Τι φέρνει στις αγορές η κερδοφορία της αμυντικής βιομηχανίας
Shutterstock
Shutterstock

Τι φέρνει στις αγορές η κερδοφορία της αμυντικής βιομηχανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει τον τρόπο που οι διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων βλέπουν τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, οι μετοχές των οποίων έτρωγαν πόρτα λόγω των περιορισμών ESG.

Οι επενδύσεις ESG αφορούν προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες. Οι πρώτοι σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και θέματα όπως την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, την ανακύκλωση, τη χρήση φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι κοινωνικοί παράγοντες έχουν να κάνουν με την κοινωνική ευθύνη των εταιρειών, την ασφάλεια στην εργασία και την ενσωμάτωση ενώ οι διοικητικοί αφορούν τη διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, την ηθική στη διοίκηση και την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου.

Οι επενδύσεις ESG ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές επέλεγαν να υποστηρίζουν επιχειρήσεις που επιδείκνυαν υπευθυνότητα στους τομείς αυτούς.

Οι μετοχές των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας είχαν αποκλειστεί από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αλλά πρόσφατα οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ESG δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση για τοποθετήσεις σε εταιρείες του αμυντικού κλάδου σε μια περίοδο που οι δαπάνες για εξοπλισμούς εν μέσω γεωπολιτικών κινδύνων και εντάσεων έχουν αυξηθεί και η κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών έχει εκτοξευτεί.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της σουηδικής εταιρείας Saab, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έφερε δραστική αλλαγή στην όλη συζήτηση των επενδύσεων ESG.

H εταιρεία που δραστηριοποιείται στον αμυντικό κλάδο είχε γύρω στους 50.000 μετόχους πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά σήμερα οι μέτοχοι της έχουν αυξηθεί στις 175.000. 

Η μετοχή της Saab, που κατασκευάζει πυραύλους, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη, έχει απογειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας. Καταγράφει άνοδο 330% από τον Φεβρουάριο του 2022.

Σήμερα υπάρχουν ακόμη θεσμικοί επενδυτές όπως συνταξιοδοτικά ταμεία που παραμένουν διστακτικοί στο να επενδύουν σε μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας.

Παραδοσιακά, οι επενδυτές ESG αποφεύγουν να σχετίζονται με επενδύσεις σε εταιρείες που παράγουν όπλα που σκοτώνουν κόσμο. Αυτό κάνει τους διαχειριστές διστακτικούς στο να περιλαμβάνουν μετοχές του κλάδου στα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με τη Saxo Bank.

Όμως, μετά από αυτό που συνέβη στην Ουκρανία, έχει επέλθει σημαντική αλλαγή στη νοοτροπία και πολλοί πλέον αντιλαμβάνονται τον ρόλο που παίζει η αμυντική βιομηχανία στο να προστατεύει την ελευθερία των κοινωνιών, επισημαίνει ο CFO της βρετανικής ΒΑΕ Systems σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC.

H BAE Systems κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια, πολεμικά αεροσκάφη, πυρομαχικά και η μετοχή της έχει σημειώσει άνοδο 130% από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα χρειάζονται πλήρη πρόσβαση στα χρήματα της ΕΕ καθώς η απειλή της Μόσχας στοιχειώνει την Ευρώπη, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μario Draghi, με βάση το σχέδιο έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα που συνέταξε.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ολοκληρώνει την πολυαναμενόμενη έκθεση του για την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen και εξετάζει το πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ανακτήσει μια σειρά από πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή.

"Η αμυντική βιομηχανική βάση της ΕΕ αντιμετωπίζει διαρθρωτικές προκλήσεις όσον αφορά την ικανότητα, την τεχνογνωσία και το τεχνολογικό πλεονέκτημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΕ δεν συμβαδίζει με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της," προειδοποιεί ο Draghi στο προσχέδιο.

Με την επιστροφή του πολέμου στην άμεση γειτονιά της ΕΕ, την εμφάνιση νέων τύπων υβριδικών απειλών και μια πιθανή μετατόπιση της γεωγραφικής εστίασης και των αμυντικών αναγκών των ΗΠΑ, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει αυξανόμενη ευθύνη για τη δική της άμυνα και ασφάλεια.