Με τις τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει σχεδόν τη δημοσίευση των ισολογισμών του 2020 αρχίζει σιγά - σιγά να διαμορφώνονται οι βασικές τάσεις στην πορεία της περυσινής χρήσης. Τα συμπεράσματα δεν είναι… «μονόπατα» αρνητικά έχουν ποιοτικές και ποσοτικές θετικές αναγνώσεις και πολλά έκτακτα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα οποία όπως φαίνεται θα είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά.
Μπορεί οι ισολογισμοί που έχουν δημοσιευθεί να αντιπροσωπεύουν το 23% του απόλυτου αριθμού των εισηγμένων εταιρειών ωστόσο σε μεγέθη τζίρου έχουμε ξεπεράσει το περυσινό 50%. Με τις δημοσιεύσεις μεγεθών της Παρασκευής βρισκόμαστε στο 54% του ετήσιου κύκλου εργασιών των εισηγμένων εταιρειών, ενώ για τις τράπεζες αναμένονται τα αποτελέσματα της Τράπεζας Αττικής τα οποία δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τις βασικές τάσεις των συστημικών τραπεζικών μεγεθών.
Να ποιες είναι οι πρώτες διαπιστώσεις από αυτό το μικρό μεν αλλά σημαντικό σε βαρύτητα δείγμα:
Σε αυτό το μικρό δείγμα οι κερδοφόρες εταιρίες είναι διπλάσιες (28) από τις ζημιογόνες (13). Στο εξάμηνο είχαμε οριακή επικράτηση των ζημιογόνων εταιριών (78 έναντι 77) ωστόσο στο παρελθόν έχει φανεί ότι σε αρνητικές μεταβολές του ΑΕΠ οι ζημιογόνες εταιρίες παίρνουν καθαρή νίκη στο τέλος. Στα μεγέθη που απομένουν περιλαμβάνονται εταιρίες που θα επιτείνουν τις διακυμάνσεις των μεγεθών προς την αρνητική πλευρά. Με εξαίρεση τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Σαράντης από τον FTSE-25 οι υπόλοιπες δεικτοβαρείς εταιρείες με βάση και τις τάσεις του εννεαμήνου θα δείξουν αρνητικές μεταβολές ή ζημιές.
Η περυσινή χρήση χαρακτηρίζεται από δεκάδες έκτακτες εγγραφές οι οποίες λειτουργούν στρεβλωτικά στην εικόνα της καθαρής κερδοφορίας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στα λειτουργικά κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρονται τα έκτακτα των ΟΠΑΠ (+142,7 εκατ. ευρώ) ενώ στον αντίποδα έχουμε ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων και επιβαρύνσεις ειδικού φόρου 587 εκατ. ευρώ στα Ελληνικά Πετρέλαια και 185 εκατ. ευρώ από το κατασκευαστικό κλάδο της Ελλάκτωρ.
Οι τάσεις στον κύκλου εργασιών διαμορφώθηκαν κυρίως από την κάμψη της ζήτησης λόγω της πανδημίας αλλά και την παύση για κάποιο αρκετό χρονικό διάστημα κάποιων δραστηριοτήτων που επηρέασαν παράλληλα και τη διαμόρφωση των τιμών που επηρεάζουν είτε το βασικό παραγόμενο προϊόν ή το κόστος πωληθέντων. Από την άλλη πλευρά οι online πωλήσεις ισορρόπησαν την εικόνα μετά το α’ εξάμηνο, όταν και οργανώθηκαν καλύτερα τα τμήματα διανομών στη λιανική. Υπήρξαν τέλος εταιρίες που όχι μόνο άντεξαν αλλά έκαναν και ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών λόγω αντικειμένου (Παπουτσάνης, Cenergy, Ε-Νet, Entersoft). H κατηγορία αυτή των εταιριών παρουσιάζει ενδιαφέρον στη μετά Covid εποχή και στη δυναμική διατήρησης των υψηλών επιδόσεων.
Τα μερίσματα αν και μειωμένα σε σχέση με πέρυσι με μικρές εξαιρέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά δεδομένης της κερδοφορίας και της ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ενδεχομένως κάποιες εισηγμένες να κρατήσουν δυνάμεις και να επανέλθουν μετά το μέσον της φετινής χρονιάς ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Μέχρι στιγμής οι χρηματικές διανομές βρίσκονται στα 860 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι είχαν διαμορφωθεί σε 1,9 δισ ευρώ.
Συνοψίζοντας:
-Τζίρος -19%,
-Λειτουργικά κέρδη -27%
-συνολικές ζημιές 410 εκατ. ευρώ με τράπεζες,
-κέρδη 651 εκατ. ευρώ χωρίς τις χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Ραντεβού στο τέλος του μήνα για τα συγκεντρωτικά και την… λυπητερή του 2020.