Τα πάνω κάτω στα crypto δια χειρός Τραμπ - Οι φόβοι φούσκας και οι κίνδυνοι
Shutterstock
Shutterstock

Τα πάνω κάτω στα crypto δια χειρός Τραμπ - Οι φόβοι φούσκας και οι κίνδυνοι

Απόδοση 20% μέσα σε ένα τριήμερο δεν είναι καθόλου κακή. Τόση ήταν περίπου η άνοδος της τιμής του Bitcoin από τα χαμηλά της Παρασκευής 28ης Φεβρουαρίου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 2ας Μαρτίου. Κάποια στιγμή την Παρασκευή, η τιμή του βασικότερου ψηφιακού νομίσματος είχε φθάσει λίγο πάνω από τις 78.000 δολάρια και την Κυριακή (όπως ξέρουμε τα ψηφιακά νομίσματα δεν παίρνουν ποτέ ρεπό) ανέβηκε μέχρι τις 95.000 δολάρια. Πολύ μεγάλη ήταν η άνοδος σε κάποια άλλα ψηφιακά νομίσματα.

Το Ethereum (ETH) σημείωσε άνοδο περίπου 19% το Solana (SOL) λίγο πάνω από 45%, το Ripple (XRP) 51% και το Cardano (ADA) 93%. Το κοινό σημείο όλων αυτών των κρυπτονομισμάτων είναι πως θα περιέχονται στο στρατηγικό ψηφιακό αποθεματικό ταμείο των ΗΠΑ, τη δημιουργία του οποίου είχε εξαγγείλει τον Ιανουάριο με εκτελεστικό διάταγμα ο Ντόναλντ Τραμπ. Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έκδοση το εκτελεστικού διατάγματος, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την Κυριακή τις πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με το Crypto Strategic Reserve.

Πρώτα έκανε μία ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, στην οποία ανέφερε πως έδωσε οδηγίες στην Προεδρική Ομάδα Εργασίας να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Crypto Strategic Reserve, μέσα στο οποίο θα υπάρχουν το SOL, το XRP και το ADA. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έκρηξη στην τιμή των τριών νομισμάτων και ειδικά σε αυτές του XRP και του ADA, καθώς η crypto αγορά δεν περίμενε πως αυτά τα δύο crypto νομίσματα θα αποτελούν μέρος του CSR. Λίγο αργότερα, σε νέα ανάρτηση ο πρόεδρος ανέφερε πως «το BTC και το ETH θα είναι φυσικά στην καρδιά του CSR».

Έτσι λοιπόν, οι δύο προεδρικές ανακοινώσεις, παρότι στερούνται ουσιωδών λεπτομερειών όπως για παράδειγμα το μέγεθος του CSR σε δολάρια, έδωσαν ζωή στην παγκόσμια αγορά crypto, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες είχε χάσει την ανοδική της ορμή. Όπως διαβάσαμε στο Reuters, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας ανάλυσης CoinGecko, η αξία της συνολικής παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέβηκε κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ώρες εξαιτίας των ανακοινώσεων.

Ο ενθουσιασμός υποχώρησε κάπως μετά την πολύ απότομη άνοδο αλλά το μεγαλύτερο μέρος της διατηρήθηκε και την Καθαρά Δευτέρα. Παρά την αντιστροφή του κλίματος όμως, η πτώση των κρυπτονομισμάτων από τα υψηλά που είχαν πετύχει μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι αρκετά σημαντική. Το Bitcoin απείχε χθες το βράδυ κατά 20% από τα υψηλά των 109.000 περίπου δολαρίων, το Ethereum κατά 47% από τα 4.100 δολάρια, το Solana κατά 49% από τα 294 δολάρια, το Ripple κατά 27% από τα 3,39 δολάρια και το Cardano κατά 35% από τα 1,388 δολάρια.

