Τον Νοέμβριο του 2021, ο Πρόεδρος Nayib Bukele του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε σχέδια για την οικοδόμηση μιας «Bitcoin City» που χρηματοδοτείται από την πώληση των ομολόγων, τα οποία έχουν ετήσιο κουπόνι 6,5%. Τα μισά από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά bitcoin (BTC) από τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, με τα υπόλοιπα να προορίζονται για υποδομές και εξόρυξη bitcoin που τροφοδοτούνται από γεωθερμική ενέργεια.
Η έκδοση ομολόγου αξίας 1 δισ. δολαρίων του Ελ Σαλβαδόρ στο αποκαλούμενο «ηφαιστειακό ομόλογο» δεν έχει βγει ακόμη στην αγορά, με τις ασταθείς διεθνείς συνθήκες και την πτώση στις αγορές κρυπτονομισμάτων να είναι πιθανότατα ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση. Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών του Ελ Σαλβαδόρ, Αλεχάντρο Ζελάγια, ο οποίος προηγουμένως είχε δηλώσει ότι η πώληση ομολόγων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου, σημείωσε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία. «Έχουμε τα εργαλεία σχεδόν έτοιμα, αλλά το διεθνές πλαίσιο θα καθορίσει πότε θα προχωρήσουμε στην έκδοση». Από τις 15 Μαρτίου, οι νόμοι που ήταν απαραίτητοι για τα ομόλογα δεν είχαν σταλεί στο Κογκρέσο, σύμφωνα με μια αναφορά της τοπικής εφημερίδας La Prensa Gráfica.
Μια αναφορά στους Financial Times προσθέτει λίγο περισσότερη ίντριγκα, λέγοντας ότι τα ομόλογα δεν θα εκδοθούν από την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, αλλά από την κρατική εταιρεία θερμικής ενέργειας La Geo. Επιπλέον, οι Αμερικανοί πολίτες δεν θα είναι επιλέξιμοι να αγοράσουν το ομόλογο, καθώς θα διαπραγματεύονται στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στις Η.Π.Α.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέστησε στο Ελ Σαλβαδόρ να διακόψει τη χρήση του bitcoin (BTC) ως νόμιμο χρήμα στη χώρα λόγω των οικονομικών κινδύνων και υποχρεώσεων που δημιουργούνται. Οι διευθυντές του ΔΝΤ τόνισαν ότι «υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση του bitcoin για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και τις σχετικές φορολογικές ενδεχόμενες υποχρεώσεις».
Τον Νοέμβριο του 2021, το προσωπικό του ΔΝΤ δήλωσε ότι το bitcoin δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ και προέτρεψε τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να ενισχύσει την εποπτεία του νεοσύστατου οικοσυστήματος πληρωμών κρυπτονομισμάτων. Το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Σεπτέμβριο του 2021, και ο κρατικός ισολογισμός έχει περισσότερα από 1.500 BTC.
Τι συμβαίνει στην Αργεντινή
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έθεσε ως βασικό όρο στην κυβέρνηση της Αργεντινής να αποθαρρύνει τη χρήση κρυπτονομισμάτων με σκοπό την ωρίμανση μιας συμφωνίας αναδιάρθρωσης χρέους σχεδόν 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφήνοντας την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων να αμφισβητεί τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η πολιτική εάν εγκριθεί.
Προς το παρόν, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή εξακολουθούν να προσπαθούν σε μεγάλο βαθμό να καταλάβουν τι ακριβώς θα σήμαινε ο πιθανός αντίκτυπος της ενθάρρυνσης της χρήσης των κρυπτονομισμάτων. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι περιορισμοί χρήσης άλλων νομισμάτων έχουν συμβάλει στο τοπικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια, μετατρέποντας το Μπουένος Άιρες σε βασικό κόμβο για νεοσύστατες εταιρείες blockchain και κρυπτονομισμάτων. Η χώρα κατέλαβε τη 10η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Υιοθέτησης Κρυπτονομισμάτων της Chainalysis κατά το 2021.
Τι φοβάται το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1944, σε αυτό που περιγράφει ως μια προσπάθεια «να αποφευχθεί η επανάληψη των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων νομισμάτων που συνέβαλαν στη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930». Οι αρχές της δεκαετίας του 1940 χαρακτηρίστηκαν από κάτι πολύ πιο πιεστικό από μια ύφεση: τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πραγματικός λόγος ύπαρξης του ΔΝΤ ήταν η προετοιμασία για το τέλος του πολέμου και την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.
Τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση του ΔΝΤ, το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ έστειλε τεράστια ποσά αμερικανικού κεφαλαίου για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανακάμψει από τον πόλεμο και να διασφαλίσει ότι θα ανακάμψουν ως μέρος της δυτικής σφαίρα επιρροής και όχι στην τροχιά της Σοβιετικής Ένωσης. Το ΔΝΤ εκτός από οικονομικός είναι και βαθύτατα πολιτικός οργανισμός επιρροής.
Αυτό εξηγεί γιατί είναι τόσο επιθετικό το ΔΝΤ κατά των κρυπτονομισμάτων. Το ΔΝΤ δεν είναι ένας «ουδέτερος / αποχρωματισμένος» οργανισμός υποστήριξης. Από τις βασικές επιδιώξεις είναι να προσελκύσει περιφερειακά ή αναπτυσσόμενα έθνη σε μια σφαίρα επιρροής.
Παρόλο που τα κρυπτονομίσματα δεν δείχνουν να απειλούν άμεσα αυτή την επιρροή, το ΔΝΤ παραμένει ως φύλακας των δυτικών οργανισμών και αξιών. Και παρόλο που ιδεολογικά τα κρυπτονομίσματα έχουν να προσφέρουν, απομακρύνουν την εξουσία που ασκούν τα κράτη. Για αυτό θα βρίσκει αντίθετους οργανισμούς σαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θέλουν να συνεχίσουν να αυξάνουν τον βαθμό επιρροής τους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.