Τι απειλεί το ράλι της Wall Street
shutterstock
shutterstock

Τι απειλεί το ράλι της Wall Street

Πλώρη για τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη της τελευταίας δεκαετίας έχει βάλει η Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται μέσα στο 2024 σε ποσοστό 20%. Με τη Fed και την ΕΚΤ να έχουν εισέλθει σε «λειτουργία» μείωσης των επιτοκίων, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα κατακτηθούν νέες χρηματιστηριακές κορυφές, με το φράγμα των 6.000 μονάδων να εκτιμάται πως μπορεί να σπάσει πριν το τέλος του έτους. Όμως για να είναι η φετινή η καλύτερη επίδοση της δεκαετίας θα πρέπει ο S&P 500 να κλείσει τη χρονιά πάνω από τις 6.150 μονάδες, να σημειώσει δηλαδή άνοδο της τάξης του 7% από το υφιστάμενο επίπεδο, έτσι ώστε να εμφανίσει ετήσια απόδοση 29%. 

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε είναι πολύ πιθανό η κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων να ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 123 τρισ. δολάρια που έφτασε τον Οκτώβριο του 2021. Σύμφωνα με το MarketWatch, το Vanguard Total World Stock ETF που ακολουθεί τόσο τις αμερικανικές όσο και τις διεθνείς μετοχές, ξεπέρασε ήδη από την περασμένη Πέμπτη το υψηλό του 2021. 

Η καλύτερη επίδοση του S&P 500 μέσα στη δεκαετία ήταν το 28,9% του 2019 και δεύτερη καλύτερη το 26,9% του 2021. Ακολουθεί το 2023 με κέρδη 24,23% και τέταρτη καλύτερη επίδοση είναι ήδη η φετινή. Ο σημαντικότερος δείκτης των παγκόσμιων αγορών έχει καταγράψει ετήσιες απώλειες μόλις τρεις φορές και από αυτές μόνο η μία μπορεί να χαρακτηριστεί σοβαρή «βουτιά». Το 2022 υποχώρησε κατά 19,44%, ενώ το 2018 σημείωσε πτώση 6,24% και το 2015 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,73%. 

Και επειδή τίποτα στις αγορές δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αξίζει να δούμε τις παγίδες στο δρόμο για νέα ρεκόρ. Αρχικά, να πούμε ότι μετά από ένα τόσο μεγάλο ράλι, είναι λογικό να σημειωθούν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών  στην πρώτη… αναποδιά, όπως ακριβώς συνέβη στις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Λογικό διότι με τις αποτιμήσεις σε τόσο υψηλά επίπεδα, οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να προστατευτούν αν δουν έστω κάποιες ενδείξεις αλλαγής του κλίματος.  

Σίγουρα, υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία τόσο της αμερικανικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά το μεγαλύτερο «στοίχημα» των επενδυτών αφορά στην ταχύτητα με την οποία θα εξελιχθεί ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων. Είναι ήδη αργά ή η Fed θα καταφέρει να στηρίξει την οικονομία και την αύξηση των εταιρικών κερδών; Αν λ.χ. οι αγορές προεξοφλήσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο μειώσεων και τελικά η Fed κινηθεί πιο αργά, οι αγορές ενδέχεται να αντιδράσουν αρνητικά.  

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για το ακριβώς αντίθετο. Υποστηρίζουν ότι η ήδη ισχυρή αμερικανική οικονομία κινδυνεύει με υπερθέρμανση στην περίπτωση που η Fed μειώσει επιθετικά τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή μίας χρηματιστηριακής κατάρρευσης, παρόμοιας με της φούσκας των dot.com στις αρχές του 21ου αιώνα. Μέχρι τότε, ωστόσο, θα έχει τρέξει ένα «υπερβολικό» ράλι, με ώθηση από το φθηνότερο χρήμα.  

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε ολοκλήρωσε την εβδομάδα σε νέα ιστορικά υψηλά, με ώθηση από τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό σε Γαλλία και Ισπανία, τα οποία υποδηλώνουν ότι την ερχόμενη Τρίτη η Eurostat ενδέχεται να ανακοινώσει την εξασθένηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% για το σύνολο της Ευρωζώνης. Θα είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021 που ο πληθωρισμός υποχωρεί σε τέτοιο επίπεδο.  

Ακόμη και οι κινεζικές μετοχές δέχθηκαν μεγάλη ώθηση, με φόντο το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το Πεκίνο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ένα πακέτο που έχει διχάσει βέβαια τους αναλυτές για την επάρκειά του. Τα κινεζικά χρηματιστήρια βίωσαν την καλύτερη εβδομάδα τους σε διάστημα 16 ετών. Αν, ωστόσο στην πορεία τα μέτρα κριθούν ανεπαρκή και η Κίνα δεν καταφέρει να σηκώσει κεφάλι, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες αγορές.  

Τέλος, οι επενδυτές δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούν τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Είναι ίσως ο πιο υποεκτιμημένος κίνδυνος, καθώς μπορεί οι αγορές δε μην τον προεξοφλούν, αλλά αντιδρούν πολύ απότομα όταν συμβαίνει κάποιο σοβαρό γεωπολιτικό γεγονός. Για παράδειγμα, μία γενικευμένη πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, με πλήρη εμπλοκή και του Ιράν, ιδίως μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα μέσα σε λίγες ώρες και όλα τα παραπάνω να μην έχουν καμία σημασία.