Tι συμβαίνει με τους «βράχους» της τεχνολογίας Magnificent Seven
Shutterstock
Shutterstock

Tι συμβαίνει με τους «βράχους» της τεχνολογίας Magnificent Seven

Ο μήνας του Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε και παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των τελευταίων δύο ημερών, οι κυριότεροι διεθνείς δείκτες σημείωσαν τον τρίτο στη σειρά μήνα με καθοδική τροχιά. Την ίδια στιγμή, το μηνιαίο κλείσιμο ήταν κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών.

Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι επίσης ένας μήνας με διακυμάνσεις, καθώς αρχίζουν και πάλι οι αποπληρωμές των φοιτητικών δανείων, το κόστος δανεισμού έχει ανέβει αισθητά και οι καθυστερήσεις δανείων παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, προοιωνίζοντας μια εικόνα για την οικονομία  πολύ διαφορετική από αυτή που κατέδειξαν τα μακροοικονομικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών.

Όσον αφορά τώρα τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με όσα μπορούμε να συμπεράνουμε από το 49% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 78% των εταιρειών ανακοίνωσαν κέρδη ανά μετοχή άνω των εκτιμήσεων. 

Με τη μόνη διαφορά ότι οι εκτιμήσεις αυτές είχαν ήδη αναθεωρηθεί και είχαν τοποθετήσει αρκετά χαμηλότερα τον πήχη.

Αυτό δε που κάνει εντύπωση είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν διαπραγματεύονται «με όρεξη» μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, είτε αυτά είναι καλά, είτε όχι.  

Η εικόνα γίνεται λίγο πιο «μίζερη» αν σκεφτούμε ότι η μητέρα των αγορών  φέτος έχει ανεβεί κυρίως με τα καύσιμα των μετοχών τεχνολογίας, των λεγόμενων Magnificent Seven

Αν τις αφαιρέσουμε, ο S&P 500 μοιάζει αρκετά διαφορετικός. 

Με τον S&P 500 να στηρίζεται λοιπόν σε επτά μόλις  εταιρείες, είναι λογικό να χάνει την ορμή του όταν αυτές εμφανίζουν σημάδια κούρασης. 

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, η συλλογική αξία των Magnificent Seven έπεσε κατά 1,8 τρισ. δολάρια από τα φετινά υψηλά τους. 

Ακόμα όμως και αν αρκεστούμε μόνο στον μήνα του Οκτωβρίου, η εικόνα παραμένει προβληματική.

Εκτός από την Αmazon και τη Mircrosoft που κατάφεραν να κλείσουν τον μήνα με θετικό πρόσημο, η Google έκλεισε με απώλειες της τάξης του 7,5%, η Apple με απώλειες πέριξ του 1,7%, η Meta με 1,8%, η Nvidia με απώλειες κοντά στο 9%, ενώ η Tesla έκλεισε τον μήνα με τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 20%.

Το ερώτημα δε που βασανίζει τους επενδυτές καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, είναι αν τελικά η αγορά θα καταφέρει να  αποκτήσει την απαραίτητη δυναμική οδεύοντας προς το τέλος του έτους. 

Τι άλλαξε από τον Ιούλιο 

Το  φθινοπωρινό sell-off του S&P 500 δεν αφήνει πολλά «ασφαλή» σημεία  διαθέσιμα για τους επενδυτές.

Αν κάτι έχουμε κατανοήσει είναι ότι ο  τεχνολογικός τομέας στο σύνολό του αναμένεται να δει μέτρια αύξηση στα κέρδη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας αποτιμώνται με 36% premium σε σχέση με τον μέσο όρο των 20 ετών. 

Τι άλλαξε όμως από τα  τέλη του φετινού Ιουλίου για τους «βράχους» της τεχνολογίας,  μετά τη μαζική έκρηξη ενδιαφέροντος για έξυπνα γλωσσικά εργαλεία όπως το ChatGPT και γενικότερα για τα επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης;  

Tα «μαθηματικά». Και ποιός άλλαξε τα «μαθηματικά»; Η άνοδος των επιτοκίων.

Ο S&P 500 υποχώρησε πέριξ του 9%  από το υψηλό 52 εβδομάδων στις 31 Ιουλίου, με μερικές  από τις  Magnificent Seven να είναι οι πρωταγωνίστριες της πτώσης, με τον πρώτο ρόλο να ανήκει στην Tesla. 

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 30% από το υψηλό των 52 εβδομάδων στις 19 Ιουλίου, πτώση που μεταφράζεται σε απώλεια κεφαλαιοποίησης άνω των  290 δις δολαρίων. 

