Η αύξηση φορολογικών εσόδων, που προβλέπεται στον κρατικό Προϋπολογισμό για το 2025, πηγάζει στο σύνολό της - περίπου 2,5 δισ. ευρώ, είναι αυτά - από την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα φέρει περισσότερα στα ταμεία από τον ΦΠΑ, τα κέρδη των επιχειρήσεων θα είναι περισσότερα, άρα μεγαλύτερος και ο φόρος εισοδήματος, ενώ θα συνεχιστεί η πορεία αύξησης των μισθών, κάτι που θα έχει ως λογική συνέπεια να αυξηθούν και τα έσοδα από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Και η φοροδιαφυγή; Η προσπάθεια καταπολέμησής της παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, αλλά στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ ως πρόβλεψη είσπραξης. Αυτό είναι και το μεγάλο «μυστικό» του κρατικού προϋπολογισμού. Αν τα μέτρα - αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί - αποδώσουν, τα χρήματα που θα προκύψουν θα μπορούν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης. Και μάλιστα, μόνιμου χαρακτήρα, καθώς, για παράδειγμα, η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Αυτό είναι και το ηχηρότερο μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση με τον φετινό προϋπολογισμό. Στα περιοριστικά πλαίσια που αφήνει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας με τους «κόφτες» στις δαπάνες του δημοσίου, υπάρχει ένα παράθυρο να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης φόρων αλλά, για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα από το μέτωπο της φοροδιαφυγής. Και αυτό γίνεται ευκολότερα αν συνεργαστούν και οι πολίτες, αυτοί που δεν θέλουν να επιβαρύνονται λίγοι με τα φορολογικά βάρη (αυτοί δηλαδή που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους από την εφορία) αλλά περισσότεροι.
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιτυγχάνεται πλέον ανώδυνα και αθόρυβα, απλώς με την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Θα φτάσουμε αισίως στα 70 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2024 και τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης είναι μεγάλα. Δεν είναι μόνο ΦΠΑ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία (σ.σ όπως ελέχθη και από το οικονομικό επιτελείο, το κενό ΦΠΑ στις συναλλαγές με μετρητά είναι γύρω στο 25 με 30%, ενώ στις ηλεκτρονικές πληρωμές σχεδόν μηδενικό). Είναι και ο φόρος εισοδήματος, καθώς πλέον οι εισπράξεις καταχωρίζονται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία της εφορίας, ενώ δυσκολότερο γίνεται με τη λειτουργία του Mydata και το φούσκωμα των επαγγελματικών δαπανών.
Οι πρώτοι 6-7 μήνες του 2025 θα είναι κρίσιμοι. Αν το καλοκαίρι του 2025 καταγραφεί σημαντική υπέρβαση, στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, η οποία θα έχει προέλθει από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο θα πάει στις Βρυξέλλες με το αίτημα της διάθεσης του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Υπάρχει πλέον το «δεδικασμένο» της φετινής χρονιάς, καθώς η Κομισιόν δέχτηκε ότι και φέτος υπήρξε υπεραπόδοση 1,8 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, άρα θα είναι πιο εύκολο να ανάψει «πράσινο» για νέα μέτρα στήριξης.