Ήταν το 1979 όταν τρεις γιοι του τεξανού δισεκατομμυριούχου H.L. Hunt κατάφεραν να οκταπλασιάσουν την τιμή του ασημιού για να ακολουθήσει το κραχ μετά από αλλαγές στους κανόνες μοχλευμένων αγορών στα εμπορεύματα στις 27 Μαρτίου του 1980, ημέρα που έμεινε στην ιστορία σαν η «ασημένια Πέμπτη».
Το κραχ δεν αποφεύχθηκε παρά το γεγονός ότι οι αδελφοί Hunt είχαν συσσωρεύσει πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς ασημιού, ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η χειραγώγηση μιας αγοράς με μεγάλο βάθος.
Oι πιθανότητες αυτή τη φορά να δημιουργηθεί μια φούσκα από τη στροφή των μικροεπενδυτών στο πολύτιμο μέταλλο που θα πλήξει τους μεγάλους σορτάκηδες της Wall Street περισσότερο από τους ίδιους είναι πολύ μικρότερες από ό,τι κατάφεραν με τη μετοχή της GameStop.
Η τιμή του ασημιού αναρριχήθηκε σε υψηλό οκταετίας τη Δευτέρα, παρασύροντας ανοδικά και τις μετοχές των ορυχείων που το εξορύσσουν. Το μέταλλο έγινε ο νέος στόχος των μικροεπενδυτών που απογείωσαν τη μετοχή της GameStop. Οργανωμένοι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι μικροεπενδυτές άρχισαν μαζικές αγορές στο ασήμι μετά από εκατοντάδες βίντεο στο YouTube και σχόλια στο Reddit που έδωσαν σήμα οτι μία άνοδος στο ασήμι θα έπληττε ξανά τους μεγάλους επενδυτές που είναι σορταρισμένοι. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για μία επέλαση σε μία πολύ μεγαλύτερη αγορά με υψηλή ρευστότητα.
Η τιμή spot του ασημιού εκτινάχθηκε 11% στα $30 ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013 με τη φρενίτιδα αγορών να παρασύρει ανοδικά και τις μετοχές ορυχείων στην Αυστραλία και την Κίνα όπου οι όγκοι συναλλαγών εκτοξεύτηκαν.
«Η μάζα του Reddit έστρεψε το βλέμμα της σε μία μεγαλύτερη φάλαινα στην προσπάθεια να δράσει καταλυτικά με στόχο ένα short squeeze στην αγορά ασημιού. Είναι η δική τους μεγάλη στιγμή να τα βάλουν με το δικό τους Μόμπι Ντικ», σχολίασε αναλυτής χρηματιστηριακής στη Μελβούρνη, αναφερόμενος στην ομώνυμη νουβέλα του αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ το 1851, μιας αφήγησης ενός ναύτη φαλαινοθηρικού για τη μανία του καπετάνιου να εκδικηθεί μια φάλαινα που σε προηγούμενο ταξίδι του είχε κόψει το πόδι από το γόνατο και κάτω.
Είχε προηγηθεί η απογείωση της GameStop την προηγούμενη εβδομάδα με την τιμή της μετοχής να οδηγείται στη στρατόσφαιρα, ένα short squeeze που ανάγκασε τα hedge fund που βρέθηκαν σορταρισμένα να προσπαθούν απελπισμένα να κλείσουν τις θέσεις τους σε υπερβολικά υψηλές τιμές, γράφοντας δισ. ζημιών.
Τώρα πήρε σειρά το ασήμι και η έκταση των αγορών ξάφνιασε τους επαγγελματίες και πάλι. Στο διαδίκτυο η συζήτηση είχε στραφεί στο ασήμι από την προηγούμενη εβδομάδα. Μία άνοδος της τιμής του θα έπληττε τράπεζες με μεγάλες θέσεις ανοιχτών πωλήσεων. Για να επιτευχθεί, αγορές των ETF ασημιού, όπου η πρόσβαση είναι εύκολη χρηματιστηριακά, θα πυροδοτούσε μία κούρσα στην τιμή του φυσικού μετάλλου.
