Μία νέα -ψηφιακή τη φορά αυτή- σελίδα στην ιστορία της τέχνης γράφτηκε την Πέμπτη το βράδυ στους Christie's. Το έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη Beeple πουλήθηκε έναντι του ποσού των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο, βάζοντας με εκκωφαντικό τρόπο στη διεθνή αγορά την ψηφιακή τέχνη. Το έργο «Everydays: the First 5.000 Days», ένα ψηφιακό κολάζ από σχέδια και animation που δημιουργήθηκαν σε καθημερινή βάση, κατά τη διάρκεια 5.000 ημερών, καθιστά τον Mike Winkelmann, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Beeple, μεταξύ των τριών ακριβότερων εν ζωή καλλιτεχνών παγκοσμίως.
Ηλικίας 39 ετών, ο καλλιτέχνης ήταν γνωστός για τα ψηφιακά δημιουργήματά του και τις συνεργασίες του με γνωστούς καλλιτέχνες (Ariana Grande, Justin Bieber και Nicki Minaj), όμως δεν είχε πουλήσει ακόμη κάποιο έργο του πριν από τα τέλη Οκτωβρίου. Αποκλειστικά φτιαγμένη για τους Christie’s, η μνημειακή σύνθεση μοιάζει από απόσταση με ψηφιδωτό από πολλά pixel∙ στην πραγματικότητα, έχει δημιουργηθεί από μεμονωμένες εικόνες που ο καλλιτέχνης έφτιαχνε ψηφιακά και ανέβαζε στο διαδίκτυο καθημερινά από την 1η Μαΐου 2007 χωρίς να χάσει ούτε μία ημέρα στη διάρκεια 13 χρόνων. Η πώληση ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου.
Τιμή εκκίνησης του έργου ήταν τα 100 δολ. αλλά οι γνώστες προεξοφλούσαν ότι θα ξεπερνούσε το εκατομμύριο. Κανείς, όμως, δεν περίμενε ότι το «Everydays» θα χτυπούσε το ιλιγγιώδες ποσό των $69,346,250. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ηλεκτρονική έκδοση του «Forbes» την Τετάρτη, μόλις μια μέρα πριν την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, πιθανολογούσαν ότι η σύνθεση του Beeple μπορεί να πουληθεί για 20 εκατ. δολ., ποσό που φάνταζε ιστορικό για τη φύση του έργου, αλλά και για την πληρωμή. Κι αυτό γιατί ο οίκος δέχθηκε, για πρώτη φορά, το κρυπτονόμισμα Ether.
Αυτή, όμως, δεν ήταν η μόνη καινοτομία της πώλησης. Οι Christie's είναι ο πρώτος οίκος που πρόσφερε μια αμιγώς ψηφιακή δουλειά με την τεχνολογία των NFT (Non-fungible token) και του «Blockchain». Μια «μη ανταλλάξιμη μάρκα» περιέχει, όχι μόνο το πιστοποιητικό γνησιότητας της υπογραφής του καλλιτέχνη, αλλά και όλη τη διαδρομή του έργου - από εν προόδω φωτογραφίες του μέχρι τις διαδοχικές, πιστοποιημένες πια, συλλογές από τις οποίες περνάει μέσω μεταπωλήσεων. Το NFT καλύπτει κάθε ψηφιακό αντικείμενο σε ό,τι αφορά την ταυτότητα, την αυθεντικότητα και την ιχνηλασιμότητα με τρόπο αδιαμφισβήτητο και απαραβίαστο. Έτσι, το όνομα του ιδιοκτήτη καταχωρείται στο blockchain, καθιστώντας αδύνατη την αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και τη μεταφορά τίτλου.
Πόσοι παρακολούθησαν την πώληση του ψηφιακού έργου; Μονάχα τα τελευταία λεπτά της δημοπρασίας καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 22 εκατομμυρίων ψηφιακών θεατών, ανακοίνωσαν οι άνθρωποι του οίκου, που έβαλαν στο χάρτη των πωλήσεων μία νέα κατηγορία έργων.