειραιώς υποχωρώντας κατά 4,84% ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 6,91%, η Eurobank έκλεισε στο -3,51%, Alpha Bank -3,39% και Εθνική -3,06%. Στον ευρύτερο Large Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Aegean Airlines, ενώ πιέστηκαν οι Ελλάκτωρ, Viohalco, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC κ.λπ.
Πτωτικά έκλεισε και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap, ενώ στο σύνολο της αγοράς 39 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 69 που υποχώρησαν.