Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα εμπορεύματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές στο σιτάρι κινούνται στο +10,87% , στο καλαμπόκι βρίσκονται στο +2,02% , το ρύζι αυξάνεται 0,8%, το βαμβάκι 0,99% και το κακάο σημειώνει άνοδο 1,85%.
Σύμφωνα με το Blοomberg, το σιτάρι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 ενώ και οι τιμές των ελαιούχων σπόρων εκτινάσσονται επίσης στα ύψη. «Οι αγορές πανικοβάλλονται σήμερα το πρωί», αναφέρει σε σημείωμά της η Agritel, με έδρα το Παρίσι.
Οι μεγάλοι εισαγωγείς ειδών διατροφής είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς Ουκρανία και Ρωσία να προμηθεύουν μια τεράστια γκάμα χωρών που εκτείνονται από την Ασία έως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ουκρανία και Ρωσία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεων καλαμποκιού και το 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.
Επιπρόσθετα η ξηρασία στη Νότια Αμερική θέτει εν αμφιβόλω τις εκτιμήσεις για αποθέματα σόγιας, οδηγώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε υψηλό εννέα ετών. Το φοινικέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα, από μπισκότα μέχρι σαμπουάν, σημειώνει ρεκόρ, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού μειώνει την παραγωγή στη Μαλαισία.
Στη Μαλαισία, το φοινικέλαιο ανέβηκε έως και 7,7% στα 6.444 ringgit ανά τόνο.
Στο μεταξύ υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, ανησυχεί για το ράλι στις τιμές. Το Πεκίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα πουλήσει βρώσιμο λάδι και σόγια από κρατικά αποθέματα για να ενισχύσει την προσφορά στην εγχώρια αγορά. Το χρηματιστήριο Dalian θα αυξήσει επίσης τις απαιτήσεις περιθωρίου για ορισμένα προθεσμιακά συμβόλαια καλαμποκιού και σόγιας σε μια προσπάθεια να μετριάσει την κερδοσκοπία.