Τι θα επηρεάσει την πορεία των ομολόγων τη νέα χρονιά; Από τη μια πλευρά, οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα δράσουν θετικά για τις τιμές των χρεογράφων. Από την άλλη, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος μιας μεγάλης αύξησης στην προσφορά χρέους που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις αγορές.
Είναι κάτι για το οποίο ανησυχεί η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) που συμβουλεύει τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Ο κίνδυνος είναι να υπάρξει πλημμύρα εκδόσεων στην αγορά ομολόγων, προκαλώντας αναταραχή που ενδεχομένως να μεταδοθεί και σε άλλες αγορές αξιών.
Μπορεί μέχρι τώρα, να μην έχουν εκδηλωθεί επιθέσεις από τους λεγόμενους αυτόκλητους τιμωρούς στις αγορές χρέους, επιθέσεις που ωθούν το κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερα και αναγκάζουν τα κράτη να διορθώσουν τον δημοσιονομικό τους εκτροχιασμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΒΙS Claudio Borio, οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αφήσουν περιθώρια για να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Οι αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι θα χρειαστεί να απορροφήσουν αυξημένους όγκους κυβερνητικού χρέους. Η προσαρμογή των πολιτικών παίρνει χρόνο και αν οι αξιωματούχοι περιμένουν μέχρις ότου ξυπνήσουν οι αγορές, τότε θα είναι αργά», επισημαίνει στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της η BIS.
Τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα δείχνουν ότι το κρατικό χρέος μπορεί να αυξηθεί, κατά ένα τρίτο μέχρι το 2028 και να φτάσει κοντά στα $130 τρισ., σύμφωνα με το International Institute of Finance.
Στις ΗΠΑ, τα σχέδια του Τραμπ για μειώσεις φόρων αναμένεται να φουσκώσουν το χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, κατά σχεδόν $8 τρισ., ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση των Εργατικών αύξησε τις προηγούμενες δανειακές ανάγκες πενταετίας κατά 142 δισ. στερλίνες στον νέο προϋπολογισμό.
Η έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, αναφέρεται επίσης, στην αναταραχή με τη δημοσιονομική τρύπα της Γαλλίας, καθώς και στην επεκτατική πολιτική στην Ιαπωνία, λόγοι για την επιστροφή των δημοσιονομικών ανησυχιών.
Η επενδυτική εταιρεία PIMCO, που διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους $2 τρισ., με έμφαση στα ομόλογα, θα αρχίσει να διαφοροποιεί την έκθεσή της, αγοράζοντας χρεόγραφα άλλων χωρών, εκτός των ΗΠΑ, λόγω πιθανής αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και νέων εκδόσεων για να χρηματοδοτηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Στην εταιρεία διαχείρισης BlackRock εκτιμούν ότι το μπουμ με την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμερικανικές μετοχές και το 2025. Ανησυχεί όμως, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα επιτρέψουν στη Fed να προβεί σε σημαντική μείωση επιτοκίων, όχι κάτω από το 4%, από το τρέχον εύρος του 4,5%-4,75%.
Αν επιβεβαιωθεί, δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για την αγορά ομολόγων.
Οι επενδυτές πιθανότατα θα ζητούν υψηλότερη αποζημίωση για τη διακράτηση μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων, λόγω του πληθωρισμού και των διευρυμένων ελλειμμάτων. Αυτό θα ωθήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών Treαsuries ανοδικά και τις τιμές τους προς τα κάτω.
Στην Ευρωζώνη, οι επενδυτές θα χρειαστεί να αγοράσουν ποσά - ρεκόρ κρατικών ομολόγων, για τρίτη συνεχή χρονιά το 2025 και χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση στο κόστος δανεισμού, σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές μπορούν να απορροφήσουν τη νέα προσφορά χρέους που φαίνεται ότι θα υπερβεί τα 660 δισ. ευρώ, ενώ οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ ενισχύει την ελκυστικότητα των ομολόγων.
Ο παίκτης που θα λείπει από την αγορά το 2025 θα είναι η ΕΚΤ, η οποία, από το 2014, απορρόφησε τρισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων, για να στηρίξει την Ευρωζώνη στην κρίση χρέους και στην πανδημία.
Η ΕΚΤ έχει ήδη σταματήσει να επανεπενδύει τις εισπράξεις από τα ομόλογα που λήγουν στο πρόγραμμα ΑΡΡ (Asset Purchase Program) και από τον Ιανουάριο θα κάνει το ίδιο με τα ομόλογα που λήγουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Pandemic Emergency Purchase Program), διαδικασία που πήρε το όνομα της νομισματικής σύσφιξης.
Σύμφωνα με τη ΒΙS, η αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά ισοτιμιών επηρέασε αρνητικά το κίνητρο των trader να ξαναχτίσουν τις θέσεις τους μετά την αναστάτωση του Αυγούστου, που οδήγησε στο κλείσιμο των carry trades, αναστάτωση που έγινε αισθητή στις αγορές ανά τον κόσμο.