Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου, διαγράφοντας νωρίτερες απώλειες, καθώς η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ανέφερε πως το 2016 μπορεί να σημειωθεί η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από κράτη που δεν είναι μέλη του OPEC, βοηθώντας στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Ο επικεφαλής της IEA, Fatih Birol, δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο έχουν «φρενάρει» τις επενδύσεις κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια, με τις πιο απότομες μειώσεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και τη Ρωσία.
«Φέτος αναμένουμε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 25 χρόνων στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, που δεν είναι μέλη του OPEC, περίπου 700.000 βαρέλια ανά ημέρα. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ανάπτυξη της ζήτησης κινείται σε έντονους ρυθμούς, κυρίως από την Ινδία, την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες», ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του OPEC δήλωσε ότι η αγορά πετρελαίου θα ξεκινήσει να εξισορροπείται το τρίτο τρίμηνο του 2016 και θα περάσει σε θετικό έδαφος ως το 2017, παρά την αποτυχία επίπτευξης συμφωνίας στη Ντόχα.
«Με Ντόχα ή χωρίς τη Ντόχα, βλέπουμε ότι η αγορά αλλάζει», δήλωσε ο Abdullah El-Badri σε πετρελαϊκό συνέδριο στο Παρίσι.
«Ίσως η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη της προσφοράς. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα κινηθεί η τιμή, δεν μπορώ να σας πω. Τουλάχιστον θα είναι καλύτερη απ' ότι βλέπουμε τώρα», σχολίασε προσθέτοντας ότι «το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι αυτό το πλεόνασμα, αν μπορέσουμε να βρούμε λύση, τότε η αγορά θα σταθεροποιηθεί».
Έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλό ημέρας των 45,23 δολαρίων, το Brent ενισχύεται 0,46% στα 46,02 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το αργό WTI σημειώνει άνοδο 0,27% στα 44,30 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στα 43,63 δολάρια.
Εχθές, σε νέα υψηλά για το 2016 διαμορφώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα στοιχεία για τα αποθέματα του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ έδειξαν πως είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.
«Η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στις αγορές ενέργειας, τουλάχιστον για την ώρα», σχολίασαν αναλυτές της Bernstein Research.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου της χώρας μπορεί να αυξηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, άνω των 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, λίγες μέρες μετά την κατάρρευση της παγκόσμιας συμφωνίας για το «πάγωμα» των επιπέδων παραγωγής και με τη Σαουδική Αραβία να απειλεί να διοχετεύσει στις αγορές περισσότερο πετρέλαιο.
Παράλληλα, το Ιράν είναι αποφασισμένο να ανακτήσει το μερίδιό του στην αγορά, ύστερα από την άρση των κυρώσεων τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, η χώρα είναι σε θέση να αντέξει τις χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι έχει διαθέσει στο παρελθόν πετρέλαιο ακόμη και στην τιμή των 6 δολαρίων/βαρέλι.
«Θα πάρουμε πίσω το μερίδιό μας», σημειώνει η πηγή. «Για εμάς το πετρέλαιο είναι το 12% του ΑΕΠ μας. Πουλούσαμε το πετρέλαιο στον πόλεμο (μεταξύ Ιράν και Ιράκ) για 6 δολάρια/βαρέλι», προσθέτει.
Επίσης, τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στην επόμενη συνεδρίαση του OPEC τον Ιούνιο, εξαρτάται από τη στάση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, χώρες τις οποίες αποκαλεί «το πρόβλημα».