Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τους πιθανούς κινδύνους στην ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας έφεραν σημαντικές απώλειες για τους δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει σε αρνητικό έδαφος για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε απώλειες 500 μονάδων ή 2,17% και διαμορφώθηκε στις 23.160 μονάδες, ενώ πτώση 1,75% κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 2.822 μονάδες, με τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα να ηγούνται της πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 2,6% και 4,6% αντίστοιχα.
Παράλληλα, απώλειες 1,55% κατέγραψε ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 8.863 μονάδες.
Στο ταμπλό, απώλειες 5% σημείωσαν οι μετοχές της Raytheon Technologies και της American Express, ενώ πτώση 3% σημείωσαν και οι μετοχές των Bank of America και Citigroup. Η μετοχή της Wells Fargo κατέγραψε πτώση 7%, ενώ πτώση 2,6% σημείωσε η μετοχή της JP Morgan Chase.
Στον τουριστικό κλάδο, απώλειες άνω του 7% σημείωσαν οι μετοχές των Carnival, Royal Carribean και Norwegian Cruise Line, ενώ ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Η United Airlines κατέγραψε πτώση 7,5%, ενώ οι μετοχές των Delta και American Airlines υποχώρησαν κατά 6,2% και 4,7% αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, ο Τζ. Πάουελ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Ινστιτούτου Πίτερσον σημείωσε πως «την στιγμή που η ανταπόκρισή μας στις προκλήσεις της οικονομίας υπήρξε καίρια τόσο χρονικά όσο και σε έκταση, ενδεχομένως να μην βρισκόμαστε ακόμα στο τελικό στάδιο, καθώς ο δρόμος που διανύουμε χαρακτηρίζεται τόσο από την ισχυρή αβεβαιότητα όσο και από υψηλούς κινδύνους επιδείνωσης».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιβολή αρνητικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας δεν αποτελεί λύση, τονίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για την στήριξη της οικονομίας.
«Δεν έχουμε αλλάξει γνώμη για τα αρνητικά επιτόκια. Δεν θέλουμε να μεταβάλουμε το επιτόκιο κάτω από τη ζώνη του 0%.Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι ένα ελκυστικό όπλο νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο έχουμε άλλα όπλα. Αν χρησιμοποιήσουμε τα αρνητικά επιτόκια, αυτό θα γίνει πολύ αργότερα» επισήμανε ο Πάουελ.
Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της Fed έρχεται παρά την πίεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δήλωσε εκ νέου χθες «Οι υπόλοιπες χώρες απολαμβάνουν οφέλη από την καθιέρωση των αρνητικών επιτοκίων. Και οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το δώρο».
«Η αμερικανική απάντηση μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα άμεση και ισχυρή», τόνισε ο Πάουελ κατά την ομιλία του αλλά, πρόσθεσε, ότι η ανάκαμψη μπορεί να χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρι να συγκεντρωθεί η δυναμική και θα υπαγορεύεται από την πρόοδο στην καταπολέμηση της πανδημίας.