Αυτό συνέβη με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών τη Δευτέρα με $40 εκατ. δολάρια να εισρέουν στο ΕΤF Silver στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας που ανοίγει πριν από τα ευρωπαϊκά και τη Wall Street. Aντίστοιχο ETF στην Ιαπωνία κέρδιζε 11%. Εισροή χρήματος στα ETF ασημιού οδηγεί την τιμή του μετάλλου ανοδικά καθώς τα ETF πρέπει να αγοράσουν ποσότητα του φυσικού μετάλλου που να αντιστοιχεί στα μερίδια τους.
«Η αγορά ασημιού είναι από τις πιο χειραγωγημένες του πλανήτη», έγραφε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit χρήστης με το όνομα RocketBoomGo, ενθαρρύνοντας τους μικροεπενδυτές να επιτεθούν και να ανεβάσουν την τιμή του μετάλλου στα $1.000 ανά ουγγιά. «Ενα short squeeze στους σορτάκηδες στο ασήμι θα είναι ΕΠΙΚΟ. Ξέρουμε οτι οι τράπεζες χειραγωγούν τον χρυσό και το ασήμι για να καλύψουν τον πραγματικό πληθωρισμό».
Οι ορδές του Reddit μπορεί να κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω στην περίπτωση μερικών μετοχών χαμηλής εμπορευσιμότητας, όπως των GameStop, Blackberry και ΑMC Entertainment. Θα είναι πολύ δύσκολο να έχουν την ίδια τύχη με το ασήμι η αγορά του οποίου έχει πολύ μεγάλη ρευστότητα. Σύμφωνα με τους αναλυτές επενδυτικών οίκων, θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί παρόμοιo "short squeeze" όπως την προηγούμενη εβδομάδα καθώς δεν υπάρχει έλλειψη του φυσικού μετάλλου και κατά συνέπεια η αγορά θα καλμάρει.
Στους κύκλους των μικροεπενδυτών στο διαδίκτυο, ωστόσο, διαδιδόταν το σήμα για αγορές στο ETF Silver Trust, τα μερίδια του οποίου αντιστοιχούν σε ουγγιές ασημιού που φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκια.
Αγορές στο ETF θα το ανάγκαζαν να δημιουργήσει νέα μερίδια και να αγοράσει ασήμι για να τα καλύψει, διαδικασία που θα έσπρωχνε την τιμή υψηλότερα. Η παρότρυνση είχε όνομα – «Το μεγαλύτερο short squeeze του κόσμου, ασήμι $25 στα $1.000».
Παγκοσμίως, οι θέσεις short στο ασήμι, η αξία του στοιχήματος οτι η τιμή του θα πέσει, αντιστοιχούν σε περίπου 900 εκατ. oυγγιές, ποσότητα κατά τι μικρότερη από την ετήσια παραγωγή.
Tο μεγαλύτερο κομμάτι των θέσεων short το έχουν τράπεζες και χρηματιστηριακές αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν πουλήσει ανοιχτά το ασήμι σαν στοίχημα ή αν οι θέσεις τους αυτές παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση πτώσης της τιμής, καθώς διακρατούν πολύ μεγάλες ποσότητες του φυσικού μετάλλου.
Ακόμα και στη Νότια Κορέα, μικροεπενδυτές με το παρατσούκλι «μυρμήγκια» αγόραζαν ασήμι και για να έχουν το αβαντάζ με το μέρος τους πιέζουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιό της να επιτρέψει και πάλι τις ανοιχτές πωλήσεις, απαγόρευση που είχε επιβάλλει εν μέσω πανδημίας.
Υπάρχει βέβαια και η άποψη οτι το ασήμι και η πλατίνα που παραδοσιακά ακολουθόυν την πορεία του χρυσού έχουν υποαποδώσει συγκριτικά την τελευταία δεκαετία και οτι έφτασε πιθανώς η ώρα να καλύψουντην απόσταση. Ιδιαίτερα αν η μετά-πανδημίας ανάκαμψη αυξήσει τη ζήτηση για μέταλλα.
Το πιθανότερο όμως είναι οτι οι μικροεπενδυτές δεν μπορούν αντισταθούν στις σειρήνες που προωθούν τα πολύτιμα μέταλλα ως το πραγματικό χρήμα, πεπεισμένες οτι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από ότι δείχνουν οι δείκτες τιμών καταναλωτή και οτι το τεράστιο τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες θα πλήξει τελικά τη σταθερότητα των τιμών.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.