Τι σηματοδοτεί η αδυναμία του Χρηματιστηρίου και η απόκλιση από τις ξένες αγορές

Τι σηματοδοτεί η αδυναμία του Χρηματιστηρίου και η απόκλιση από τις ξένες αγορές

Μετά την απώλεια του ψυχολογικού επιπέδου των 900 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τεχνικά επίπεδα στηρίξεων στην περιοχή 870-875 μονάδων.

Η κρισιμότητα της εν λόγω περιοχής διεφάνη και κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς απορροφήθηκε η όποια προσπάθεια προσπέλασής της, τουλάχιστον προσωρινά, και παράλληλα επήλθε καθαρή ανοδική αντίδραση με -σχετική- αύξηση όγκου. Παράλληλα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, συνεχίστηκε αυτό το μοτίβο, ενδυναμώνοντας την ελπίδα πως τα χειρότερα πέρασαν.

Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης συνεδρίασης, υπήρξε σημαντική απομείωση κάθε αγοραστικής όρεξης, και με ελάχιστη προσπάθεια από τους πωλητές, ο Δείκτης έκλεισε έως αρνητικός, επιστρέφοντας και πάλι στην περιοχή στήριξης.

Τα συμπεράσματα από μια τέτοια συμπεριφορά είναι διττά. Αφενός, η πασιφανής απαξίωση -τοπικά- τόσο ποσοτικά (πολύ χαμηλοί ημερήσιοι τζίροι) όσο και ποιοτικά (χαμηλό εύρος διακύμανσης από +0,58% σε -0,16%) δε βοηθά για την ορθή αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης. Και τούτο ισχύει υπό το πρίσμα τόσο της συναλλακτικής δραστηριότητας όσο και -κυρίως- της κατευθυντικότητας μεσοπρόθεσμα, διανύοντας ακόμα μια ατασική πλαγιοκαθοδική φάση. Έτσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι πλαγιολισθαίνουμε, διασπώντας αδύναμα τη μία τεχνική στήριξη πίσω από την άλλη, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται τάση τιμών.

Αφετέρου, οι τιμές είναι πάντα τιμές, και η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν έχουμε ως δεδομένο τις 11 πτωτικές στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις, με απώλειες πάνω από 4,5% στο εξεταζόμενο διάστημα. Μάλιστα, τα παραπάνω συνοδεύονται από μια επικίνδυνη -εις βάρος μας- απόκλιση με τους λοιπούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Το τελευταίο αυξάνει κατακόρυφα την τεκμαρτή μεταβλητότητα στην εγχώρια αγορά, διότι είτε θα υπεραποδώσουμε ώστε να κλείσουμε την ψαλίδα, είτε θα καταρρεύσουμε, εάν οι διεθνείς αγορές αποκτήσουν διορθωτικές τάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε στα χέρια μας ένα πρώτο χαμηλό (της Τρίτης), το οποίο μπορεί να μας εξασφαλίσει κι ένα λογικό σημείο εξόδου από τις αγοραστικές θέσεις, είτε εκείνες που προϋπήρξαν της διόρθωσης, είτε τις νέες που κάποιος θα έλαβε, επ ευκαιρία αυτής της διορθωτικής περιόδου.

Σίγουρα, αν προσεγγίσουμε τη μεσοπρόθεσμη εικόνα, η άνοδος δικαιολογείται μακροοικονομικά, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε εξαιρετικές συνθήκες για οικονομική μεγέθυνση ποιοτικού χαρακτήρα. Επομένως, επιλέγοντας εταιρείες που έχουν δείξει πολύ καλή εικόνα τόσον καιρό και ανθεκτικότητα στα δύσκολα, οι πιθανότητες κερδοφορίας είναι υψηλότερες από κάποιο αντίθετο σενάριο. Αρκεί να ταιριάζουμε τον αναμενόμενο κίνδυνο με το προφίλ μας.

Βασικότατη μεταβλητή για τη συνέχεια είναι η οποιαδήποτε απόφαση της Fed για τη νομισματική της πολιτική, είτε υπέρ κάποιας μεταστροφής, είτε και κάποιας παράτασης ή εναλλακτικής λύσης στο πρόβλημα του πληθωρισμού.

Εξ αυτού, και δια στόματος Powell, η αγορά εργασίας είναι στο επίκεντρο, διότι συνιστά τον μοναδικό εναπομείναντα άξονα περιστροφής της παραμονής των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα.

Εξάλλου, το πρόβλημα με την απόκλιση των αποδόσεων (στη λήξη) του 10ετούς κρατικού, που απασχόλησε την επενδυτική κοινότητα έχει αμβλυνθεί εν μέρει (υψηλο έτους 1,765%, τρέχον επίπεδο 1,30%). Πάντως, κοιτάμε με προσοχή τα ποσοστά ανεργίας και τις αιτήσεις, οι οποίες παρεμπιπτόντως ανακοινώνονται σήμερα το μεσημερι και που ενδεχόμενη απόκλιση από το αναμενόμενο προσδώσει κάποιο τέμπο στις αγορές.