Μια ακόμα τραπεζική «βουτιά» τάραξε τα νερά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κι ενώ οι πωλητές δεν έχασαν χρόνο και επιδόθηκαν σε μια σειρά «χτυπημάτων» που οδήγησε τον γενικό δείκτη στο να χάσει τις 820 μονάδες. Μπορεί το χρηματιστήριο να κινείται στην περιοχή της διόρθωσης μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν να επηρεάζουν την εγχώρια αγορά και να «πιέζουν» για πιο ασφαλείς επιλογές.
Την ίδια στιγμή, η αγορά ακολουθεί την γενικευμένη κατήφεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις πολιτικές αναταράξεις σε Ιταλία, Χονγκ Κονγκ και Αργεντινή.
Παρότι η Wall Street «φωτίστηκε» από τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να ανακοινώνει την καθυστέρηση επιβολής δασμών μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, το ΧΑ δεν πρόλαβε να «αντιδράσει». Ειδικότερα, αμερικανοί αξιωματούχοι με δηλώσεις τους ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους κινέζους ομόλογούς τους σε δύο εβδομάδες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης διευθέτησης των διαφορών τους ως προς τις εμπορικές τους σχέσεις.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 818,51 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,52% με υψηλό στις 825,91 και χαμηλό στις 807,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 97,46 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 58,12 εκατ. τεμάχια.
Ο Large Cap υποχώρησε 1,34% στις 2.018,6 μονάδες, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε οριακά και έκλεισε στις 1.277 μονάδες.
Οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο, με εξαίρεση τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Στις τράπεζες, ο δείκτης υποχώρησε 1,68%, με την Alpha Bank να χάνει -0,36%, την Αττικής -1,09%, την Εθνική -2,19%, την Eurobank -2,78%, και την Πειραιώς -1,64%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ -3,76%, της ΕΧΑΕ -3,69%, της Aegean - 3,37%, της Jumbo - 2,68%, των ΕΛΠΕ -2,37%, του Μυτιληναίου -2,35%, της ΕΥΔΑΠ -1,75% και της ΔΕΗ -1,72%.
Συνολικά, ανοδικά κινήθηκαν 21 μετοχές, 81 πτωτικά και 88 παρέμειναν σταθερές.
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί 35% από τα τέλη του περασμένου έτους και έχει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη φέτος, αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας ότι η πορεία του είναι η πιο δυναμική από το 1999, όταν η αξία του δείκτη διπλασιάστηκε.
«Το ράλι άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που είδε τη δημοτικότητά του να πέφτει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης αυξάνοντας τους φόρους για να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού- θα αντικατασταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει η WSJ.
Στα μακροοικονομικά νέα, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα δείχνουν πως για δεύτερο συνεχή μήνα η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση αποπληθωρισμού, καθώς παρέμεινε σε οριακά θετικά επίπεδα τον Ιούλιο, στο 0,4%, από 0,2% τον Ιούνιο, ενώ διαμορφώθηκε σε 0,7% κατά μέσο όρο για το πρώτο επτάμηνο του έτους. Σε αυτή την κατάσταση είχε να βρεθεί η αγορά από το 2016, αλλά η αλήθεια είναι ότι η όποια άνοδος των τιμών όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σαφώς επιβραδυνόμενη.
Στο επιχειρηματικό τοπίο, οι εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας, είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το σημείο στο οποίο «σκάλωσε» το σχέδιο διάσωσης της Creta Farms, και το οποίο είχε μπει στα σκαριά αρκετές ημέρες νωρίτερα με την έναρξη εφαρμογής του MOU που υπεγράφη μεταξύ εταιρείας και τραπεζών με πρωτοβουλία του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη.
Τα χρέη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας σε συνδυασμό με την άρνηση των αδελφών Δομαζάκη να συναινέσουν στην απαίτηση των πιστωτριών τραπεζών για την περαιτέρω ενεχυρίαση των μετοχών τους, ώστε να συμβάλουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά και να εξασφαλίσουν την ρευστότητα που ζητείται για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.