Ορισμένοι από τους πιο τιμωρητικούς δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ θα στοχεύσουν τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στη δίνη θανατηφόρων εμφυλίων πολέμων και εν μέσω ασφυκτικής οικονομικής κρίσης.
Ο καθηγητής Οικονομικών, Τζάστιν Γούλφερς από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επισημαίνει παράλληλα ότι η Μιανμάρ, η Συρία, η Παπούα Νέα Γουινέα και τα νησιά Φίτζι, από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου υπόκεινται σε δασμούς «αν και δεν αποτελούν οποιαδήποτε απειλή για τους Αμερικανούς, ενώ κάποιες βρίσκονται στη δίνη εμφυλίων πολέμων και οικονομικών κρίσεων», σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN.
Οικονομίες που συγκαταλέγονται στις 26 φτωχότερες οικονομίες του κόσμου, υπεύθυνες για μόλις το 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής και εισοδήματος που απαρτίζουν το 40% της παγκόσμιας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι στη «μαύρη λίστα» του Ντόναλντ Τραμπ:
- Η Μιανμάρ επιβαρύνεται με δασμούς 44% ενώ εκτυλίσσεται η τραγωδία με 3.000 νεκρούς από τον σεισμό των 7, 7 Ρίχτερ και ο εμφύλιος πόλεμος συμπληρώνει ήδη 4 χρόνια
- Η Συρία υπόκειται σε δασμούς 41%
- η Μαδαγασκάρη με 47%,
- η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιβαρύνεται με δασμούς 11%,
- η Μοζαμβίκη με δασμούς 16%,
- το Μαλάουι με 18%
- η Βενεζουέλα με 15%
Ενδύματα (εξαγωγές $108,85 εκατομμυρίων), δερμάτινα, ψάρια, πλαστικά είδη, πλωτές κατασκευές, μαργαριτάρια και πολύτιμες πέτρες (εξαγωγές ύψους $772,81 το 2024), ξηροί καρποί και πολλά άλλα, εξάγει η Μιανμάρ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βανίλια, ενδύματα, τιτάνιο και κοβάλτιο, εξάγει η Μαδαγασκάρη στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 800 εκατομμυρίων δολαρίων το 2024. Στο νησί των 25 εκατομμυρίων κατοίκων στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού ζει σε ακραία φτώχεια και επιβιώνει με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα.
Επίσης, η Βενεζουέλα δέχεται δασμούς 15%, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος στον απόηχο της οικονομικής κατάρρευσης και της ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα της Νότιας Αμερικής το 2024.
Στη Νότια Ασία, η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει δασμούς στο 44%, ενώ το νησιωτικό έθνος εξαρτάται από τη διάσωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Το Μπαγκλαντές, το οποίο διαθέτει μεγάλη βιομηχανία ενδυμάτων, αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει την οικονομική πίεση αφού ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 37% στις εισαγωγές.
«Το μόνο που κατάφερε να κάνει ο πρόεδρος Τραμπ είναι να απομονώσει τους Αμερικανούς από την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία», συμπληρώνει ο καθηγητής Οικονομικών Τζάστιν Γούλφερς. Είναι «ανοησία» να υποστηρίζουμε ότι οι δασμοί του Τραμπ είναι αμφίδρομοι, δεδομένου ότι οι περισσότερες βιομηχανικές οικονομίες επιβάλλουν χαμηλούς δασμούς.
«Αυτό το σχέδιο θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες μακράν το πιο απομονωμένο βιομηχανοποιημένο έθνος στον κόσμο», τόνισε.
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικοί δασμοί που αποκαλύφθηκαν την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» αναμένεται να κοστίζουν σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό 5.000 δολάρια ετησίως, «προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στις οικογένειες των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, ενώ το κόστος διαβίωσης αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% άμεσα», δήλωσε οικονομολόγος στο CNN.