Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποστεί μια ακόμη βάναυση πτώση από την τελευταία του COVID. Ωστόσο, όπως υποδηλώνει η ιστορία, ο πανικός συχνά παρουσιάζει ευκαιρίες αγοράς. Τι συμβαίνει συνήθως μετά από τόσο αιχμηρά sell-offs;
Οι χρηματιστηριακές αγορές συνήθως ανακάμπτουν από μια απότομη πώληση με τρόπο που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της ύφεσης, της υποκείμενης οικονομικής υγείας και της φύσης των γεγονότων που προκάλεσαν το sell-off. Ιστορικά, οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν δείξει ανθεκτικότητα και έχουν ανακάμψει ακόμη και από τις πιο σοβαρές πωλήσεις. Για παράδειγμα, το χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανέκαμψε από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 και πιο πρόσφατα, ανέκαμψε γρήγορα από την ύφεση του Μαρτίου 2020, η οποία ήταν μια από τις πιο απότομες bear market.
Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, ο S&P 500 τείνει να σημειώσει μερικά από τα ισχυρότερα ράλι 30 ημερών μετά από σοβαρές πωλήσεις δύο ημερών.
Μετά όμως την απότομη πτώση του διημέρου και το άμεσο γύρισμα που είδαμε και αυτήν τη φορά, που στηρίχθηκε όπως έγραψα και χθες σε ένα «δεκάλεπτο φήμης», οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις θα παραμείνουν αβέβαιες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, εάν οι επενδυτές αγοράσουν κατά τη διάρκεια ενός «κραχ» δύο ημερών και διατηρηθούν για ένα χρόνο, η ιστορία δείχνει θετικές αποδόσεις σε κάθε περίπτωση.
Ο κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των μετοχών μετά από ένα «κραχ» είναι εάν η οικονομία διολισθαίνει σε ύφεση. Οι δασμοί του Τραμπ δίνουν στην οικονομία των ΗΠΑ πιθανότητες 50-50 να πέσει σε ύφεση. Όσο περισσότερο κρατήσει η αβεβαιότητα και τα πάρε-δώσε με τους δασμούς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές.
Η αισιόδοξη άποψη είναι ότι ιστορικά, η διάμεση πτώση του S&P 500 κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης είναι 24%. Από την κορύφωση του Φεβρουαρίου έως τώρα, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 17%, υπονοώντας ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογηθεί στο 60-70% μιας πιθανής ύφεσης. Ωστόσο, υπάρχει και η απαισιόδοξη άποψη, ότι εάν πραγματοποιηθεί μια ύφεση, οι αγορές έχουν ακόμη περιθώριο πτώσης - και θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μια «τυπική» και γρήγορη χρηματιστηριακή αναταραχή, που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Από τεχνικής σκοπιάς, ο δείκτης S&P 500, πλησιάζει το επίπεδο ανατροπής 50% της ανοδικής αγοράς 2022–2025 (4800-4900 μονάδες, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμη υποστήριξη).
Γιατί μπορεί να μοιάζει με την κρίση του 2008
Η αιτία του sell-off συχνά επηρεάζει την ταχύτητα ανάκαμψης. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις που προκαλούνται από γεωπολιτικά γεγονότα, όπως πόλεμοι ή εμπορικές εντάσεις, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από εκείνες που προκαλούνται μόνο από οικονομικούς παράγοντες. Το τρέχον ξεπούλημα, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τους δασμούς του προέδρου Τραμπ, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να επιλυθεί, καθώς η αγορά αντιδρά στις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των πολιτικών.
Επίσης, η αβεβαιότητα γύρω από τις καθημερινές αναρτήσεις του προέδρου επιδεινώνουν το συναίσθημα των επενδυτών, που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ανάκαμψης, καθώς ο φόβος και ο πανικός οδηγούν σε παρατεταμένες πωλήσεις.
Πόσο γρήγορα θα προεξοφληθεί η έξοδος από την προεξοφλημένη ύφεση
Το ερώτημα που θα μας απασχολήσει για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη συνέχεια θα είναι, εάν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας είναι ισχυρά και μια προσωρινή ύφεση της αγοράς, που προεξοφλείται σήμερα και την οποία έβλεπαν οι περισσότεροι οίκοι και το 2023 και το 2024, θα έρθει τελικά και πόσο γρήγορα θα δώσει τη θέση της σε μια προεξόφληση μιας ταχείας ανάκαμψης, καθώς η εμπιστοσύνη θα επιστρέφει.
Η δυναμική της ίδιας της αγοράς μπορεί να επηρεάσει την οποιαδήποτε ανάκαμψη, καθώς η μετάλλαξη των αγορών και η ταχύτητα της νέας εποχής θα είναι ο χειρότερος εχθρός ή φίλος μας ανάλογα πάντα με τις θέσεις και τις επιθυμίες των επενδυτών. Η διατήρηση των κρίσιμων τεχνικών σημείων, εάν υποβοηθηθεί από μια αλλαγή στάσης και συνεργασίας των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο πλανήτη είναι ικανή να επαληθεύσει και πάλι τα στατιστικά στοιχεία. Και φυσικά κάτι που θα επηρεάσει περισσότερο θα είναι η δήλωση του αγαπημένου μας Μπάφετ, «Τώρα βρήκα ευκαιρίες για αγορές»! Προς ώρας οι αγορές κινούνται «αγελαία», ανάλογα με την κατεύθυνση που δίνουν τα «τουίτ» των μεγάλων παικτών του πλανήτη!