Το όνομα «Γαλάνης» είναι ταυτισμένο με την ευρωπαϊκή χαρακτική του περασμένου αιώνα. Στη Γαλλία αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε ως Γάλλος d’ origine grecque, στην Ελλάδα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για κάθε γενιά χαρακτών, παρά το γεγονός ότι έζησε και δημιούργησε στο Παρίσι. Μέγας δεξιοτέχνης, ανανέωσε τη χαρακτική, φέρνοντας στο προσκήνιο και εξελίσσοντας παραδοσιακούς τρόπους (όπως π.χ. τη «λευκή» χάραξη σε όρθιο ξύλο), επαναφέροντας επίσης σε χρήση και ορισμένες εγκαταλελειμμένες τεχνικές, όπως ήταν η «maniere noire» («μαύρη» τεχνική), στην ξυλογραφία και στη χαλκογραφία. Ως εικονογράφος, είχε την πεποίθηση ότι το βιβλίο μπορεί και πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη αισθητική εμπειρία. Κι αυτό μας έδειξε μέσα από ένα πλούσιο έργο που αριθμεί 153 τίτλους (βιβλία, λευκώματα, άλλα έντυπα), έργα σχεδιασμένα από το 1899 ως το 1962, τα περισσότερα από τα οποία σπανίζουν ή έχουν εξαντληθεί.
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 32 επιμελημένες εκδόσεις, στην πλειοψηφία τους τυπωμένες σε πολύ μικρό αριθμό αντιτύπων (κάτω των 50), παρέχει ο οίκος «Καραμήτσος» από τη Θεσσαλονίκη και σε πραγματικό χρόνο μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Ανάμεσά τους συναντούμε και πέντε αντίτυπα από την προσωπική συλλογή του περίφημου καλλιτέχνη, που θα μαγνητίσουν το εγχώριο και ξένο συλλεκτικό κοινό. Ακολουθεί μια σειρά από επιλογές σε τιμές από 480 έως 3.000 ευρώ.
FARGUE Leon, GALANIS D. (ill.), “COMPOSITE”, Paris, Ocia, 1944, αρχική τιμή 680 ευρώ, λαχνός 08784
Το αντίτυπο του Γαλάνη. Αριθμημένη έκδοση «35» από τη σειρά των 325 αντιτύπων με την ένδειξη «IMPRIME SPECIALEMENT pour Monsieur D. GALANIS 12, Rue Cortot Paris». Τυπωμένο σε χαρτί “simili-japon”, με μία δίφυλλη οξυγραφία – πανόραμα Παρισιού σε διάσταση 40x25 εκ., υπογεγραμμένη με μολύβι από τον χαράκτη (αρχική εικόνα), και 9 ξυλογραφίες εντός κειμένου. Σε ειδική χάρτινη θήκη γαλάζιου χρώματος με μικρές φθορές κι εσωτερικά σε καλή κατάσταση.
Αντίτυπο για τον Δ. Γαλάνη που περιλαμβάνει δύο βιβλία δεμένα μαζί, αρχική τιμή 1.000 ευρώ λαχνός 08766
Πρόκειται για τα βιβλία CHIMOT E., «La Roseraie. Revue des Arts et des Lettres. Numéro hors série”, La Roseraie, Paris, 1921 και VIGNY Alfred de, “Laurette”, La Roseraie, Paris, 1921. Στην αρχή του πρώτου βιβλίου έχουμε χειρόγραφη ένδειξη με μολύβι “EXEMPLAIRE DE GALANIS” και υπογραφή με μολύβι του επιμελητή της έκδοσης Edouard CHIMOT. Το πρώτο βιβλίο περιλαμβάνει ξυλογραφία του Δ. Γαλάνη που δεν αναφέρεται στο βιβλίο αναφοράς «Δ. Γαλάνης Τα Εικονογραφημένα Βιβλία». Περιλαμβάνει ακόμη και χαρακτικά από τους καλλιτέχνες Chimot, Thomas, Jules Germain, Sauget, Charles Martin, Félicien Rops, Drian and Delatre σε κείμενα των Suarès , Maurice Magre, Georges Duhamel, Léon Deshairs.
Το δεύτερο βιβλίο περιλαμβάνει δύο ολοσέλιδες βαθυτυπίες και 10 ξυλογραφίες του Δ. Γαλάνη. Ο Έλληνας καλλιτέχνης ήταν στο Παρίσι από το 1900, οπότε ξεκίνησε να εργάζεται ως γελοιογράφος σε λαϊκά περιοδικά, αλλά από το τέλος αυτής της δεκαετίας δημιούργησε τα πρώτα του χαρακτικά. Το 1928, απολάμβανε ήδη την αναγνώριση, είχε ενταχθεί στο πιο πρωτοποριακό κομμάτι των καλλιτεχνών που δημιουργούσαν στην πόλη του Φωτός και βρισκόταν ανάμεσα στον Πικάσο, τον Μπρακ, τον Ματίς, τον Ντεραίν.