Μπορούμε να πούμε, κρίνοντας από τη συμπεριφορά των τελευταίων εβδομάδων, πως οι αγορές είχαν σπεύσει να ενσωματώσουν τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης για τα βασικά κρυπτονομίσματα μέσα από πολιτικές αποφάσεις του προέδρου Τραμπ. Έτσι, η απουσία περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας του CSR, έκοψε την ανοδική ορμή των crypto αγορών και οδήγησε πολλούς παίκτες της αγοράς στη ρευστοποίηση των θέσεων τους και στην καταγραφή των κερδών τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η περίοδος ακριβώς πριν και αμέσως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές ήταν εξαιρετικά θετική για όλα τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Η προοπτική εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ είχε κινητοποιήσει όλους τους οπαδούς των crypto περιουσιακών στοιχείων, καθώς ο νυν πρόεδρος είχε υποσχεθεί πολλά πράγματα και είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της κρυπτοβιομηχανίας και κατά της αρνητικής στάσης που είχαν τηρήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι εποπτικές αρχές. Δεν αποτελεί λοιπόν παράδοξο γεγονός η πτωτική πορεία του Bitcoin και των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτή η αιτία της επιφυλακτικότητας των crypto αγορών. Ορισμένα πρόσφατα γεγονότα θύμισαν στους επενδυτές και τις αγορές πως το οικοσύστημα των ψηφιακών νομισμάτων κρύβει παγίδες και κινδύνους. Η αρνητική εμπειρία όσων αποφάσισαν να εμπιστευθούν τα crypto νομίσματα τύπου meme coins που φέρουν το όνομα του νέου προέδρου και της συζύγου της είναι βέβαιο πως δεν έκανε καλό στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Όχι μόνο γιατί τα tokens Τραμπ και Mελάνια έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους λίγο αφού οι ιδιώτες επενδυτές άρχισαν να τα αγοράζουν, αλλά και γιατί οντότητες συνδεδεμένες με το στενό περιβάλλον του προέδρου φέρονται να αποκόμισαν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από αμοιβές σχετικές με την κυκλοφορία των δύο νομισμάτων (σχετικό ρεπορτάζ του Reuters είχε προκαλέσει αίσθηση εκείνες τις μέρες). Καλό δεν έκανε στην αγορά crypto και η περιπέτεια του Αργεντινού προέδρου Μιλέι, ο οποίος βρέθηκε στριμωγμένος μετά την κατάρρευση του κρυπτονομίσματος Libra για το οποίο μίλησε με κολακευτικά λόγια λίγο πριν αυτό γεμίσει με ζημιές τους λιανικούς επενδυτές που το αγόρασαν.

Όπως και να το κάνουμε, τέτοια φαινόμενα δεν κάνουν καλό στην crypto αγορά και θυμίζουν σε όλους το θεμελιώδες αδύνατο σημείο των κρυπτονομισμάτων: πως δηλαδή δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να εκτιμήσει κανείς την αξία τους, πέρα από την όρεξη των επενδυτών να τα αγοράσουν. Φυσικά, δεν είναι τα μόνα περιουσιακά στοιχεία με αυτό το χαρακτηριστικό αλλά στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό. Όσο το κλίμα είναι θετικό, αυτό μένει στην άκρη αλλά όταν χαλάει η σκέψη των επενδυτών πηγαίνει πάνω σε αυτό και ξαναφουντώνουν οι σχετικές συζητήσεις και οι φόβοι για πιθανές χρηματιστηριακές «φούσκες». 

Εκτός όμως από τις ανησυχίες για τις αποτιμήσεις και τους φόβους για τις φούσκες, ένα άλλο πολύ πρόσφατο γεγονός έφερε και πάλι στην επιφάνεια ένα άλλο πρόβλημα της κρυπτοβιομηχανίας, αυτό της ασφάλειας. Η «κλοπή» κρυπτονομισμάτων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ανταλλακτήριο Bybit. Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι αρκετά περίπλοκες και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ασχοληθούμε με αυτές. Η ουσία είναι πως μία μεγάλη ποσότητα Ethereum και άλλων ψηφιακών assets που ανήκουν σε πελάτες της Bybit πέρασε στα χέρια ψηφιακών πειρατών, μάλλον της ομάδας Lazarus που φέρεται να έχει σχέσεις με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Αυτό συνέβη την 21η Φεβρουαρίου και από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την ανάκτηση αυτών των χρημάτων. Η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και δεν αποκλείεται το Bybit να καταφέρει να βρει και να ανακτήσει τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως η ασφάλεια των crypto αγορών αμφισβητείται και πάλι σοβαρά, καθώς αυτή η «κλοπή» είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. 

Η τονωτική ένεση που έδωσαν οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου στην αγορά κρυπτονομισμάτων άλλαξε απότομα το κλίμα προς το καλύτερο, χωρίς όμως να είναι ακόμα σαφές πως η πτωτική κίνηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο έχει τελειώσει οριστικά. Φαίνεται πως η μάχη μεταξύ της αισιοδοξίας που προκαλούν οι καλές διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του προβληματισμού σχετικά με την αξία και την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων δεν έχει κριθεί ακόμα.

Κάθε παρόμοια μάχη τα τελευταία χρόνια έχει τελειώσει με νίκη της κρυπτοβιομηχανίας, έστω και με βαριές απώλειες, και έχει ακολουθηθεί από ένα νέο ανοδικό ξεκίνημα. Το track record είναι ξεκάθαρο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «οι παρελθούσες αποδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για τις μελλοντικές». Τα μάτια μας παραμένουν κολλημένα στις οθόνες που θα μας δείξουν κάποια στιγμή, όπως πάντα, την απόφαση της αγοράς.