Η πρόταση για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που φέρονται να έχουν κάνει κάποιοι εκ των βασικών μετόχων της Πειραιώς ανοίγει εκ νέου το… Ασκό του Αιόλου για έναν ακόμη κύκλο διεργασιών στις τράπεζες, οδηγώντας σε συντριπτικές απώλειες και νέα ιστορικά χαμηλά τον κλάδο, με την Πειραιώς να υποχωρεί έως 27%, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 600 μονάδες.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 593 μονάδες με πτώση 3,02%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι πολύ αυξημένη καθώς ξεπερνά ήδη τα 45 εκατ. ευρώ, όταν ο μέσος τζίρος τελευταία ήταν στα 30-35 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ισχυρή πτώση σε ποσοστό 9,55% έχοντας κατέλθει στις 248 μονάδες που φυσικά είναι νέα ιστορικά χαμηλά για τον κλάδο! Μάλιστα, οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές, έχουν - μετά από πολλές εβδομάδες – ενεργοποιήσει τον Αυτόματο Μηχανισμό Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) ώστε να μπαίνει ένας… κόφτης στις ακρότητες.
Οι διαρροές ότι οι τρεις βασικοί ιδιώτες μέτοχοι της Πειραιώς, Τζον Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville εισηγούνται αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού πρώτα μετατραπούν τα Cocos που κατέχει το ΤΧΣ σε μετοχές, έχει προκαλέσει ισχυρότατους κλυδωνισμούς σε όλο τον κλάδο σήμερα, με τη μετοχή της Πειραιώς στην κορυφή των απωλειών.
Ο τίτλος της Πειραιώς έφτασε έως το limit down και στο -30%, ενώ πλέον υποχωρεί κατά 26,37% έχοντας κατέλθει στα 0,6978 ευρώ, με όγκο που ξεπερνά τα 7,5 εκατ. τεμάχια. Οι Alpha Bank και Attica Bank υποχωρούν κατά 8%, στο -7,55% είναι η Eurobank, στο -6,40% η Εθνική και στο -2,09% η Τράπεζα Ελλάδος! Όταν ο κλάδος – ναυαρχίδα της αγοράς έχει τέτοια εικόνα, καταλαβαίνουμε ότι το ρηχό και μονοφασικά εστιασμένο στις τράπεζες ελληνικό χρηματιστήριο, δεν μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα.
Σ’ ότι αφορά την Πειραιώς, μετά τις ανωτέρω διαρροές, η τράπεζα με επίσημη ανακοίνωσή της σημειώνει πως «σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τις ευρωπαϊκές αγορές σε νέα «βουτιά», σύσσωμο σχεδόν το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίζεται χαμηλότερα, ενώ πλήττονται εύλογα και οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Στον FTSE 25 μόνο οι ΟΤΕ και Jumbo κρατούνται σε θετικό έδαφος. Απώλειες άνω του 7% έχει η Ελλάκτωρ, στο -6,67% η Viohalco, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΕΛΠΕ, Aegean Airlines, Lamda Development, EXAE, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Motor Oil κ.λπ.
Στον Mid Cap, πλην της Attica Bank, ισχυρές απώλειες καταγράφουν μετοχές όπως Intrakat, Cenergy Holdings, Ικτίνος, Intracom Holdings, Πλαίσιο, MIG, AVAX, Πλαστικά Θράκης κ.α., ενώ στο σύνολο της αγοράς μόνο 14 μετοχές ενισχύονται έναντι 98 που υποχωρούν.
Το κλίμα είναι αρνητικό και διεθνώς, εν μέσω φόβων για την εξάπλωση της πανδημίας και τα νέα κατά τόπους lockdown, που «κλειδώνουν» ξανά την οικονομική δραστηριότητα, τις μετακινήσεις, πλήττουν την κατανάλωση και ευρύτερα την ψυχολογία. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, σημαντικές είναι οι απώλειες και για το πετρέλαιο, υπό το φόβο της μειωμένης ζήτησης προσεχώς, λόγω όλων αυτών των εξελίξεων.