RIMBAUD Arthur, GALANIS D. (ill), "Vers et Proses" , Societe de Femmes Bibliophiles, Paris, 1943, τιμή εκκίνησης 600 ευρώ, λαχνός 08783
Ένα από τα μόλις 120 αντίτυπα που εκδοθήκανε συνολικά, σε χαρτί vélin dArches. Περιέχει εισαγωγικό κείμενο του Paul Claudel και 23 ξυλόγραφα πρωτογράμματα του Δ. Γαλάνη με οξυγραφία-λογότυπο των εκδόσεων (στη φωτογραφία το πρωτόγραμμα Ε).
Alexandre Arnoux, Galanis D. (ill.), "La Nuit de Saint Barnabe", Collection d’ Oeuvres originales, Paris, Editions de la Banderole, 1921, αρχική τιμή 480 ευρώ, λαχνός 08767
Πολύ σπάνιο αντίτυπο της κυβιστικής περιόδου του χαράκτη. Είναι μόλις ένα από τα 10 αντίτυπα τυπωμένο σε χαρτί “Japon” με σουίτα 22 ξυλογραφιών υπογεγραμμένων από τον Γαλάνη με μολύβι.
ALAIN FOURNIER, GALANIS D., “Le grand Meaulnes”, Paris, Gallimard, 1927, αρχική τιμή 3.000 ευρώ, λαχνός 08776
Εξαιρετικά σπάνιο αντίτυπο με αρίθμηση “G”, το έκτο από τη σειρά των μόλις οκτώ αντιτύπων, με δύο σουίτες όλων των 65 οξυγραφιών σε χαρτιά “Japon” & “chine”, υπογεγραμμένων από τον Γαλάνη με μολύβι. Στο σύνολο, το συγκεκριμένο αντίτυπο περιλαμβάνει 197 χαρακτικά. Η περίοδος 1923-1939 υπήρξε η πιο γόνιμη εποχή, η εποχή που αναγνωρίζεται το έργο του στη χαρακτική. Αυτήν την περίοδο εικονογράφησε πλήθος εκδόσεων του εμπορίου, σε μόνιμη συνεργασία με τις Editions de la Nouvelle Revue Française, αργότερα Gallimard NRF, ενώ συστηματικά συνεργάστηκε και με τους Georges Crès και Aux Aldes.
SAMAIN A. "POLYPHEME", La Sphere, 1926, αρχική τιμή 680 ευρώ, λαχνός 08771
Ένα από τα 25 αντίτυπα με δύο σουίτες των χαρακτικών σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις και των καταστραμμένων πλακών. Το κυρίως μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει συνολικά εννέα χαρακτικά (έγχρωμες ηλιογκραβούρες), στη σελίδα τίτλου, την προμετωπίδα, τέσσερα ολοσέλιδα και δύο επίτιτλα. Τα εννέα χαρακτικά περιλαμβάνονται στην πρώτη σουίτα τυπωμένα με μαύρο μελάνι και όλα υπογεγραμμένα και αριθμημένα «25/25» με μολύβι από τον Δ. Γαλάνη. Η δεύτερη σουίτα περιλαμβάνει εννέα έγχρωμα τυπώματα από τις ακυρωμένες πλάκες.
MARLEAU Andre (ed.), GALANIS D. (ill.), PIA Pascal et.al., “La Quintessence satyrique du XXe siècle”, αρχική τιμή 600 ευρώ, λαχνός 08773
Πρόκειται για σπάνια έκδοση σε δύο τόμους, τυπωμένη σε μόλις 150 αντίτυπα, η οποία περιλαμβάνει σειρά ερωτικών ποιημάτων από τους C. Baudelaire, A. Rimbaud, G. Apollinaire, J. Cocteau, A. Jarry κ.α. ανθολογημένων από τον Andre Marleau. Ο Μαλρώ υπήρξε προσωπικός φίλος και θαυμαστής του και μάλιστα, ένα από τα πρώιμα κείμενά του αναφέρεται στην τέχνη του. Η εικονογράφηση του Γαλάνη που περιλαμβάνει δύο
ολοσέλιδες οξυγραφίες (χάραξη με καλέμι) ερωτικού περιεχομένου. Το αντίτυπο με αριθμό «44» διατίθεται σε χαρτονένια θήκη σε εξαιρετική κατάσταση. Η έκδοση περιγράφεται αναλυτικά στο «Δ. Γαλάνης Τα εικονογραφημένα βιβλία», ΜΙΕΤ σελ. 147.
Η δημοπρασία από τον οίκο «Καραμήτσος» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στις 17:00. Και τους 32 λαχνούς που φέρουν την υπογραφή του Γαλάνη, μπορείτε να δείτε εδώ