Από την ημέρα που ο πλανήτης ξύπνησε σε περιβάλλον πανδημίας τα μετρητά… ανέβηκαν ξανά στο θρόνο τους, καθώς οι τεράστιες αναταράξεις που προκλήθηκαν στις οικονομίες έκαναν πολλούς ειδικούς να αναφωνήσουν «cash is the king». Απόλυτα δικαιολογημένα θα έλεγε κανείς αφού από τις 20 Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα sell-off της σύγχρονης ιστορίας στα χρηματιστήρια. Μία άλλη μέρα, προς τα μέσα Νοεμβρίου, ο πλανήτης ξύπνησε με θετικές ειδήσεις για τα εμβόλια κι έτσι βελτιώθηκε σημαντικά η ορατότητα για την επόμενη ημέρα. Ξαφνικά τα μετρητά έπαψαν να θεωρούνται ο βασιλιάς του επενδυτικού κόσμου και το ενδιαφέρον στράφηκε ξανά στις μετοχές.
Έτσι ξεκινάει μία πολύ… ιδιαίτερη χρηματιστηριακή περίοδος. Μία περίοδος που θέλει μεγάλη προσοχή κυρίως από τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι από το 2008 και μετά είναι σαν να ζουν μέσα σε ένα ατελείωτο τρενάκι του τρόμου.
Τελευταία καταγράφεται μία τάση ώθησης των επενδυτών προς τις μετοχές καθώς μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν σημαντική άνοδο το 2021, υπό την έννοια ότι περιορίζεται σημαντικά η αβεβαιότητα. Η λογική λέει ότι μάλλον έχουν δίκιο από τη στιγμή που οι μετοχές αναμένεται να ωφεληθούν από ένα συνδυασμό οικονομικής ανάκαμψης, ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Ζούμε, όμως, σε μία εποχή «πονηρή». Τα χρηματιστήρια βρίσκονται πλέον στο κινητό μας και πολλοί παρουσιάζουν το trading ως κάτι πολύ απλό, όπως οι διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως η Robinhood στις ΗΠΑ, μπορεί κανείς να επενδύσει 1 δολάριο και να αγοράσει χωρίς προμήθεια μετοχές της Berkshire Hathaway (0,000003 μετοχές για την ακρίβεια), του κολοσσού του Γουόρεν Μπάφετ που 1 μετοχή του κοστίζει περί τα 342.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια επενδυτές νεότερης ηλικίας έχουν ασχολούνται με τα χρηματιστήρια σαν να παίζουν βιντεοπαιχνίδι. Μπορεί επίσης να «ακολουθήσει» κάποιον γνωστό trader και να κοπιάρει τις επενδυτικές του επιλογές, σαν να βρίσκεται σε social media. Γι’ αυτό, θα το πούμε και θα το ξαναπούμε, ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όσο δελεαστική και αν είναι η ανάκαμψη του 2021.
Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που εδώ και πολλούς μήνες προειδοποιούν για φούσκα και υπερβολικές αποτιμήσεις. Ακόμη και σήμερα διάφοροι «μάντεις» των αγορών βλέπουν μπροστά καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο… πολύς Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος εκτιμά πως η πραγματική οικονομία είναι υπό κατάρρευση και συνιστά στους επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους σε εμπορεύματα.
Οι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν άνοδο
Στον αντίποδα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή παγκοσμίως θα ενισχυθούν κατά 34% το 2021 και ότι η έκρηξη εταιρικών κερδών θα συμπαρασύρει και τις μετοχές σε άνοδο. Για τον S&P 500 βλέπει περιθώρια ανόδου άνω του 20% το επόμενο 12μηνο έως τις 4.300 μονάδες, για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 δίνει περιθώριο ανόδου 10,4%, για τον MSCI Asia Pacific Ex-Japan +12% και για τον Topix +8,5%.
Η Credit Suisse παραθέτει τις 10 κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το επόμενο έτος και μαντέψτε ποια είναι η πρώτη: «Κρατήστε τα μετρητά που σας περισσεύουν στο ελάχιστο και προτιμήστε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πολλαπλών assets με επαρκή έκθεση σε μετοχές».
Τα επιτόκια για μετρητά θα συνεχίσουν να μην είναι καθόλου ελκυστικά το 2021, σημειώνει η ελβετική τράπεζα. Αντιθέτως, οι επενδυτές μπορούν να βρουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε καλά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια που προσφέρουν κάποια σταθερότητα και παράλληλα ωφελούνται από τη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ευρώπη, όπου η κατάσταση της δημόσιας υγείας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές διακυμάνσεις το 2021.
Ο καλύτερος τρόπος να επενδύσει κάποιος σε μετοχές σήμερα είναι σύμφωνα με την Credit Suisse, να επιλέξει τίτλους από διάφορους κλάδους και περιοχές, ακολουθώντας ένα θεματικό πλαίσιο που προσδιορίζει βαθιές κοινωνικές τάσεις που οδηγούν σε αυξανόμενες επιχειρηματικές ανάγκες και συναρπαστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Με άλλα λόγια, σε μετοχές που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, την τεχνολογική επανάσταση και τη ρομποτική, τη μεγάλη ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών ανά τον κόσμο, την απανθρακοποίηση της οικονομικής ανάπτυξης και την ανακατανομή των ευκαιριών σε μία μορφή καπιταλισμού με λιγότερους αποκλεισμούς.