Σε ένα υπάρχον πλαίσιο ανασφάλειας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ήρθε να προστεθεί ένα νέο εξαιρετικά πιο μεταδοτικό στέλεχος. Στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης οι αγορές αντέδρασαν άτσαλα με κατακόκκινα ταμπλό, καθώς οι επενδυτές φοβούνται για την επόμενη ημέρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι το ενδεχόμενο τα έως τώρα ιατρικά ευρήματα να μην επαρκούν. Με άλλα λόγια, το νέο στέλεχος να προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, ούτως ώστε να καταρρέει η υφιστάμενη ασπίδα στην πανδημία.
Και πέραν από όποιες αρνητικές προεκτάσεις μπορούμε να φανταστούμε στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, η επιβάρυνση που θα δεχτούν οι αγορές θα είναι μέγιστη.
Αυτό διότι η πιθανότητα υιοθέτησης νέων σκληρών περιοριστικών μέτρων (lockdown) θα αυξηθεί δραματικά και η παγκόσμια οικονομία θα επανέλθει βίαια στο προ πολλών μηνών υφεσιακό περιβάλλον.
Ωστόσο, με τα έως τώρα δεδομένα εικάζουμε πως ο αντίκτυπος σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι τόσο μεγάλος όπως αυτός του πρώτου κύματος. Οι χώρες είναι εν μέρει προετοιμασμένες, οι προληπτικοί μηχανισμοί αντιμετώπισης υπάρχουν. Και το βέβαιο είναι ότι στον κίνδυνο κατάρρευσης των εθνικών συστημάτων υγείας, οι κυβερνήσεις θα προτιμήσουν το πολιτικό κόστος του lockdown. Εξ ου και οι φόβοι στις αγορές.
Εξάλλου, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν με ρευστότητα, δεσμευμένες για τη σταθερότητα (;) των τιμών.
Δυστυχώς, ένα τέτοιο σενάριο οδηγεί σε απομείωση των τιμών των μετοχών, καθώς θα προεξοφληθούν αρνητικά αποτελέσματα στις εταιρείες, ενώ παράλληλα θα αρχίσουν και πάλι τα ήδη δυσεπίλυτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Για τη συνέχεια, απαιτείται υπομονή. Σε αντίθεση με μικρότερης εμβέλειας αρνητική ειδησεογραφία σχετικά με το πρόβλημα της πανδημίας, εδώ η επενδυτική κοινότητα ζύγισε το νέο στέλεχος πολύ σοβαρά.
Τη Παρασκευή, όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες αφέθηκαν σε έντονες ρευστοποιήσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων τους να είναι σε βαθιά αρνητικό έδαφος, με εξαίρεση τις φαρμακευτικές. Η τιμή του πετρελαίου, σε συνάφεια και με την απελευθέρωση αποθεμάτων από τις ΗΠΑ έχασε κι άλλο έδαφος (-6,6%) στον φόβο ότι η ζήτηση θα καταβαραθρωθεί.
Το μόνο θετικό στην όλη κατάσταση είναι η πιθανή άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, δυστυχώς όμως όχι διαρθρωτικά αλλά συγκυριακά.
Στο ΧΑ, προφανώς υπήρξαν πιέσεις, ωστόσο μάς βρήκε το νέο σε μια αδύναμη φάση όπου παλεύαμε εντός μιας στενής περιοχής 850-930 μονάδων για περίπου 170 (!) συνεδριάσεις, την ίδια ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνταν από το ένα ιστορικό υψηλό στο άλλο.
Ο πρωτοστάτης (βάσει καλής συμπεριφοράς) τραπεζικός δείκτης λύγισε τελικά, οι περισσότερες δεικτοβαρείς μπήκαν σε αρνητικό έδαφος και το κλίμα είναι απαισιόδοξο. Θα ψάξουμε σιγά σιγά να βρούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, που σίγουρα θα παρουσιαστούν, χωρίς καμία βιασύνη ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.