Ο τραπεζικός κλάδος από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2016 και μετά κινείται πλάγια και πτωτικά. Κάθε φορά και όταν παίρνει πτωτική τάση τα σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου φουντώνουν και οι μετοχές υποχωρούν σε πολύ χαμηλές τιμές εν μέσω πανικού.
Παρόλα αυτά και περίπου μια φορά κάθε χρόνο ο τραπεζικός δείκτης κάνει ένα πολύ μεγάλο ράλι πλησιάζοντας κάθε φορά της τιμές των ΑΜΚ χωρίς ποτέ, ωστόσο μέχρι σήμερα να τις έχει κατοχυρώσει ώστε να σηματοδοτήσει τη “μεγάλη επιστροφή”.
Έτσι το 2016 κατέγραψε υψηλό στις 1239 μονάδες, το 2017 στις 1146 μονάδες, το 2018 στος 1042 μονάδες και το 2019 στις 924 μονάδες. Σε κάθε ανοδική φάση είχε προηγηθεί ένα μεγάλος sell off που έδινε τη σκυτάλη σε ένα σημαντικό ράλι.
Σε κάθε φάση υπήρχαν funds που κέρδιζαν και έχαναν λεφτά και από το short και από το long. Όλα αυτά τα χρόνια η αγορά περιμένει να λυθεί το πρόβλημα του τραπεζικού κλάδου. Αυτή τη φορά πιθανόν να βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους ώστε να βρεθούν και να υλοποιηθούν οριστικές λύσεις εντός του 2021.
Η αγορά έχει λόγους να πρβληματίζεται για την ενδεχόμενη υλοποίηση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές, και δεν έχει ακόμα τα δεδομένα για να τις αποτιμήσει. Οπότε όλα θα εξαρτηθούν από το είδος της λύσης που θα δοθεί.
Επειδή ακόμη κανείς ουσιαστικά δεν γνωρίζει τι θα συναντήσει στο τέλος του δρόμου για να κάνει τις σωστές εκτιμήσεις, βλέπουμε κάθε φορά μεγάλες ταλαντώσεις χωρίς ουσιαστική μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση.
Είναι δύσκολο να πει κανείς να λ.χ η Εθνική είναι φτηνή ή ακριβή στα 700 εκατ. ή στα 2,5 δισ. ευρώ, και μικρή σημασία έχει από την στιγμή που δεν έχουμε όλα τα δεδομένα υπόψη μας.
Οπότε αν κάποιος αναρωτιέται γιατί πέφτουν ή γιατί ανεβαίνουν είναι λάθος προσέγγιση, μιας και η πραγματική λύση θα δοθεί μετά και την ανακοίνωση του οριστικού σχεδίου.
Μην κάνουμε λοιπόν προσπάθεια να αποτιμήσουμε κάτι χωρίς το σύνολο των δεδομένων. Το μόνο σχετικά δεδομένο που έχουμε είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα κλείσουν. Τεχνικά φαίνεταί να παίρνουμε και εβδομαδιαίο αγοραστικό από την στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης θα κλείσει πάνω από τις 317 μονάδες την προσεχή Παρασκευή (σ.σ 354 μονάδες το χθεσινό κλείσιμο). Οι 404 μονάδες αποτελούν κοντική αντίδραση, κατοχύρωση της οποίας θα μας δώσει συνέχεια για υψηλότερες τιμές.
Δείτε αναλυτικά τα διαγράμματα του τραπεζικού δείκτη και των μετοχών του κλάδου.
Τραπεζικός Δείκτης Ημερήσιο
Τραπεζικός Δείκτης Εβδομαδιαίο
Εθνική Τράπεζα Ημερήσιο
Τράπεζα Πειραιώς Ημερήσιο
Alpha Bank Ημερήσιο
Eurobank Ημερήσιο