Με άλλα λόγια, η Tesla έχει χάσει περισσότερη αξία από ό,τι αξίζουν 480 μεμονωμένες εταιρείες S&P 500. 

Η αιτία της βουτιάς της μετοχής, δεν ήταν άλλη από τα  απογοητευτικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. 

Η μείωση των τιμών, με στόχο να δώσει ώθηση στις πωλήσεις  σε μία περίοδο μειωμένης ζήτησης, αν και αύξησε τις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο, εντούτοις η ανοδική πορεία δεν συνεχίστηκε στο τρίτο τρίμηνο, στο οποίο κατεγράφησαν μειωμένες παραδόσεις. 

Επιπλέον, περιόρισε τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας από  25,1% πριν έναν χρόνο, σε 17,9% για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, δημιουργώντας νέες ανησυχίες για την αναπτυξιακή πορεία της.

Η «χαριστική» βολή ήρθε από τον  διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ, ο οποίος προειδοποίησε για οικονομική επιβράδυνση τους επόμενους μήνες και καθυστέρηση της παραγωγής του Cybertruck.

Η Τesla όμως δεν είναι η μεγαλύτερη «απώλεια» στον κόσμο των Magnificent Seven. 

Όταν μια εταιρεία αξίζει 2,67 τρισ. δολάρια όπως η Apple, μια πτώση 13%  από τα υψηλά του Ιουλίου εξανεμίζει επίσης ένα σεβαστό ποσοστό κεφαλαιοποίησης.

H αγοραία αξία της εταιρείας υποχώρησε παραπάνω από 450 δισ. από το υψηλό της στις 19 Ιουλίου, κάτι που την καθιστά την εταιρεία με τη μεγαλύτερη απώλεια αξίας μεταξύ των Magnificent Seven. 

Όπως παρατηρούν πολλοί αναλυτές οι  επενδυτές της Apple «μάχονται» με μια γιγάντια μετοχή τεχνολογίας που δείχνει να «έχει κολλήσει», ενώ η επιβράδυνση στην Κίνα αναμένεται να επηρεάσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη της τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Apple αυτό το οικονομικό έτος θα μειωθούν σχεδόν 1%. Σαφώς οι επενδυτές ανάπτυξης που πληρώνουν 28,62 φορές τα κέρδη μιας εταιρείας δεν αναζητούν μια επίδοση σαν αυτή.

Ακόμα όμως και η μετοχή της Microsoft, η οποία εμφάνισε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα  τρίτου τριμήνου και έκλεισε τον μήνα με άνοδο 5%, αν ανοίξουμε το πλάνο θα δούμε ότι εξακολουθεί να απέχει 6% από το υψηλό 52 εβδομάδων που σημείωσε στις 18 Ιουλίου. 

Για κάποιες εταιρείες από την άλλη, η πτώση δεν οφείλεται στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, όσο στις προσδοκίες για τις οικονομικές τους επιδόσεις το 2024. 

Για παράδειγμα, η Nvidia κινδυνεύει να χάσει εξαγωγές ύψους 5 δις δολαρίων στην Κίνα λόγω των περιορισμών από τα μέσα Νοεμβρίου στην εξαγωγή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης από αμερικανικές επιχειρήσεις προς την ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η Nvidia είχε ήδη ολοκληρώσει την παράδοση των παραγγελιών προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα για φέτος και προσπαθούσε να  παραδώσει ένα μέρος των παραγγελιών του 2024 πριν από την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων στα μέσα Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση όμως των ΗΠΑ ενημέρωσε την Nvidia με επιστολή της την περασμένη εβδομάδα ότι οι νέοι περιορισμοί στις εξαγωγές θα τεθούν σε ισχύ αμέσως.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα των Magnificent Seven είναι απλώς προσωρινά και ότι εξακολουθούν να αποτελούν την  πιο παραγωγική επένδυση. Άλλωστε, όσοι μέτοχοι κατέχουν εταιρείες τεχνολογίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν ακόμα τεράστια κέρδη.

Για όσους όμως αγόρασαν πρόσφατα, οι απώλειες είναι μετρήσιμες.  

Το ηθικό δίδαγμα της όλης  ιστορίας είναι ότι η εποχή του FOMO -Fear of Missing Out- έχει προς το παρόν παρέλθει. Ως εκ τούτου, είναι πιο συνετό να επενδύουμε στους κολοσσούς της τεχνολογίας μετά από αξιόλογες διορθώσεις και σε καλά τεχνικά σημεία. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.