Τη διεξαγωγή συνάντησης για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου εντός του Απριλίου, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν, φέρεται να στηρίζουν οι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC).
Όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, ο οποίος είναι και επικεφαλής του OPEC αυτή την περίοδο, οι παραγωγοί πετρελαίου εντός και εκτός του OPEC, θα συναντηθούν στις 17 Απριλίου στη Ντόχα, με περίπου 15 χώρες να στηρίζουν τη συνάντηση λέγοντας ότι οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου δεν είναι βιώσιμες.
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, δήλωσε πως έπειτα από συζητήσεις με την Τεχεράνη το Σαββατοκύριακο, μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ακόμα χωρίς το Ιράν, το οποίο έχει το δικαίωμα να ενισχύσει την παραγωγή έπειτα από τα τόσα έτη κυρώσεων.
Σύμφωνα με το Business Insider, το Ιράν έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στη συμφωνία για την παραγωγή, μόνο εφόσον φθάσει στην παραγωγή 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως, επίπεδο που παρήγαγε πριν την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Εφόσον δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο των 4 εκατ. βαρελιών, πρέπει να μας αφήσουν ήσυχους», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zangeneh.
Η παραγωγή του Ιράν είχε μειωθεί μόλις λίγο πάνω από τα 1 εκατ. βαρέλια λόγω των κυρώσεων και αυτή την περίοδο βρίσκεται στα 2,8 εκατ. με 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σημειώνεται πως η σταθεροποίηση αναμένεται να γίνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, όπου η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρήγαγαν κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ στα πάνω από 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, πολλά κράτη, ανάμεσά τους και το Κουβέιτ, υποστηρίζουν πως όλοι οι παραγωγοί πρέπει να συμφωνήσουν στο «πάγωμα», με πηγές του OPEC να σημειώνουν στο Reuters πως ενώ η εξαίρεση του Ιράν δεν είναι ιδανική, δεν αποτελεί και εμπόδιο.
«Είναι ένα πλήγμα, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί», ανέφερε μια πηγή από μεγάλο παραγωγό του OPEC, αναφερόμενη στο Ιράν.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα φέτος, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Βενεζουέλα, και Ρωσία είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της συνάντησης, η τιμή του αργού WTI στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύεται 2,04% στα 37,09 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει κατά 2,3% εχθές.
Το Brent σημειώνει άνοδο 1,8% στα 39,47 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.