Τρία σενάρια δράσης από την ΕΚΤ - Τρεις διαφορετικές πορείες για ευρώ και μετοχές

Τρία σενάρια δράσης από την ΕΚΤ - Τρεις διαφορετικές πορείες για ευρώ και μετοχές

Μια δύσκολη συνεδρίαση θα είναι η σημερινή για την Christine Lagarde και μια ακόμα πιο δύσκολη συνέντευξη Τύπου, καθώς οι ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν είναι «λεπτές».

Είναι γεγονός ότι πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ έχουν ήδη εκφραστεί μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων υπέρ των περισσότερων αγορών κρατικών τίτλων, λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων.

Ο Fabio Panetta για παράδειγμα δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι το άλμα στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων είναι ανεπιθύμητο και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πολλοί μάλιστα αναλυτές εντόπισαν στη συνέντευξη του αιχμές για την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για στοχευμένες αγορές ενεργητικού, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο YCC που στοχεύει κατευθείαν στα προβληματικά σημεία της καμπύλης, ορίζοντας ανώτατα όρια απόδοσης σε συγκεκριμένες λήξεις. (οι αναγνώστες μας μπορούν να δουν πρόσφατη εκτενή ανάλυση εδώ).

Δεδομένου ότι η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να διαχειριστεί με φειδώ την αγορά ομολόγων μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, προβαίνοντας σε εβδομαδιαίες αγορές 12 δισ. ευρώ από τα 18 δισ. ευρώ που αγόραζε κατά μέσο όρο κάθε εβδομάδα, η παραπάνω ιδέα ακόμα και αν δε βρει πρόσφορο έδαφος στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, είναι θέμα χρόνου να συζητηθεί εκτενώς.

Προς το παρόν όμως η επικεφαλής της ΕΚΤ πρέπει σήμερα να χειριστεί με διπλωματική ευελιξία τη συνέντευξη Τύπου, δεδομένων των τεράστιων προσδοκιών της αγοράς να διασαφηνιστούν τα ουσιαστικά μέσα πολιτικής που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, προκειμένου να εμποδίσει μια περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων.

Είναι κατανοητό δε, ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για δηλώσεις του τύπου «δεν είμαστε εδώ για να μειώσουμε τα spreads».

Το πακέτο τόνωσης Βiden ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων οδήγησε τον ΟΟΣΑ σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το τρέχον έτος, από το 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου στο 6,5% , ενώ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη και για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 3,9% το 2021 (12/20: 3,6%).

Οι ανοδικές αναθεωρήσεις του ΟΟΣΑ σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων βοήθησαν τις αγορές να ξεχάσουν τις τελευταίες ημέρες τις πληθωριστικές ανησυχίες τους. Αν όμως επανέλθει η καραμέλα του πληθωρισμού, θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις ακόμα υψηλότερα.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές περιμένουν τόσο από την ΕΚΤ σήμερα όσο και από τη Fed στις 17 Μαρτίου να δώσουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμες να διασφαλίσουν ελκυστικές συνθήκες χρηματοδότησής , ήτοι διατήρηση χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα. Και πώς επιτυγχάνεται συνήθως αυτό; Με περισσότερες αγορές ομολόγων. Αυτό ακριβώς περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από τη Λαγκάρντ.

Πώς επηρεάζεται ευρώ και αγορές

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θ’ αφήσει την πολιτική της αμετάβλητη και θα εκφράσει την εγρήγορση της για την αύξηση των αποδόσεων.

Αν όμως δώσει και υποδείξεις σχετικά με τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να πάρει προκειμένου να διατηρήσει τις αποδόσεις στην αγορά των ομολόγων υπό έλεγχο, τότε αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη από τις αγορές. Το ευρώ θα είναι το πρώτο που θα πανηγυρίσει μια άμεση δράση της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού θα ακολουθήσουν.

Αν και οι πιθανότητες ενός τέτοιου σεναρίου είναι μικρότερες, εντούτοις είναι μετρήσιμες. Βλέπετε σήμερα η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις. Εάν αυτές παραμείνουν εξαιρετικά χαμηλά εξαιτίας της καθυστέρησης των εμβολιασμών, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει μια γενναία αύξηση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Μια τέτοια εξέλιξη στο σημερινό περιβάλλον της πανδημίας θα ενισχύσει το ευρώ αντί να το πλήξει, με τη λογική ότι αυτά τα κεφάλαια θα ενισχύσουν τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Σ’ ένα τέτοιο σενάριο περιμένουμε όχι απλά να αποκατασταθεί το ωριαίο διάγραμμα του ευρώ με την επαναπροσέγγιση του 1,2050 , αλλά να κινηθεί τουλάχιστον έως τον κινητό μέσο των 50 ημερών, στο 1,2118, ανοδική διάσπαση του οποίου θα μας οδηγήσει στο 1,2230.

Στον αντίποδα τώρα, αν η ΕΚΤ αφήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,50% και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης (PEPP) παραμείνει στο τρέχον μέγεθος των 1,85 τρισ. ευρώ, με την Lagarde να επαναλαμβάνει το μοτίβο της προηγούμενης ομιλίας της περί στενής παρακολούθησης της αύξησης των αποδόσεων κλπ, τότε οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων αναμένεται να γίνουν εξαιρετικά ευάλωτες και να βαδίσουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Το ευρώ κάθε άλλο παρά αναμένεται να γίνει πιο ελκυστικό από την αυξημένη απόδοση του ευρωπαϊκού χρέους, καθώς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αποδόσεις είναι ακόμα καλύτερες. Ως εκ τούτου, σ’ ένα τέτοιο σενάριο το πιο πιθανό είναι το ζεύγος eur/usd να ξανατεστάρει τα επίπεδα του μέσου κινητού των 200 ημερών, ήτοι το 1,1823.

Αν το επίπεδο αυτό δε διακρατηθεί, τότε το διάγραμμα θα ανοίξει έως και δύο φιγούρες χαμηλότερα, όπως φαίνεται και στα διαγράμματα που παραθέτουμε στο τέλος.

Το τρίτο σενάριο το οποίο κατά την άποψη της στήλης έχει αυξημένες πιθανότητες, είναι εκείνο της αυξημένης επαγρύπνησης. (σ.σ:Οι πιο παλιοί θα θυμούνται την έκφραση αυτή από τη θητεία του Jean -Claude Trichet).

Σ’ αυτό το σενάριο η Lagarde θα εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της ΕΚΤ από τις υψηλότερες αποδόσεις και θα περάσει ηχηρό μήνυμα ότι αν αυτές επιμείνουν τις προσεχείς εβδομάδες, τότε η ΕΚΤ «θα αναλάβει δράση» στην προσεχή συνάντηση του Απριλίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα επικείμενης πρόσθετης δράσης στηρίζοντας το ευρώ το οποίο θα μπορούσε να κινηθεί έως το 1,2050, αποκαθιστώντας το ωριαίο του διάγραμμα.

Διαγράμματα

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.