Ανοδικά έκλεισε και η δεύτερη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο με νέα αύξηση της αξίας συναλλαγών, με την αγορά να παίρνει ώθηση από την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές και τη βελτίωση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644,20 μονάδες με άνοδο 0,72%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.
Σ’ ότι αγορά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,23%. Σε μια κρίσιμη συγκυρία, με μεγάλες προκλήσεις, τόσο από πλευράς οικονομικών εξελίξεων όσο και γεωπολιτικών κινδύνων, είναι εξαιρετικά θετικό ότι η χώρα διατηρεί ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Διεθνώς το πάρτι των αγορών συνεχίζεται, με τους τρεις δείκτες της Wall Street σε νέα ανοδική κίνηση και καινούρια ιστορικά υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν ισχυρό ράλι έως 1,60%, ύστερα από τη μικρή διόρθωση των τελευταίων ημερών.
Μέσα σ’ αυτό το άκρως ευνοϊκό κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο μολονότι συνεχίζει να υστερεί καταφανώς σε δυναμική και momentum έναντι των περισσοτέρων διεθνών αγορών, εντούτοις έδειξε κάποια σημάδια αφύπνισης, ενώ είναι θετικό ότι ο τζίρος από τα 30,3 εκατ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο, προσέγγισε σήμερα τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ χθες, στην 1η συνεδρίαση του Σεπτέμβρη οι συναλλαγές ήταν στα 35,6 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης είχε και σήμερα μικρό εύρος διακύμανσης μόλις 5,35 μονάδων ή ποσοστό 0,84%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 646,37 μονάδες (+1,06%) και χαμηλό στις 641,20 μονάδες (+0,22%). O FTSE 25 έκλεισε στις 1.542,07 μονάδες με άνοδο 0,80%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 334,15 μονάδες με άνοδο 0,65%, παρ’ ότι έφτασε ενδοσυνεδριακά έως το +2,09%.
Κυρίαρχος ήταν ο τίτλος του ΟΤΕ που τελευταία δεσπόζει από πλευράς όγκων, τζίρων και αποδόσεων, πλησιάζοντας σήμερα στα 14 ευρώ και σε νέα υψηλά 7μήνου. Έκλεισε στα 13,99 ευρώ με νέα άνοδο 2,59% και τζίρο στα 6,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έχει μειώσει την απόσταση στην κεφαλαιοποίησή του έναντι της Coca Cola HBC στο 1,72 δισ. ευρώ!
Στήριξη με άνοδο άνω του 1% έδωσαν επίσης μετοχές όπως Lamda Development, ΔΕΗ, Πειραιώς, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι Coca Cola HBC, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Eurobank, EXAE, Viohalco, Alpha Bank, Fourlis και Εθνική. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν οι Σαράντης, Τιτάν, ενώ ήπια πτώση είχαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΟΛΠ και ΕΛλάκτωρ.
Στον Mid Cap, η εικόνα ήταν μάλλον αδιάφορη χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ ξεχώρισαν μόνο οι AVAX και Τεχνική Ολυμπιακή. Αντιθέτως, πτώση είχαν οι Κρι Κρι, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ, MIG και Πλαίσιο. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Βιοκαρπέτ, Δρομέας (+6,38% με όγκο 31.865 τεμάχια), Newsphone, Forthnet, ΣΙΔΜΑ, Μουζάκης, Attica Συμμετοχών, ElvalHalcor και Εβροφάρμα. Υποχώρησαν μετοχές όπως Moda Bagno, Προοδευτική, CPI, ANEK, Intralot, Frigoglass, ΕΚΤΕΡ, Ίλυδα, Mevaco, Κυριακούλης και Βογιατζόγλου. Στο σύνολο της αγοράς 64 μετοχές είχαν άνοδο και 40 πτώση.